Congres cu scandal. Dan Barna este noul preşedinte al USR. „E trist că Nicuşor a boicotat alegerile. Nu vor fi epurări în partid. Duşmanul e PSD“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dan Barna a fost ales preşedinte al USR, cu 127 de voturi din totalul de 191. Vlad Alexandrescu a primit 50 de voturi, în timp ce 14 au fost anulate. La Congres erau aşteptaţi în jur de 280 de delegaţi, dar mai mulţi susţinători ai lui Nicuşor Dan au boicotat alegerile. De altfel, Nicuşor Dan a scris pe Facebook că noul preşedinte nu are legitimitate. În final, Dan Barna a anunţat că vrea să aducă pacea în partid şi i-a mulţumit soţiei, Olguţa.

adevarul.ro a transmis livetext desfăşurarea Congresului. 

UPDATE Conferinţă de presă

Dan Barna: Duşmanul real pentru noi este PSD care duce România într-o zonă a confiscării resurselor publice pentru o clică de oameni care vor să le fure şi să se pună la adăpost de lege. 

Întrebări: Ce mesaj aveţi pentru Niucşro Dan, în condiţiile în care a scris pe facebook că sunteţi un preşeidnte ilegitim?

Dan Barna: Este unul dintre lucrurile triste ale acestei zile faptul că, Nicuşor Dan, plasându-se în afara partidului, a simţit nevoia să transmită supărarea pe care domnia sa o are. În ceea ce priveşte legitimitatea, nu este niciun dubiu aici. La congres au votat 70% din delegaţii congresului, deci nu este o chestiune de un vot sau două. Practic, din 276 de delegaţi, 191 şi-au exprimat votul. Au participat chiar mai mulţi, undeva la 210 delegaţi, ceea ce arată că, într-adevăr, congresul este organul reprezentativ care este respectat. Majoritatea largă şi-a exprimat dorinţa ca USR să meargă mai departe, să încheie o etapă de frământări pe care demisia fostului preşedinte a generat-o la momentul acela. Mesajul membrilor pe care l-am înţeles azi este acela că aşteptarea este să pornim pe drumul de partid de opoziţie pe care ni l-am asumat la alegerile din decembrie. 

Vor fi exluderi din partid?

Dan Barna: În ceea ce priveşte acest subiect al posibilelor epurări care ar putea să se întâmple în partid în funcţie de cine ar câştiga aceste alegeri, vreau să nu fie niciun echivoc: e o ştire pur Radio Erevan – aşa este, dar invers şi deloc. Nu se pune problema să existe vreo epurare. Nu există nicio iniţiativă sau intenţie de a epura oameni din partid. Suntem, totuşi, în 2017, nu în anii 50..

Îl mai susţineţi pe Nicusor Dan pentru Primăria Capitalei?

Dan Barna: Opţiunea de a-l susţine pe Nicuşor Dan la Primarie rămâne deschisă.Noi vorbim azi de o alternativă Firea – Nicuşor Dan? Da, alternativa mai bună e Nicuşor Dan.

UPDATE Dan Barna: Vă mulţumesc vouă, celor care aţi decis să veniţi la acest Congres. A face politică însemană să accepţi jocul democratic. Trebuie să mergem mai departe. Voi avea dialog cu fiecare parte din acest partid. Voi lua legătura cu fiecare structură care nu a venit la acest Congres pentru a închide această zbatere în care a fost partidul până acum. Congresul este legitim datorită numărului mare dintre voi care aţi venit azi. Mulţumesc organizaţiei Sibiu, din care fac parte, şi soţiei mele, Olguţa!

UPDATE Vlad Alexandrescu: Sunt foarte emoţionat. Am fost încercat de această campanie electorală. Partidul nostru are nevoie de un preşedinte în momentul de faţă. Voi lupta pentru diversitate şi unitate. Îl felicit pe Dan pentu victorie. 

UPDATE Elek Levente, fost preşedinte interimar: Am scăpat! Sper ca spiritele să se liniştească în partid. 

UPDATE Rezultatul votului:

191 de voturi exprimate, 14 anulate, dintre care:

Dan Barna - 127 de voturi

Vlad Alexandrescu -50 de voturi

Dan Barna este noul preşedinte al USR

UPDATE În timp ce delegaţii USR votează, Nicuşor Dan a scris pe Facebook: Am ales sa nu particip la Congres. Nu pot gira prin prezenta mea un congres viciat prin practici demne de PSD si PNL. Alegerile delegatilor din Bucuresti au fost anulate nestatutar, o spun parlamentarii juristi ai partidului, si refacute pe un sistem diferit de cel folosit in restul judetelor. Exista o uriasa presiune pentru ca USR sa-si abandoneze misiunea, sa devina un partid ca toate celelalte, sa intre incet-incet in sistem. In orice caz, un start foarte prost pentru viitorul presedinte al USR, oricare ar fi el. Un presedinte care a incalcat deja statutul, ca membru al Biroului National, prin decizia pe alegerile din Bucuresti. Un presedinte ales la un Congres cu multe semne de intrebare, la care multi delegati au ales sa nu participe. Un presedinte fara legitimitate". 

UPDATE Urmează votul. 

UPDATE Vlad Alexandrescu, candidat la şefia USR: Vom merge mai departe vii, puternici şi uniţi. Vă cer tuturor să nu plecăm acasă, să rămânem în USR şi să facem din USR ceea ce speranţa oamenilor din România ne-a cerut: să facem Opoziţie şi să aducem principiile adevărate ale democraţiei şi ale statului de drept. Vă cer să nu devenim ca ceilalţi. Vreau să aduc un omagiu lui Nicuşor Dan, pentru că a făcut posibilă această construcţie politică. Timp de 10 ani din viaţă a apărat patrimoniul cultural al Bucureştiului mai bine decât a făcut-o Primăria Capitalei. 

Nu există două Românii. Există o singură României, îngenuncheată, violată şi aruncată la marginea UE. O Românie care este scoasă din decizie la nivelul UE. Mai jos nu putem ajunge. Am ajuns la fundul sacului. USR este axa de modernizare a României. Trebuie să uităm de atacuri, de recursuri, de plângeri, credem că putem creşte în continuare. De azi, USR intră într-o nouă poveste. Credem că vom fi din ce în ce mai mulţi. 

Mesajul lui Vlad Alexandrescu pentru cei care au boicotat alegerile: Dragii mei USR-işti, avem un partid, ce facem cu el? Avem un Congres, care este esenţa partidului, voi ce faceţi? Luaţi trenul, luaţi maşina, votaţi pe whatsapp, exprimaţi-vă! E partidul nostru. USR merge mai departe. Cristian Seidler, eşti un politician nou, eşti un politican altfel, am toată admiraţia pentru tine, expimă-te!

Elek Levente: Am ieşit afară şi am văzut că e o ploaie tristă de toamnă. Credam că natura plânge după mine, că nu mai sunt preşedinte. Dar natura plânge pentru că unii au ales să nu fie alături de noi.  

UPDATE Dan Barna, candidat la şefia USR: Am toată încrderea că putem deveni acel partid pe care toată lumea îl aşteaptă. Suntem ca o maşină care se pregăteşte să iasă de la boxe. Nicuşor Dan a luptat pentru o idee din care s-a născut USR. Cu toţi suntem aici datorită lui. Decizia lui Nicuşor Dan de a-şi da demisia a fost una greşită pentru organizaţia noastră. USR are nevoie de Nicuşor Dan. Voi face tot ce ţine de mine ca Nicuşor Dan să fie alături de această mişcare. În urma demisie lui Nicuşor, a apărut o falie în partid. Ne-am pierdut încrederea unii în ceilalţi. Dar am arătat că instituţiile din partid funcţionează. Instituţia referendumului a funcţionat. Fundaţia este una corectă, pe care putem construi. Criza această poate fi temrinată prin votul din Congres.

Acest Congres va pune punct etapei de creştere a USR-ului şi va deschide o nouă etapă, pentru că luni după Congres vom fi tot noi. Nu vor urma exlcuderi, nu va fi o tabără care va trimite acasă o altă tabără. Dacă ratăm, va fi ratarea noastră a tuturor. Trebuie să relansăm USR pentru schimbarea României. Suntem singurul partid care face la modul real Opoziţie. Vă cer să oprim războiul USR vs USR. E timpul să recunoaştem că am făcut greşeli toţi şi e timpul să contăm în politica din România. USR trebuie să fie capabil să dea premierul la viitoarele alegeri. Noul preşedinte trebuie să aibă capacitatea de a media între taberele din partid. Nu trebuie să ne încolonăm în spatele unui lider maximus. Vreau să transform USR într-un partid politic care contează în schimbarea României.

UPDATE Elek Levente, preşedinte interimar USR:Nu ne-am dorit să ajungem atât de repde aici, la noi alegeri. La Congresul de la Cluj am creat instituţiile care gestionează viaţa noastră internă. Am apărat instituţii, nu oameni. Datoria noastrră este să întărim aceste instituţii. Vă invit să avem încredere în buna decizie a acestora. Fără reguli ne lăsăm pradă haosului. Au fost zile grele, în care am trăit sentimenteul că am uitat uneori de ce am pornit pe acest drum. Am intrat într-o criză de succesiune prea repede. Demisia fondatorului partidului nu este situaţie uşoară nici emoţional, nici politic. Dar o organizaţiei se întăreşte dacă trece cu bine crizele de succesiune. Îmi doresc să ne urmăm drumul.Trebuie să respectăm rezultatul alegerilor de azi. De mâine, trebuie să cosntruim împreună cu noul preşdinte un USR puternic. 

Sub Guvernarea PSD, România se află în cel mai dificil moment de după Revoluţie. Azi e ziua lui Liviu Dragnea, căruia îi urez mulţi ani, dar nu la conducerea ţării. PSD vrea să-şi subordoneze statul până la ultimul funcţionar şi Justiţia. USR trebuie să fie în prima linie a acestei lupte. 

UPDATE S-a ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor de la Colectiv. 

UPDATE Ora 10.45. A început Congresul extraordinar. Sunt prezenţi mai puţin de 200 de oameni, ca urmare a faptului că aripa "nicuşoristă" a boicotat alegerile. 

UPDATE Delegaţii din filialele Bucureşti, Iaşi, Sălaj, Brăila şi Caraş Severin, toţi din tabără lui Nicuşor Dan, boicotează Congresul, ca urmare a conflictului cu tabără liberală condusă de Cristian Ghinea şi Dan Barna, au declarat surse din partid pentru "Adevărul". "În total, e vorba de 40 de persoane. Tabără lui Nicuşor Dan a făcut aseară o nouă contestaţie la Comisia de Arbitraj a partidului, pe motiv că delegaţii din Bucureşti n-au fost aleşi corect, şi ameninţă că apoi vor merge în tribunal. Practic, USR va da USR în judecată", susţin sursele citate.

***

Potrivit unor surse din partid, favorit este Dan Barna, aflat în tabără liberală, construită în jurul lui Cristian Ghinea. Barna se bazează pe voturile organizaţiilor din Transilvania şi Banat, unele dintre cele mai puternice din ţară.

De partea cealaltă, Vlad Alexandrescu are de partea sa organizaţia Ilfov şi o mare parte dintre delegaţii bucureşteni, rămaşi fără candidat după retragerea lui Seidler. Însă, potrivit surselor citate, mulţi dintre susţinătorii lui Nicuşor Dan - din Capitală, dar şi din ţară - vor boicota Congresul, în semn de protest faţă de tabără Ghinea. De asemenea, Vlad Alexandrescu mizează şi pe o parte dintre voturile ce vin de la organizaţia Cluj, un alt „hub“ de progresişti.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite