Listele PSD pentru alegeri. Cum au rămas „locotenenţii“ lui Ponta şi în armata lui Dragnea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victor Ponta a reuşit să le obţină locuri eligibile pe lista pentru parlamentare foştilor săi miniştri Eugen Teodorovici, Nicolae Bănicioiu, Ionuţ Vulpescu, Titus Corlăţean, Robert Cazanciuc şi Rovana Plumb

Comitetul Executiv Naţional al PSD (CExN) a validat ieri toate listele de candidaturi pentru alegerile parlamentare, iar Dragnea şi-a dat acordul pentru candidaturile foştilor miniştri ai Guvernului Ponta, deşi cei mai mulţi dintre ei fuseseră marginalizaţi de actualul lider al PSD. Implicarea în campania electorală a fost condiţionată de Ponta de prezenţa sa şi a unor apropiaţi ai lui pe listele PSD, potrivit unor surse din PSD. Printre aceştia, fostul ministru al Sănătăţii Nicolae Bănicioiu, în prezent deputat de Bucureşti, va candida pentru un nou mandat tocmai la Iaşi. Un alt amic al lui Ponta, a cărui candidatură era incertă din cauza ezitărilor lui Dragnea, este fostul ministru de Finanţe Eugen Teodorovici. În prezent senator de Buzău, Teodorovici va ocupa un loc eligibil pe lista PSD Tulcea. „La Tulcea există fonduri europene de peste un miliard de euro“, a explicat Dragnea.

Nepotisme
Alţi doi apropiaţi ai lui Ponta vor candida la Dâmboviţa: fostul ministru al Muncii Rovana Plumb, actual deputat de Dâmboviţa, şi fostul ministru de Externe Titus Corlăţean, în prezent senator de Bucureşti. Rovana Plumb a  fost susţinută de Ponta la şefia PSD în detrimentul lui Liviu Dragnea, iar Titus Corlăţean este cel care a refuzat să mute secţiile de votare în Diaspora pentru a-l avantaja pe candidatul PSD la Preşedinţie: acelaşi Victor Ponta.

Fostul ministru al Justiţiei Robert Cazanciuc, soţul verişoarei lui Victor Ponta, va ocupa un loc eligibil pe lista PSD Bucureşti pentru Senat, deschisă de un alt fost ministru al Guvernului Ponta, Ecaterina Andronescu, care se află în Parlament de 20 de ani. Andronescu a reuşit să-l tragă după ea şi pe pupilul său, Mihnea Costoiu, fost ministru al Educaţiei, care va ocupa locul 4 pe lista PSD Bucureşti pentru Senat. Tot pentrun un post de senator  de Bucureşti va candida şi Ionuţ Vulpescu, fost ministru al Culturii în Guvernul Ponta.

Victor Ponta va deschide lista PSD Gorj pentru Camera Deputaţilor

Capitala, împânzită de oamenii lui Dragnea
Cea mai mare surpriză a şedinţei PSD de ieri a fost lista pentru Bucureşti, necunoscută chiar şi de către majoritatea social-democraţilor. Lista PSD Bucureşti, de care s-a ocupat personal Liviu Dragnea,  este alcătuită din actuali parlamentari, foşti miniştri ai Guvrnului Ponta, un deputat ales pe listele PNL, Diana Tuşa, membri ai Tineretului Social-Democrat, consiliera personală a lui Dragnea, dar şi reprezentanţi ai societăţii civile apropiaţi de PSD şi invitaţi permanenţi ai Antenei 3.

„N-am alergat după personalităţi, ci am vrut să deschidem partidul. De aceea 68% sunt oameni noi pe listele PSD. Tinerii sunt mai bine reprezentaţi decât până acum“, a spus Dragnea.
Dacă la Senat lista este deschisă de Ecaterina Andronescu, parlamentar din 1996, la Camera Deputaţilor, primul loc este ocupat de preşedintele Tineretului Social Democrat (TSD), Gabriel Petrea, fost viceprimar al Primăriei Sectoru-lui 6. Pentru a da un semnal de înnoire a clasei politice, Dragnea a mai oferit două locuri organizaţiei de tineret: Gabriela Podaşcă, actual deputat, promovată în 2012 de către Victor Ponta, şi Aida Crăceru.

Cele mai mari surprize de pe lista PSD Bucureşti sunt însă Diana Tuşa, care a demisionat din PNL pentru că a pierdut poziţia de candidat al partidului la Primăria Sectorului 1, şi Beatrice Tudor, consiliera personală a preşedintelui PSD Liviu Dragnea. Din societatea civilă, Dragnea i-a cules doar pe aceia care au ridicat în slăvi PSD la televizor. Oana Florea, director executiv FACIAS, o fundaţie susţinută de Dan Voiculescu, sociologul Ciprian Necula, fost secretar de stat în Guvernul Ponta, Liviu Pleşoianu, câştigătorul unui concurs organizat de Antena 3 de 1 decembrie, Florin Manole, membru în Consiliul Director CNCD, sunt reprezentnţii societăţii civile promovaţi de PSD.

Cine a ieşit la pensie. Pensie specială

Parlamentari cu state vechi nu se vor mai regăsi pe lista PSD pentru alegerile parlamentare. Rodica Nassar, fost vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor şi deputat din 2000, nu va mai candida pentru un nou mandat. Fratele său, Mircea Toader, a fost ales primar al Sectorului 2 la alegerile locale din 5 iunie.  Şi vicepreşedintele
Senatului, Ioan Chelau, parlamentar de trei mandate, a decis să se retragă din viaţa politică şi să se ocupe de cabinetul său de avocatură. Ioan Chelaru este autorul Legii avocaturii, proaspăt adoptată de Parlament. Ioan Chelru ar fi trebuit să fie propunerea PSD pentru Curtea Constituţională, însă a fost retras pe ultima sută de metri de către Liviu Dragnea.

Activitatea parlamentară se va încheia la începutul lunii decembrie şi pentru deputatul Anghel Stanciu, cel mai vechi parlamentar al PSD. Anghel Stanciu a făcut parte din primul Legislativ ales după 1990 şi de atunci a reuşit să-şi conserve scaunul de parlamentar. Un alt actual deputat care nu se va mai regăsi pe listă este Petre Daea, parlamentar aflat la al treilea mandat. Înainte de a părăsi Parlamentul, Stanciu şi Daea au avut grijă să-şi asigure bătrâneţile, cei doi fiind promoterii legii pensiilor speciale pentru parlamentari. După o activitate în Parlament de 24 de ani. Anghel Stanciu va încasa lunar, pe lângă pensia normală, şi pensia specială de aproximativ 4.600 de lei.


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite