Politică

articolul anterior articolul urmator

Ponta: Le-am prezentat demisia liderilor coaliţiei de guvernare. Mi-au spus că nu plec cum am plecat de la conducerea PSD

16
14 Aug 2015 18:49:12
Autor: Mădălina Mihalache
Premierul Victor Ponta va vorbi despre noul Cod Fiscal, ce urmează să fie votat în sesiunea extraparlamentară programată să înceapă pe 24 august FOTO Mediafax
Premierul Victor Ponta va vorbi despre noul Cod Fiscal, ce urmează să fie votat în sesiunea extraparlamentară programată să înceapă pe 24 august FOTO Mediafax

Premierul Victor Ponta a vobit, la Antena 3, despre noul Cod Fiscal, care urmează să fie votat în sesiunea extraparlamentară programată să înceapă pe 24 august, despre relaţiile româno-maghiare după declaraţiile Ambasadorului Ungariei privind autonomia pe criterii etnice, dar şi despre posibilul final de mandat al său în fruntea Guvernului.

Principalele declaraţii ale premierului:
 
Mi-a cerut doamna Gorghiu demisia. Mergem mai departe. Dincolo de glumele astea, sunt multe lucruri pe care le facem apropo de guvernare. În afară de demisia, demisia, demisia, nu am auzit nimic. Orice om vrea să ştie, domne, Codul Fiscal rămâne trei ani, patru ani. I-am convins. Ei au spus 19%, nu 20%. Bine, 19%. Au votat toţi. Eu cred că există o singură explicaţie, care apare într-o declaraţie a domnului Iohannis. Exista în campanie un slogan: nu-l votaţi pe Ponta pentru că va creşte taxele. 
 
Există o frază: în perspectiva apropiată a guvernării dreptei. Dacă vine dreapta românească, o să avem TVA 20%. Doar pentru că am făcut noi Codul Fiscal. Cred că de la PNL a pornit. Acum o să voteze invers. Acest Cod Fiscal are hiba că mai sunt eu prim-ministru. Domnul Orban a spus: "pedepsim poporul român". Nu mai ştiu când vor fi consultările. Suntem ca-n Caragiale. Să ne vedem să ce? Să le explicăm celor de la PNL ce au votat acum două luni? Din partea Guvernului nu merge nimeni pentru că sunt consultări politice. De la PSD am vorbit cu Liviu Dragnea, am zis să meargă Eugen Teodorovici şi cei doi preşedinţi ai Comisiilor de Buget. Codul Fiscal a fost dezbătut în Comisiile de Buget şi votul a fost unanim la Camera Deputaţilor. 
 
Anul trecut aveam o dezbatere cu domnul Băsescu. Dacă reduceţi contribuţiile o să distrugeţi ţara. Le-am votat şi nu mi se pare că este ţara distrusă. Măsurile economice nu ţin cont de voinţa unui preşedinte, că îl cheamă Băsescu sau Iohannis. Niciunul nu are cunoştinţe economice, nici consilieri economici. De ce să nu ne ocupăm fiecae de ce se pricepe. Nu a cerut nimic în acea cerere. Obiecţia este că poate pică Guvernul acesta şi vine Guvernul PNL şi îl adoptă. 
 
Este dreptul lor să-şi dorească asta, dar nu este dreptul lor să distrugă o chestie care este foarte bună pentru viaţa oamenilor. Seceta din Agricultură ne va afecta cu siguranţă. Hai să luăm nişte măsuri să dăm stabilitate altor ramuri din economie, să compensăm. A vrut ministrul de Finanţe să discute şi nu a fost de acord domnul preşedinte. Mi-a zis dacă sunt de acord. Binenţeles. Mi-a zis Teodorovici că nu a vrut preşedintele. 
 
Eu nu cred că de la 1 iunie, de când am redu TVA la alimente, românii mănâncă mai multe alimente, ci declaraă mai mult. Trebuie să fii competitiv în raport cu cei cu care intri în competiţie. Să nu accelerăm prea tare. Este rolul guvernatorului BNR să fie prudent. Mi-este teamă că dacă vin oamenii în 2009 o să băgăm maşina în marşarier. Dacă Parlamentul este serios şi va vota Codul Fiscal, acest lucru va fi în vigoare. Am vorbit cu ministrul Agriulturii şi o să dăm despăgubiri pentru terenurile calamitate. Sunt nişte locuri de muncă create, nu suficiente, dar nu creează statul locuri de muncă. 
 
Despre salariile demnitarilor
 
Dacă vin tot pedeliştii, ei ştiu doar să taie. 
 
Despre declaraţiile ambasadrorului
 
A exagerat cu obrăznicia. Niciun ambasador nu şi-a permis să dea interviuri în presă cu obrăznicie. Domnul Aurescu m-a consultat şi a avut o atitudine corectă. Sper că a înţeles că este un avertisment. A fost o serie şi aia a umplut paharul. Dacă zic că domnul Iohannis să nu se bage la economie pentru că nu se pricepe, nici eu  nu pot să o fac. Sunt tensiuni între relaţiile, dar putem să le gestionăm ca doi vecini. Nu avem niciun fel de problemă cu vecinul meu. Nu sunt în niciun fel de relaţii cu Viktor Orban. Poate are preşedintele Iohannis şi este suficient. Se înzâlnesc la PPE. Am relaţii de prietenie cu mulţi premieri din zonă, de aceea am fost la Tbilisi. Eu cred că trebuie să avem relaţii bune cu toţii vecinii. Apartanenţa la PPE este dreptul lor, dar trebuie să fim respectaţi. Cei de la PNL nu deschid gura să nu-i certe PPE. 
 
Despre cât mai rezistă în fruntea Guvernului
 
Nu sunt prezicător. Atâta timp cât coaliţia actuală mă sprijină. Nu m-am dus eu la Liviu Dragnea, Gabriel Oprea, Călin Popescu Tărieanu şi la Daniel Constantin să le spun să mă ţină la Guvern. Am fost şi le-am spus, că m-am cam săturat, poate găsim o soluţie. Ei au spus că nu pleci de la Guvern cum ai plecat de la PSD.
 
Moderator: V-aţi prezentat demisia?
 
Binenţeles. Mi se pare normal ca preşedintele să numească un premier din actuala coaliţie. Preşedintele nu are pe nimeni în partea cealaltă. Dacă ei iau decizia, nu este nicio supărare. Dimpotrivă. Nu mă aştept la trădări în toamnă. Mă aştept, la Codul Fiscal ca cei care au votat pentru, cu excepţia PNL, să voteze tot pentru. Ar fi penibil altfel. 

Parlamentul va fi convocat într-o sesiune extraordinară în perioada 24-26 august pentru a discuta cererea preşedintelui Iohannis de reexaminare a Codului Fiscal. Prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu a anunţat vineri că partidele parlamentare se vor întâlni pe 20 august, în cadrul consultărilor privind reexaminarea Codului Fiscal. 
 
Ponta a declarat la începutul acestei săptămâni, referitor la negocierile care urmează să aibă loc între partide pe tema noului Cod fiscal, că, din punctul său de vedere, „linia roşie“ ar fi reducerea la 20% a TVA.
 
„Din punctul meu de vedere, dacă îi ajută cu ceva la negocierea politică, eu nu mă bag la negocieri politice că nu sunt şef de partid. Dar, dacă îi ajută cu ceva, să revenim la 20% TVA, adică mai scădem 1,8 miliarde de lei (un punct TVA - n.r.) ... În rest, taxa pe construcţii, ok, eu în continuare cred că nu e un lucru rău, de principiu, dar poate că ajută firmele să îşi... Iar impozitul pe dividende e o măsură foarte liberală, adică, să ştiţi, votanţii social-democraţi nu au dividende, dar dacă vor ei să o dea jos şi pe aceasta, PNL-ul... Pentru mine, linia roşie, ca să aibă sens tot ce am muncit până acum, este 20% TVA. (...) Aşa cred eu că e bine“, a spus Ponta, la România TV.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

m lupascu
14.08.2015, 19:47:14

- in secolul globalizarii perpetuarea statului ca forma de organizare depinde printre altele de 2 elemente esentiale: statul de drept si economia de piata functionala - statul de drept este reprezentat de un parlament ilegitim 582/300 care-si acorda propriile privilegii, primul ministru organizator , conducator al loviturii de stat ratate si inculpat penal pentru coruptie, presedintele incompatibil in spiritul legii - economia de piata functionala este condusa de crima organizata, furt din banii publici prin coruperea politicienilor - rezultatul regresului societatii: tineri educati se refugiaza in occident pentru un loc de munca, tineri executati in spitale daca mai ajung acolo, pensii dublate, pensionari si salariati bugetari in acelasi timp, revolutionari platiti cu bani publici contra voturi - o copila de 9 ani se prostitueaza pe 10 lei si pontea criminalul si-a tras salariu de 15.000 lunar

+1 (3 voturi)
Sorin Barbul
14.08.2015, 20:17:52

La Antena 3? Păi unde altundeva?

0 (2 voturi)
mircea georgescu
14.08.2015, 20:52:20

@ Sorin Barbul. Se mai duce si la Ghita Tv! Acolo i se pun intrebari mai delicate!

0 (2 voturi)
Claudiu Ionut
14.08.2015, 23:36:00

Poate explica domnul prim ministru care este evolutia investitiilor din bani publici in anii sai de condus Guvernul. Si cat s-a cheltuit si cat se va pierde din banii europeni, aia dati GRATIS de UE, pentru ca nu au fost absorbiti de Romania, chiar daca s-a mai prelungit cu un an decontarea lor. In rest, narcisismul asta cum ca nu se poate fara el, este ceva lamentabil. Sunt pline cimitirele de oameni de neinlocuit, dar omenirea, in general, si Romania, in particular, merge inainte si fara. Dupa rusinea de a fi fost dovenit ca plagiator la doctorat, acum este si prim ministru in functie cercetat penal... ce va mai urma?

+1 (3 voturi)
Exilatul Gica
14.08.2015, 23:54:59

PONTA are dreptate. Haita de violatori ai poporului, de 11 ani, HAITA PNL-PDL-Ciolannis, trebuie sa mai astepte. Este din ce in ce mai clar, ce vrea sasoiul si haita lui, este exact ce a vrut basoiul si systemul lui. Saracirea extrema a saracilor si imbubarea maxima a imbuibatilor. Aceasta este baza politicii de dreapta peste tot in lume. Numai ca in lume, exista saraci si foarte saraci, dar care pot supravietui decent, iar in Romania exisa 10% din populatie care detin in mana lor 90% din capitalul tarii, evident, din ce a mai ramas din el, dupa ce a fost furat de TAGMA politica si administrativa, si transferat capitalului strain, dominant la pana la 87%, capital strain in ROMANIA.

-3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (16)

Modifică Setările