Liviu Dragnea anunţă că şi-a depus demisia din actualul Parlament pentru a nu beneficia de pensie specială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Liviu Dragnea FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că şi-a depus demisia din actualul Parlament pentru a nu beneficia de pensie specială, liderul social-democrat exprimându-şi speranţa că şi colegii săi parlamentari vor urma acest demers.

“Am trimis deja demisia, i-am dat deja demisia domnului secretar general Marian Neacşu să intre în vigoare începând de luni. Să intre în vigoare atunci când sigur îmi dă posibilitatea sau îmi ia posibilitatea să beneficiez de prevederile acelei legi care instituie nişte venituri suplimentare la pensie. Îi anunţ pe colegii mei din Parlament că m-aş bucura foarte mult să nu fiu singur în demersul ăsta”, a afirmat Liviu Dragnea.

Dragnea îşi anunţase intenţia de a depune demisia cu o zi înainte de finalizarea mandatului încă din luna februarie, pe motivul că nu doreşte pensie specială. El a arătat atunci că este nemulţumit de legea pensiilor speciale ale parlamentarilor, de care nu dorea să beneficieze, dacă intra în vigoare.

"Eu o să dau cu subsemnatul pe cererea de demisie. Eu cred că puteţi spune despre mine că nu sunt «răzgândeanu». Şi nu fac afirmaţii fără să nu mă gândesc, chiar cred în asta. Nu am vrut să fac această afirmaţie în perioada în care se dezbătea legea, o fac acum, pentru că eu cred foarte mult în lucrul ăsta. Am fost împotrivă, nu am vrut să pun în situaţie delicată colegi de-ai mei, inclusiv care au votat, inclusiv pe cei care stăteau în afara sălii şi care le cereau celor de la PSD să voteze, că ştiţi foarte bine lucrul ăsta. Dar este o mică formă de protest sau un gest de-al meu prin care nu doresc să beneficiez de un drept de care cred că e câştigat prematur", a afirmat Dragnea, în februarie, la sediul central al PSD, potrivit Agerpres.

Legea de modificare a Statutului deputaţilor şi senatorilor prin care sunt introduse pensiile speciale pentru parlamentari a intrat în vigoare în luna ianuarie, după ce în decembrie preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea.

Foştii senatori şi deputaţi trebuia să beneficieze de această indemnizaţie specială din martie, dar Guvernul respinsese în februarie normele metodologice redactate de conducerea Parlamentului.

Potrivit legii, parlamentarii beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare.

Foştii deputaţi şi senatori vor primi pensia specială care va fi calculată în funcţie de numărul de mandate încheiate, însă nu mai mult de trei, în cuantumul a 0,55% din indemnizaţia de parlamentar. De asemenea, pentru a beneficia de această pensie specială, ei trebuie să fi încheiat cel puţin un mandat complet şi nu vor beneficia de pensii speciale parlamentarii condamnaţi definitiv pentru comiterea, în calitate de deputat sau senator, a unei infracţiuni de corupţie.

Potrivit proiectului de Ordonanţă de urgenţă privind rectificarea bugetară pe anul 2016, Guvernul a alocat 20 de milioane de lei pentru aceste pensii speciale, 13 milioane la Camera Deputaţilor şi 7 milioane lei la Senat, în condiţiile în care cuantumul indemnizaţiei se suportă din bugetul de stat şi se plăteşte prin bugetul Parlamentului.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite