Politică

articolul anterior articolul urmator

Liderul PNL: „Nu liberalizarea pieţei energiei e problema, ci capacitatea de producţie”. Ce spune Cîţu despre o nouă criză economică

7
19 Jan 2022 09:12:49
Autor: Andreea Traicu
FOTO Facebook
FOTO Facebook

Preşedintele PNL susţine că liberalizarea pieţei energiei nu este o problemă, ci capacitatea de producţie, România consumând mai mult decât produce. Florin Cîţu nu exclude o posibilă criză economică, care ar depinde de măsurile pe care le va lua coaliţia de guvernare.

"Nu îmi reproşez modul în care s-a făcut liberalizarea pieţei de energie. Am auzit câteva comentarii neelegante de la partenerii de coaliţie. Trebuie să spunem adevărul. Această liberalizare a pieţei de energie a fost negociată de guvernul Năstase, s-a făcut un calendar cu Comisia Europeană. S-a nimerit să fie în guvernarea Orban, nu era guvernarea mea când a fost ultima etapă a liberalizării.

Nu putem să fim ipocriţi. Am intrat într-un club în care preţurile sunt liberalizate. Am ales să mergem într-o direcţie după 1990, în care economia de piaţă determină preţurile.

În România, nu liberalizarea este problema, ci capacitatea de producţie. Consumăm mai mult decât producem. Noi astăzi vorbim de creşterea preţurilor. Asta este problema. O creştere a preţurilor într-un moment în care au crescut peste tot în lume", a declarat Florin Cîţu la Digi24.

Liderul PNL susţine că Guvernul va continua să intervină, menţionând că măsurile de plafonare şi compensare luate până în prezent au funcţionat, cu excepţia facturilor calculate greşit.

"Cred că măsura a funcţionat, există o singură problemă. Au existat acele facturi de la o anumită companie care au fost făcute greşit.

Aici trebuie să vină ANRE să spună dacă acea companie a făcut acele facturi intenţionat, sau a greşit? A fost intenţionat? Oamenii ăia trebuie să zboare de acolo. Toată conducerea trebuie să zboare urgent", a precizat liderul PNL.

Liberalul a menţionat că ar trebui ca deficitul să fie redus pentru ca economia să nu se prăbuşească, precizând că o nouă recesiune economică nu este exclusă.

”Depinde de şocuri. Dacă inflaţia accelerează rapid şi dobânzile cresc rapid, da, se poate acest lucru. Dar eu sper să avem înţelepciunea să nu mergem în acea direcţie, să ne uităm că ok, deja am cheltuit banii de la buget pentru compensarea facturilor, alţii nu mai sunt şi dacă cumva există riscul - şi sper să nu se întâmple acest lucru - să luăm bani de la  investiţii, să îi punem la cheltuieli sociale sau în altă parte, atunci eşecul este garantat (...) Dacă ne propunem să venim cu propuneri de tăieri de taxe, greşit total în acest moment”, a declarat liderul PNL. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

dumitru bogdan
19.01.2022, 09:45:33

Îmi aduc aminte că furnizorii au fost nemulțumiți de liberalizarea pieței. Este normal. Ei aveau garantat un profit prin lege, nu mai era nebunia asta cu reclama, sute de mii de contracte încheiate, oameni angajați să le prelucreze etc. Mergeau la minim cu bătaia de cap, profitul era garantat. Acum a venit timpul sa dea peste nas statului, iar cu un stat ca cel românesc a fost ușor. Au sărit să reglementeze iarăși piata. Am văzut la știri în Franța că sistemul este dualist. Unii prefera sa stea in sistem reglementat, plătesc puțin mai mult dar constant o sumă lineară, altii trec in sistem concurențial, caută oferte, încheie contracte.

-16 (18 voturi)
constantin rebegea
19.01.2022, 09:59:06

Luati aminte, ignorarea lui Citu nu este decat o manevra a PSD. De fapt, Citu este foarte bun in economie. Drept dovada , in timpul cand era premier, economia si-a revenit urgent si de fapt niciodata nu a scazut pe cat le-ar place pesedistilor sa spuna

+2 (4 voturi)
123 ABC
19.01.2022, 10:02:51

Daca tot e vorba de productie, parca mai e loc, de ani buni, de 1-2 reactoare nucleare la Cernavoda ! Parca mai sunt si cateva hidrocentrale gata in proportie de 98%! Ganditorii cu doctorate de la conducerea tarii, din PSD, PD, PNL , nu mai conteaza, ce au facut in 30 de ani ? (sarind peste blocuri construite pe unde nici nu te asteptai ( mari investitori ) sau borduri schimbate prin orase la 2-3 ani)

+2 (2 voturi)
muresan anna
19.01.2022, 10:25:09

Cand v-ati inhaitat cu PSD-ul , esecul e garantat. Nu trebuie sa treaca multa vreme.

+2 (2 voturi)
Un cititor
19.01.2022, 11:46:28

Cred ca acest Citu este principalul vinovat pt. felul cum s-a facut liberalizarea. Iarasi legea, nu prevede ca de obicei, masuri de protectie. Au aruncat in mana profitorilor si ultima resursa a tarii. Asa au facut legile timp de 32 de ani.

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările