Liderul PPE care a vorbit despre aderarea Bulgariei la Schengen analizează şi situaţia României: Guvernul trebuie să schimbe lucrurile, altfel şansele sunt mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Manfred Weber, candidatul PPE pentru şefia Comisiei Europene, a vorbit, într-o întâlnire cu un grup de jurnalişti români, despre şansele României de a adera la spaţiul Schengen, în contextul în care presa de la Sofia a scris ieri că aderarea Bulgariei va deveni o certitudine începând cu 2019, citându-l chiar pe Weber. Liderul european a cerut Guvernului Dăncilă să pună în practică recomandările MCV.

Jurnalist: Presa de la Sofia scrie că Bulgaria va adera la Schengen anul viitor. Potrivit jurnaliştilor bulgari, această declaraţie a fost făcută chiar de dumneavostră într-o întâlnire cu un oficial bulgar. Cum stau lucrurile?
Manfred Weber: Ceea ce vrem să realizăm e clar: dorim extinderea spaţiului  Scheghen, iar România şi Bulgaria trebuie să devină membre ale acestui spaţiu. Este obiectivul nostru comun, este direcţia noastră comună pentru care luptăm. Raportul MCV pentru Bulgaria e foarte pozitiv, vizează implementarea principiilor statului de drept, în timp ce raportul MCV referitor la România este unul extrem de negativ. România merge în direcţia greşită în ceea ce priveşte statul de drept, iar acest lucru creează probleme în ceea ce priveşte aderarea la spaţiul Schegen. Încă nu cunoaştem rezultatul discuţiilor despre aderare, dar Guvernul României are o mare responsabilitate în schimbarea direcţiei, în caz contrar, România are şanse mai mici de aderare la Schengen.

Jurnalist: MCV este motivul pentru care România nu este parte a spaţiului Schengen? Nu e un motiv strict politic?
Weber: România a făcut deja mulţi paşi în ceea ce priveşte pregătirea tehnică pentru aderare. Nu există o legătură formală între aderarea la Schengen şi raportul MCV, dar din punct de vedere politic problema e că oamenii din restul spaţiul Schengen se tem că lupta împotriva corupţiei din România nu evoluează în condiţii normale. Deci iată că există o legărură politică. O spun din  nou: Guvernul român are o mare responsabilitate să clarifice semnele de întrebare (din raportul MCV - n.r.) în următoarea săptămâni, altfel situaţia va avea un impact negativ asupra aderării României la Schengen.

***

Bulgaria va face parte din spaţiul Schengen din 2019, pentru început doar cu frontierele aeriene, a anunţat ieri publicaţia bulgară 24 Chasa, citând afirmaţii ale liderului europarlamentarilor PPE, Manfred Weber, candidat pentru preşedinţia Comisiei Europene. Afirmaţia privind admiterea Bulgariei în Schengen în 2019, pentru început fiind vizate doar frontierele aeriene, ar fi fost făcută la o întâlnire cu Ţvetan Ţvetanov, lider al partidului politic GERB, care a avut loc la Bruxelles. GERB este principalul partid aflat la guvernare în Bulgaria şi face parte din familia PPE, la fel ca Manfred Weber.

Alin Mituţa, unul dintre liderii Mişcării România Împreună (MRÎ), alături de Dacian Cioloş, susţine că Manfred Weber, candidatul PPE pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, a făcut o declaraţie strict politică despre aderarea Bulgariei la Schengen. ”Cel care ia decizia de aderare la Schengen e Consiliul UE, iar Consiliul UE nu dă niciun semn, nici formal, nici informal, că ar putea lua o astfel de decizie”, a scris Mituţa pe Facebook.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite