Politică

articolul anterior articolul urmator

Livia Stanciu, despre votul în cazul Ponta: Aşa a înţeles Parlamentul să decidă

6
9 Jun 2015 17:08:52
Autor: Mediafax
Livia Stanciu
Livia Stanciu

Preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Livia Stanciu, a declarat, marţi, comentând votul dat în Camera Deputaţilor în privinţa lui Victor Ponta, că problema avizării sau neavizării începerii urmăririi penale aparţine Parlamentului, care ”aşa a înţeles să decidă”.

Întrebată despre votul deputaţilor de respingere a cererii de începere a urmăririi penale a lui Victor Ponta, Livia Stanciu a spus: ”Problema avizării sau neavizării aparţine acestei autorităţi legiuitoare, care aşa a înţeles să decidă”.

În legătură cu declaraţia premierului Victor Ponta potrivit căreia ceea ce i se întâmplă şi faptul că ordonanţa procurorului vine ca urmare a votului în cazul Şova şi a cazului Mariana Rarinca, Stanciu a spus că acestea sunt ”pure speculaţii”.

”Din punctul meu de vedere, sunt pure speculaţii. Orice om de rând poate să facă evaluarea unor astfel de susţineri făcute de către premier, care nu au în spatele lor eventuale probe care să-i fundamenteze această susţinere, astfel încăt trebuie să fie luate ca atare şi apreciate ca atare de fiecare cetăţean”, a adăugat Livia Stanciu.

Întrebată dacă este posibilă instituirea măsurii controlului judiciar în cazul premierului Victor Ponta, preşedinta instanţei supreme a spus că această măsură este posibilă în cazul oricărui cetăţean, cât timp cel care ia această decizie o fundamentează pe probe.

”Şi premierul este tot un cetăţean al acestei ţări. (...) Nimeni nu este mai presus de lege şi această măsură este aplicabilă oricărui cetăţean. În rest, sigur, rămâne la aprecierea celui care dispune acea măsură să-şi fundamenteze măsura pe care o dispune, pe probe, dacă există sau nu există astfel de probe în dosar”, a menţionat Stanciu.

Camera Deputaţilor a votat astăzi împotriva solictării procurorilor DNA de începere a urmării penale faţă de Victor Ponta. Din totalul de 387 de deputaţi, la şedinţa de marţi au fost prezenţi 351, numărul voturilor valabil exprimate fiind acelaşi. Din voturile valabil exprimate, 231 au fost pentru "proiectul de hotărâre privind respingerea cererii de începere a urmăririi penale" a lui Victor Ponta , iar 120 de voturi au fost "împotrivă".

Întrucât s-a întrunit majoritatea simplă, decizia Camerei Deputaţilor a fost de respingere a începerii urmăririi penale pentru şeful Guvernului.

În urma votului din plenul Camerei Deputaţilor, preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut din nou demisia premierului Victor Ponta.

Într-o declaraţie transmisă de Administraţia Prezidenţială la scurt timp de la votul din Camera Deputaţilor, preşedintele Klaus Iohannis spune că Parlamentul nu ar trebui să obstrucţioneze actul de justiţie şi că regretă că astăzi coaliţia de guvernare a impus o decizie în sens contrar şi s-a transformat într-un scut de protecţie pentru Victor Ponta.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

ion ion
9.06.2015, 17:40:19

Ehe daca nu era Rarinca cum si-ar fi pus madama poalele in cap dar acusica se automodera dar vipera nu putu sa se abtina sa-i dea sfatutri procurorului cum poate el sa-l arestuiasca pe banditul ponta.de unde stie madama ce arede gand pricororul isi da cu presupusul???rusine???????????

0 (2 voturi)
m lupascu
9.06.2015, 18:20:47

- dictatura criminala a parlamentului ilegitim 582/300, impotriva intereselor cetateanului votant

-1 (1 vot)
Utilizator Adevărul
9.06.2015, 18:31:54

Comentariu considerat abuziv.

M Costi
9.06.2015, 18:41:48

As dori sa stiu parerea dnei Stanciu vis-a-vis de drama cetateanului roman care a stat 191 de zile in arest preventiv si apoi a fost declarat nevinovat ! Ii cere scuze si ii acopera prejudiciile ?

0 (2 voturi)
IonIon Codreanu
9.06.2015, 19:17:10

În orice sistem există erori. Nu se poate altfel! Au fost și vor mai fi și erori juridice și erori medicale! Dacă nu este vorba de rea-credință, de intenție (acestea trebuie demonstrate), ci de nefericite concursuri de împrejurări, TREBUIE să le acceptăm! Este fără nici o îndoială o dramă cumplită pentru un judecător să înțeleagă că a greșit, pentru un medic să înțeleagă că pacientul putea fi, poate, salvat! Altfel, NIMENI nu ar mai face dreptate și NIMENI nu s-ar mai ocupa de sănătatea noastră. Așa este pusă problema în orice stat cu cetățeni evoluați ca educație, ca gândire.

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările