Noul preşedinte al ICR, Lilian Zamfiroiu, validat de Senat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Diplomatul Lilian Zamfiroiu, propunerea USL pentru funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR), a fost validat marţi cu 104 voturi „pentru“ şi 24 de voturi „împotrivă“.

UPDATE  Lilian Zamfiroiu a fost votat de Senat în funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român ( ICR), la propunerea grupului parlamentar PSD, cu 104 voturi "pentru" şi 24 de voturi "împotrivă".

Diplomatul Lilian Zamfiroiu i-a asigurat pe membrii comisiilor reunite pentru cultură şi politică externă din Senat că îşi va da toată silinţa ca obiectivele pe care le va stabili cu viitoarea echipă de conducere să fie duse la îndeplinire.

Întrebat dacă va păstra filialele ICR din România, Zamfiroiu a precizat: „Mă voi consulta cu cele două comisii (comisia pentru cultură şi cea pentru politică externă din Senat, n.r), cât şi cu oamenii de specialitate asupra legalităţii funcţionării acestor institute din ţară. (...) Principala activitate a ICR este exportul de cultură. Nu plec pe ideea fixă de a le desfiinţa, vreau să verific“.

Lilian Zamfiroiu - propus de USL pentru funcţia de preşedinte al ICR - a absolvit, în anul 1987, Facultatea de Filologie a Universităţii Bucureşti. După patru ani de activitate didactică, el s-a angajat, ca inspector de specialitate, în Ministerul Educaţiei, iar în 1997 s-a transferat la Ministerul Apărării Naţionale, Direcţia Relaţii Publice. În anul 2001, a intrat, prin concurs, în Corpul Diplomatic şi Consular al României, obţinând gradul diplomatic de secretar 1 în Centrala Ministerului Afacerilor Externe.

În toamna lui 2001, a început să coordoneze activitatea Direcţiei Arhive Diplomatice a MAE. În 2010, a obţinut titlul de doctor în istorie. În prezent, el deţine titlul diplomatic de ministru consilier şi este adjunct al ambasadorului României pe lângă UNESCO la Delegaţia Permanentă a României din Paris. În 2011, el şi-a lansat cartea "Relaţii diplomatice româno-italiene. 1918 - 1940", la editura Tritonic.

Comisiile reunite pentru cultură şi politică externă din Senat au cerut, pe 17 iunie, revocarea lui Andrei Marga din funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR), precum şi a vicepreşedinţilor Horia Gârbea şi Vladimir Simon. Preşedintele Comisiei pentru cultură din Senat, Georgică Severin, a explicat atunci că motivul pentru care s-a solicitat revocarea conducerii ICR este acela că instituţia nu a trimis raportul de activitate şi contul de execuţie bugetară pe anul 2012 până la data prevăzută de lege - 15 aprilie.

Ulterior propunerii înaintate de comisiile pentru cultură şi politică externă Biroului Permanent al Senatului, Andrei Marga şi-a prezentat demisia din funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român, „cu solicitarea ca demisia să între în vigoare imediat“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite