Politică

articolul anterior articolul urmator

Lider PNL: Suprataxarea marilor companii înseamnă pedepsirea celor mai mari contributori care au ajutat România să treacă prin criză

4
8 Dec 2021 11:45:40
Autor: Radu Eremia
Bogdan Huţucă, preşedintele PNL Constanţa, se opune taxei de solidaritate. FOTO Arhivă Facebook
Bogdan Huţucă, preşedintele PNL Constanţa, se opune taxei de solidaritate. FOTO Arhivă Facebook

Bogdan Huţucă, preşedinte PNL Constanţa şi al Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, ia o poziţia împotriva „suprataxării marilor companii” prin impunerea taxei de solidaritate, fiind de părere că acestea au pus umărul la economia naţională când România se confrunta cu primele luni ale crizei provocate de coronavirus.

„Niciun liberal nu va putea accepta vreodată suprataxarea marilor companii cu 1% din cifra de afaceri, deoarece acest lucru ar fi dăunător pentru economia naţională, pentru mediul de afaceri, pentru zeci de mii de angajaţi şi familiile lor, iar pe termen lung această măsură ar produce o scădere a veniturilor la bugetul de stat. Cei care gândesc matematic, pot argumenta că pe termen foarte scurt vor veni poate mai mulţi bani la buget. Pe termen mediu şi lung însă, această soluţie este nocivă pentru economia românească. Doar soluţiile liberale pot duce la reducerea deficitului şi la o creştere economică sustenabilă”, arată liderul liberal Bogdan Huţucă, preşedintele Comisiei de buge-finanţe, într-un comunicat de presă 
 
Huţucă arată că această decizie i-ar afecta chiar pe cei mai mari, cei mai siguri şi cei mai oneşti contributori la bugetul de stat.  „Marile companii pe care unii dintre colegii noştri de guvernare vor să le suprataxeze, reprezintă aproximativ 20% din sectorul privat şi ele plătesc aproximativ 40% din taxele totale încasate de ANAF. Acest lucru ne arată că aceste companii sunt fundamentale pentru economia românească. În plus, aceste companii furnizează cele mai mari sume către bugetul de stat, către bugetul asigurărilor sociale şi către bugetul de sănătate”, explică Huţucă. 
 
Liderul liberal arată că există domenii în care marja profitului este extrem de mică, în ciuda faptului că cifra de afaceri este mare, aşa cum este zona de produse alimentare.  „O taxă suplimentară pe companiile din zona alimentară, retail şi alte domenii cu o marjă a profitului mică ar face ca taxa reală pe profit să depăşească în unele cazuri chiar şi 50%. Am ajunge astfel să confiscăm cea mai mare parte a profitului, ceea ce ar genera  instabilitate în economie şi pe piaţa muncii. Pe termen mediu şi lung, această taxă ar face ca veniturile la bugetul de stat şi la bugetul asigurărilor sociale şi de sănătate să scadă, deoarece companiile ar fi obligate să-şi scadă costurile inclusiv prin programe de reducere a personalului”, mai spune liderul liberal. 
Bogdan Huţucă aminteşte că în România am avut o suprataxă similară în timpul administraţiei Ponta şi că ulterior chiar fostul premier a recunoscut că acea idee a fost o greşeală.
 
„Guvernul Ponta a implementat taxa pe construcţii speciale, iar această suprataxă a afectat cel mai mult companiile din domeniul energiei şi din domeniul telecom, iar implementarea ei a afectat negativ economia pentru mai mulţi ani, pentru că a suspendat programele de investiţii ce urmau a fi derulate în România. Nu trebuie să uităm că orice companie mare, în special multinaţionalele, atunci când li se aprobă bugetul anual, se aprobă şi programul de investiţii. O astfel de taxă va forţa marile companii să renunţe la investiţii şi în timp să analizeze chiar mutarea pe o piaţă mai prietenoasă cu mediul de afaceri”, arată Huţucă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Stefan din Nord
8.12.2021, 12:05:10

Taieti naibii pensiile speciale ,nici una sa nu depaseasca 2000 de euro si veti avea bani pentru marirea de 10 la suta a pensiilor normale .

muresan anna
8.12.2021, 12:55:40

Ce importanta are realitatea? S-a intors PSD cel nesatul si pus pe capatuiala pe banii altora! Pe vremea Dancilei au avut Ordonanta Lacomiei, acum taxa de soldaritate. Atata pot, dar ingrasa aparatul bugetar si cheltuie aiurea.....

Utilizator Adevărul
8.12.2021, 13:06:03

Comentariu considerat abuziv.

Hastur
8.12.2021, 12:56:05

Celor mai mari contributori? Eventual celor mai mari evazionisti.Isi mai aminteste cineva cazul Lukoil cu evaziunea fiscala si spalarea de bani? Sau cazurile LIDL , Auchan, Kaufland care vindeau marfa expirata sau de o calitate indoielnica? Asta asa la prima strigare.Astia sunt "marii" contributori. Oricum aceasta asa zisa "taxa de solidaritate" tot din buzunarul cetateanului va fi platita pentru ca toate companiile care vor trebui sa o plateasca vor transfera costurile acesteia in pretul produsului livrat catre populatie.

Modifică Setările