Politică

articolul anterior articolul urmator

Liderul senatorilor PNL: Cota unică e una din liniile roşii. PSD nu a discutat cu noi anterior

0
23 May 2022 11:58:24
Autor: Radu Eremia
Daniel Fenechiu, liderul senatorilor PNL FOTO Facebook Daniel Fenechiu
Daniel Fenechiu, liderul senatorilor PNL FOTO Facebook Daniel Fenechiu

Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a subliniat că formaţiunea pe care o reprezintă se opune impozitării progresive, iar eliminarea cotei unice ar însemna „o linie roşie” în relaţia cu PSD. De altfel, social-democraţii nu ar fi discutat cu liberalii tema eliminării cotei unice, liderului PNL.

„Cota unică este fără discuţie sistemul de impozitare care a adus foarte mult progres în România. În 2004, când a fost introdusă cota unică, aveam un impozit progresiv, cota maximă era 40%, evaziunea fiscală era în floare, oamenii încercau să găsească tot felul de variante ca să-şi mascheze veniturile, să nu plătească taxe şi impozite. Atunci a venit Guvernul liberal, a propus cota unică şi lucrurile s-au aşezat. Cota unică încurajează munca, este un sistem predictibil şi un sistem care aduce bani la buget”, a afirmat la RFI Daniel Fenechiu.
 
Întrebat dacă au existat consultări în coaliţie înainte ca PSD să aducă în discuţie în spaţiul public eliminarea cotei unice, senatorul PNL a răspuns: „Această temă nu este o temă relativ nouă, ci o temă care ţine de modul în care PSD îşi atinge temele politice. PSD se adresează în principal categoriei de pensionari şi unei categorii de persoane care câştigă venituri mici şi orice propunere de acest gen, propunere de creştere a impozitării la cei care au venituri mai mari este un deziderat electoral, care aduce voturi PSD. Da, PSD a adus această temă în discuţie, nu a existat nici o discuţie prealabilă agreată în coaliţie (...). Ne pune în dificultate. Cota unică este o instituţie introdusă, susţinută de PNL”.
 
Daniel Fenechiu a precizat că nu existe vreo intenţie a partidului să facă un pas în spate pe tema cotei unice: ”PNL nu este dispus să renunţe la cota unică. Argumentele sunt nu doar cele care ţin de faptul că această cotă unică a fost introdusă şi este de sorginte liberală, că stimulează munca, stimulează acumularea, ci sunt şi argumente care ţin de specificul de astăzi, de criză, de problemele care există, unde a schimba cota unică cu un sistem progresiv nu face altceva decât să bulverseze grav economia şi sistemul social din România”.
 
Întrebat dacă PNL e dispus să susţină cota unică de impozitare, cu riscul ruperii coaliţiei, senatorul a răspuns: ”În general, când e o coaliţie, n-o faci pentru ca s-o rupi. Cred că cota unică este una din liniile roşii”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările