Liderul deputaţilor UDMR, Mate Andras: „Nu acceptăm cele opt regiuni. Şefii trebuie aleşi indirect”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul deputaţilor UDMR, Mate Andras FOTO Adevărul
Liderul deputaţilor UDMR, Mate Andras FOTO Adevărul

Liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Mate Andras Levente, a declarat că Uniunea nu este de acord cu împărţirea României în opt regiuni şi cu atât mai puţin cu alegerea indirectă a şefilor acestora, aşa cum a propus premierul Victor Ponta.

„Nu acceptăm acele regiuni”, a declarat Mate Andras pentru ziare.com. Acesta n-a precizat câte regiuni şi-ar dori UDMR şi a spus că aşteaptă să vadă proiectul pe care îl va propune Cabinetul Ponta.

Declaraţiile lui Mate vin să întărească poziţia vehementă pe care a adoptat-o încă de la început liderul UDMR, Kelemen Hunor.  „Asta cu  opt regiuni nu merge. Asta înseamnă că nu facem nicio schimbare, pentru că şi acum sunt tot opt regiuni.  (...)  Pentru a avea regiuni viabile, trebuie pus accentul pe regiunile istorice şi fiecare să aibă toate toate compoentele: socială, economică, istorică. Să fie o coerenţă în fiecare regiune. Noi vedem o împărţire în aşa fel încât fiecare regiune să cuprindă undeva între 1,2-1,5 milioane de locuitori. Noi vedem 13-14 regiuni.  Am avut o iniţiativă cu 16 regiuni, dar nimic nu este bătut în cuie", a susţinut Kelemen Hunor.

„Dacă facem regiuni şi vor avea avea competenţe, şefii lor trebuie aleşi direct”, a mai declarat deputatul maghiar Mate Andras.

Premierul Victor Ponta a declarat că ar prefera ca şefii viitoarelor regiuni de dezvoltare să fie aleşi în mod indirect, de consilieri judeţeni, locali şi de primari, iar votul să fie pe baza unei norme de reprezentare.

"Propunerea mea este, încă o dată vă spun care e opţiunea mea şi eventual a USL, dar decizia rămâne să fie luată de Parlament, propunerea mea este să fie aleşi indirect, să nu mai facem alegeri directe de către aleşii locali din regiunea respectivă, consilieri şi primari, o medie de 700-800 de aleşi locali", a afirmat Ponta, marţi seară, la Realitatea Tv.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite