Crin Antonescu: Nu am făcut nimic din ce ne-am putea reproşa împreună cu PSD. S-a văzut imediat ce au făcut ei după ce PNL a plecat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, şi prim-vicepreşedintele aceleiaşi formaţiuni politice, Klaus Iohannis, au vorbit joi seară, în cadrul unei emisiuni de televiziune, despre alegerile europarlamentare de duminică, proiectele partidului liberal şi despre alegerile prezidenţiale din toamnă.

Despre eşecul proiectului USL

Crin Antonescu: Noi nu am stat să minţim oamenii la televiziune, să facem plicuri, să scriem scrisori. Noi ne-am dus să vorbim cu oamenii. Contractul a fost încălcat grosolan de cei din PSD, iar PNL nu a putut să meargă în continuare, să tacă şi să mintă (...) Am sperat că lucrurile se remediază, că pot fi normalizate. Am rupt alianţa în momentul în care a merge mai departe însemna impostură şi minciună.

Klaus Iohannis: Trebuie să vedem lucrurile aşa cum au fost ele. USL s-a înfiinţat şi a promis câteva lucruri. De exemplu schimbarea regimului Băsescu. Am promis oamenilor măsuri de stimulare economice. Am promis multe lucruri în care noi am crezut. Dar, ghinion, noi am crezut, partenerii noştri nu au crezut. PNL a fost împins într-un colţ, PSD a acaparat tot mai multă putere. …Când a fost vorba de nominalizărilor procurorilor, am lăsat de la noi, a venit nominalizarea pentru Ministerul Justiţiei, am lăsat de la noi. Nu am mai putut sta acolo (n.r. – în USL). Au apărut aceste diferenţe foarte clare. Am ajuns în impas. PSD a vrut să profite de aceste probleme.

Despre relaţia cu Victor Ponta

Crin Antonescu: USL nu a fost o afacere între mine şi Victor Ponta, ci între două partide mari şi câteva milioane de oameni. Eu am avut un adevărat şoc, un moment de nepotrivire între noi în momentul în care Victor Ponta a semnat acel pact de coabitare. Am crezut că sunt lucruri remediabile. Momentul în care nu a mai fost speranţă a fost momentul Klaus Iohannis.

Avem o istorie care face mai mult decât toate voturile. Avem un prestigiu pe care-l ştie şi Victor Ponta (…) În opoziţie Crin Antonescu era personajul credibil în lupta regimului Băsescu, nu Victor Ponta, fost ministru în guvernul lui Emil Boc şi avocat al Elenei Udrea.

Despre politica la nivel central

Klaus Iohannis: În momentul în care va fi cazul voi face un lucru de care este mulţumit omul de rând, nu colegul politician de la alt partid. Eu sunt mai degrabă omul dialogului, decât omul confruntării. Reuşesc să discut problemele importante cu toţi colegii din PNL. Pot să vă asigur că sunt foarte integrat în PNL. Am un dialog şi cu oamenii din alte partide.

Ce le reproşează colegilor liberali din fosta guvernare

Klaus Iohannis: Nu le reproşez nimic, dar trebuie să fim realişti şi să vedem că unele lucruri nu s-au realizat pentru că contextul nu a fost favorabil, colegii din USL nu au contribuit suficient (…) Important este să tragem învăţăminte ca în viitorul guvern în care PNL va fi să ştie ce este de făcut.

Poziţii diferite ale PNL faţă de deciziile USL

Crin Antonescu: În chestiunile esenţiale care ţineau de angajamentele electorale PNL a reuşit să oprească iniţiative PSD care nu erau pentru interesul public.

Roşia Montană a fost o atitudine atât de scandaloasă prin modul cinic în care încălca promisiunile electorale. Noi am oprit Roşia Montană nu prentru că suntem ecologişti, pentru că noi suntem pro-industrie, pentru nevoia industrializării. Însă, era o gigantică escrocherie naţională.

Am vrut să împiedicăm aşa numitei taxe pe bogăţie care nu aducea nici venituri la stat, dar inhiba oamenii care prin munca lor câştigau ceva mai bine. De la plecarea din acest Guvern am avut satisfacţia să spunem că nu am cauţionat nici un lucru grav.

Nu am făcut nimic din ce ne-am putea reproşa împreună cu PSD. S-a văzut imediat ce au făcut cei din PSD, imediat ce noi am plecat.

Despre vizita în Statele Unite

Crin Antonescu: Sunt 2 direcţii. Am mers în SUA pentru a răspunde unei invitaţii. Am fost printre europenii invitaţi acolo, printre sociologi, istorici. Am prezentat o informare privind valul anumitor partide naţionaliste.

Am avut întâlniri şi la Departamentul de Stat, cu domnul Hoyt Yee şi la Departamentul Comerţului, discuţii care s-au individualizat. Am vorbit de teme regionale, teme naţionale şi un subiect discutat puţin în România, parteneriatul economic şi comercial.

A fost un schimb de vederi asupra unor chestiuni care ţin de politică regională, de bugetele de apărare din ţările NATO. Am discutat ce se întâmplă cu lumea valorilor occidentale, de noile ameninţări. Nu s-a vorbit atât de apăsat despre corupţie ca în discursul lui Biden din România.

Despre mesajul lui Biden

Nu a fost un mesaj destinat cuiva sau împotriva cuiva. Pentru mine a fost remarcabil mesajul lui Biden. Important a fost cât de mult a ocupat în discursul lui Biden subiectul corupţiei văzută ca problemă în structura de securitate.

Despre DNA şi ANI

Crin Antonescu: Eu am exprimat în timpul regimului Băsescu, în momentul în care Băsescu avea tot: Preşedinţie, Guvern, Parlament (…) Am exprimat dubii, nemulţumiri faţă de anumite instituţii. Din momentul în care am văzut ce înseamnă pentru Ponta şi PSD „Dreptate până la capăt”, consider că trebuie să fac tot ce ţine de mine ca aceste instituţii să fie apărate, protejate şi să-şi urmeze cursul. D-aia am zis că n-aş schimba procurorii.

Despre măsurile pe care PNL le anunţă:

Iohannis: Este evident că nu putem continua cu un TVA de 24%. Discuţia pe cât este TVA a fost o discuţie un pic mai lungă şi pentru noi. De ce am ajuns aici? Am văzut în ultimii ani o politică a paşilor mici sau foarte mici. Am simţit nevoia unei schimbări de paradigmă. Credem că ar trebui să se meargă spre o relaxare fiscală, spre reindustrializarea României, creşterea competitivităţii, este vitală modernizarea agriculturii. Am propus 2 lucruri: pachetul care conţine cota unică – care să rămână la 16%, o măsură pe care PNL a luat-o în 2004. În continuare vrem să venim cu TVA-ul de 16%. Nu ne imaginăm că putem lăsa totul aşa cum este şi să reducem TVA-ul. Vrem prim măsuri să realizăm o creşterea economică. (…) Perioada de trecere trebuie să fie asigurată şi de o restructurare a cheltuielilor publice. Vrem să arătăm că se poate veni cu o altă abordare, o altă viziune.

Reproşul fundamental faţă de guvernarea actuală

Iohannis: Că nu înţelegem nimic de acolo. Este o mişcare browniană, care nu are nici un fel de predictibilitate, o guvernare de azi pe mâine. Este ceva pompieristic (…) Avem o teleguvernare. Îl vedem pe prim-ministru, îi vedem mereu pe miniştri.

Crin Antonescu: Spre deosebire de ceea ce ne-am înţeles când am făcut USL, partidul unei generaţii tinere, este acelaşi PSD care întreţine acelaşi segment de populaţie.

Despre o posibilă coaliţie de dreapta la guvernare

Iohannis: Eu nu mi-am pus foarte concret problema cum va arăta acea coaliţie, dar cel puţin două lucruri pot fi exclus: PNL nu va guverna singur, în primul rând. Poate din 2016 va fi altă situaţie. Nu e bine să excluzi alte formaţiuni. Nu e bine să abordezi un partid ca şi cum ar fi o persoană. Ar fi greşit să spunem acum ce partide excludem pentru o posibilă guvernare în 2014 sau în 2015. Pot exclude partide nedemocratice sau extremiste. Pot exclude pentru 2014, 2015, o alianţă cu PSD.

Antonescu: Eu vreau din decembrie 2014 ca România să aibă un Guvern condus de Iohannis. Dacă eu voi fi preşedintele României, nu eu voi fi cel care îi va face Guvernul lui Iohannis. Probabil va fi un program comun, dar Iohannis nu este Emil Boc, eu nu sunt Traian Băsescu.

Noi vrem să facem guvern cu cine putem face(…) Suntem cea mai puternică forţă de centru-dreapta. PDL, PMP sunt resturi ale unui sistem de putere. Dacă discutăm cu aceşti oameni un proiect de viitor ar fi mult mai uşor.

Avem destul de puţin apetit pentru o nouă alianţă, dar suntem deschişi pentru o nouă alianţă, pentru un nou proiect, pentru un candidat la alegerile prezidenţiale.

Despre unificarea partidelor de dreapta

Trebuie să ne apucăm să discutăm între noi. Nu este bine să avem pe de o parte un candidat al stângii şi cinci-şase candidaţi ai dreptei. Ideal ar fi un candidat generic al ceea ce numim dreapta. Noi, PNL, suntem partidul de centru-dreapta din România. Dacă alături de noi vor veni două sau trei formaţiuni este important să vedem cine are valori apropiate şi care să creadă anumite lucruri (...) Este o miză pentru România, nu pentru PNL, să câştige candidatul nostru.

Crin Antonescu: PSD simulează stânga în România, dar nu are competitori. Moştenirea sa şi resursele sale l-au făcut să rămână în partea stângă. 

Despre trădarea anumitor organizaţii PNL

Iohannis: Nu mi-e teamă de trădare. Am fost în foarte multe locuri, am discutat cu mulţi colegi, am ascultat problemele, temerile, dar de un lucru nu am dat, de intenţia de a trăda. Chiar cred că oamenii sunt motivaţi şi dornici să obţinem un rezultat bun la europarlamentare (…) Este o chestiune de interpretare dacă Tăriceanu este sau nu în PNL. Noi toţi nu am înţeles pasul lui de a ieşi din PNL şi a merge la Victor Ponta. Cu trei zile înainte de alegeri s-a înscris într-o organizaţie care datorită unui fost coleg are probleme majore. Domnul Tăriceanu poate a fost trimis acolo să aducă nesiguranţă. Altă interpretare nu găsesc (…) Dacă vrea să revină în PNL, poate să redevină membru. Aceste piruete nu le pot interpreta decât ca pe o posibilă comandă venită din partea cuiva.

Despre PSD

Iohannis:M-aş fi bucurat să avem un PSD care se delimitează de metodele 2000-20004 când mie la Consiliul Local în Sibiu au votat că ei vor să ocupe un loc numai pentru că aşa au vrut ei. Ar fi greşit să se dea toată puterea PSD-ului.

Crin Antonescu: PNL după 90 a fost un fel de Marea Britanie până spre sfârşitul secolului XIX, voia păstrarea echilibrului. A fost în 1996 în CDR, a fost în Alianţa DA care se opunea PSD şi a fost în USL.

Vestea proastă pentru ei este că vom face 20%, dar aici am un alt om (n.r. – în cazul discutatei schimbări la conducerea PNL). Dacă domnul Iohannis ar lua conducerea partidului ar putea să-l reprimească pe domnul Tăriceanu. Noi am fost mereu toleranţi. Problema este că toleranţa a fost văzută drept slăbiciune (…) Nu există şansa unui PNL îngenuncheat. Nici la 2% PNL nu va fi ceva cum este partidul lui Daniel Constantin.

Despre posibila fraudare a alegerilor

Crin Antonescu: Am încredere în instituţiile statului care pot asigura alegerile corecte. Pot să n-am încredere în Guvern, dar pot să am încredere în instituţii. Există în ţara asta suficienţi cetăţeni care să asigure un comportament corect (…) Toţi reprezentanţii partidelor politice trebuie să fie corecţi şi nu, nu îmi este frică de fraudarea alegerilor

Citeşte şi:

Antonescu, despre faptul că Biden i s-a adresat lui Ponta cu „mister President“: A fost o greşeală

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a fost solicitat, miercuri, să comenteze faptul că Joe Biden i s-a adresat premierului Victor Ponta cu apelativul „mister President“, el arătând că a fost „o greşeală“ şi că nu acordă nicio altă semnificaţie acestui gest.

Klaus Iohannis: „Este obligatoriu să discutăm despre unificarea dreptei pentru câştigarea prezidenţialelor“

Prim-vicepreşedintele PNL Klaus Iohannis consideră că unificarea forţelor de dreapta este un proiect realizabil, despre care trebuie discutat după alegerile europene de duminică.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite