Liderul ALDE european îi răspunde lui Tăriceanu: Nu urmaţi calea iliberală, în niciun caz în numele nostru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele ALDE european, Guy Verhofstadt, i-a răspuns liderului ALDE de la Bucureşti, Călin Popescu Tăriceanu, cerându-i să nu urmeze calea iliberală, „în niciun caz în numele familiei europene”. Acesta a mai precizat că rezoluţia referitoare la România a fost adoptată şi cu voturile a două treimi dintre europarlamentarii grupului ALDE european, declarându-se uimit de acuzaţiile de dezinformare ale lui Tăriceanu.

„În permanenţă mesajul nostru a fost acelaşi: România e la o răscruce. Sunt câteva reforme legislative în desfăşurare sau încheiate care generează preocupare cu privire la menţinerea echilibrului puterilor şi a statului de drept”, a scris Guy Verhofstadt, reamintind că aceleaşi temeri au fost exprimate şi de Comisia de la Veneţia sau de experţii GRECO, relatază Ziare.com. 

Liderul grupului ALDE european a mai atras atenţia că modificarea legilor justiţiei „riscă să submineze independenţa justiţiei” şi aminteşte şi de „dezincriminarea unor fapte de corupţie comise de oficiali aflaţi în funcţie”. 

„De la această răscruce, guvernul poate alege să meargă pe calea iliberală, folosind actuala majoritate parlamentară” sau, dimpotrivă, „poate alege calea respectării recomandărilor Comisiei de la Veneţia, implementând reformele în concordanţă cu acestea”. „Alegând a doua cale, guvernul poate fortifica vitalitatea, coerenţa şi stabilitatea societăţii româneşti, şi poate întări locul ei în interiorul UE şi, în cazul vostru, în familia ALDE”, se mai arată în scrisoare.

Guy Verhofstadt a încheiat mesajul pentru Călin Popescu Tăriceanu amintindu-i că aşteaptă să-i răspundă, la următoarea întâlnire, la întrebarea privind implementarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia. „Când ne vom întâlni în această săptămână, la Bucureşti, sper să aud de la tine răspunsul la întrebarea pe care o tot pun încă de la prima noastră întâlnire pe aceasta temă, avută în acest an: Veţi implementa în totalitate recomandările Comisiei de la Veneţia şi îi veţi cere sprijinul, astfel încât reformele menţionate să fie puse în deplin acord cu normele statului de drept şi principiile Uniunii Europene? Pentru că totul depinde acum de răspunsul vostru. Aşa cum am spus şi la dezbaterile din sedinţa plenară de pe 3 octombrie: Nu urmaţi calea iliberală! Nu în numele vostru şi cu siguranţă nu în numele nostru!”, a încheiat liderul european.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat sâmbătă seară, la Poiana Braşov, că va trimite o scrisoare liderilor ALDE europeni pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de conţinutul rezoluţiei adoptate de Parlamentul European. Aproximativ 90% dintre europarlamentarii ALDE au votat documentul în care e criticat Guvernul Dăncilă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite