Politică

articolul anterior articolul urmator

Liviu Dragnea îi cântă prohodul lui Victor Ponta

44
31 Jul 2015 09:39:49
Ştefan Vlaston
Liviu Dragnea vrea să colaboreze cu adversarii lui Ponta: cu 
preşedintele Iohannis, cu PNL, inclusiv în controversata poveste a 
Codului Fiscal,  cu alte forţe politice sau ale societăţii civile.
Liviu Dragnea vrea să colaboreze cu adversarii lui Ponta: cu preşedintele Iohannis, cu PNL, inclusiv în controversata poveste a Codului Fiscal,  cu alte forţe politice sau ale societăţii civile.

Dacă elimini declaraţiile de dragoste şi prietenie pe care Dragnea i le adresează lui Ponta, rămâne realitatea crudă: Dragnea nu mai dă doi bani pe viitorul politic al lui Ponta. Acţiunile lui Dragnea sunt în perfectă concordanţă cu ce s-a hotărât deja în cercul eminenţelor cenuşii de la PSD.

Iată câteva declaraţii, pe facebook sau în ocazii publice.

„În ultima perioadă însă, când asupra lui Victor politica a adunat nori grei, prietenul meu a început să dea semne de răceală. Sunt convins că presiunea în care a lucrat în ultima vreme l-a făcut să-şi piardă calmul şi echilibrul, iar acest nepreţuit prieten al meu mi-a creat impresia că, dintr-o dată, ne-am răcit.

Pentru că tânărul meu prieten a făcut câteva gesturi anapoda, pentru că a părăsit o vreme toate aceste reguli ale prieteniei, m-am grăbit să-i fac reproşuri în public.”

Oricum, pentru faptul a susţinut-o pe Rovana Plumb şi nu pe el, pentru şefia PSD, Ponta a devenit inamicul lui Dragnea. Că aşa e în politică, totul se plăteşte. Şi datoriile imense pe care le are PSD, faptul că Ponta n-a mai atras sponsori şi nu a  mai ţinut legătura cu teritoriul, sunt tot atâtea cuie în coşciugul politic al lui Ponta.

Liviu Dragnea a înţeles că la PSD funcţionează sindromul „tătucului”. Fără un tătuc, Iliescu, Năstase, Geoana, Ponta, PSD pur şi simplu nu mai funcţionează, reflexe rămase din moştenirea PCR. De aceea îşi ia tot mai multe atribuţii, inclusiv aceea de a controla guvernul, prin demolarea imaginii lui Victor Ponta.

Este fascinant cum Ponta şi Dragnea se gratulează cu declaraţii de iubire, dar îşi trimit săgeţi otrăvite de câte ori au ocazia. Este notoriu şi faptul că PSD îşi devorează  conducătorii perdanţi, astfel încât soarta lui Ponta a fost pecetluită pe 16 noiembrie seara, când a pierdut alegerile prezidenţiale la o diferenţă ruşinoasă. Rămâne interesul de a avea guvernarea, şi acesta în diminuare, pentru că DNA stă cu ochii şi urechile pe cei conectaţi la buget, şi prea multe sanse să scape nu  au.

Episodul Ordonanţei privind mărirea salariilor demnitarilor este şi el relevant. În ciuda vinului rece băut cu Oprea, Dragnea ameninţă acum că Ordonanţa cu pricina va fi respinsă în Parlament, pentru că nimeni nu şi-o asumă. Victor Ponta s-a sucit de trei ori, întâi a declarat c-o va retrage, pe urmă că nu vrea să-l supere pe Oprea, pe urmă şi-a cedat surplusul de bani unei echipe de baschet, să nu fie părtaş la ceva cu care n-a fost de acord.

„Gesturi anapoda”, şi-a pierdut „calmul şi echilibrul”, îl taxează Liviu Dragnea pe Victor Ponta.

Dragnea a chemat guvernul la ordine, să dea raportul la partid înaintea promovării Ordonanţei cu pricina. Adică să ştie toată lumea unde se dă ora exactă în România, la PSD, nu la guvern!

Liviu Dragnea vrea să colaboreze cu adversarii lui Ponta: cu preşedintele Iohannis, cu PNL, inclusiv în controversata poveste a Codului Fiscal,  cu alte forţe politice sau ale societăţii civile.

Ce-i drept, aici se întâlneşte cu Gabriel Oprea, care în numele interesului naţional ar negocia şi cu Aghiuţă! Şi care a declarat că-l va susţine pe Victor Ponta şi numai pe el. Adică şi-a asigurat marja de manevră de virare în orice direcţie a scenei politice. Şi Victor Ponta a înţeles foarte bine încotro bate vântul, atât în PSD, pentru că nu a  reuşit să-i facă scăpaţi pe baroni de braţul justiţiei, în UE şi America, care l-au izolat total, la Cotroceni, unde nu mai are intrare.

De aceea face o încercare disperată de a resuscita spiritul antibăsist, ignorând faptul că Băsescu nu mai este la putere. Şi o face ca un om aflat la disperare, delirând, asemuind regimul Băsescu cu regimul communist. Plecările frecvenţe din ţară ale lui Victor Ponta, demonstrează şi ele că nu-l mai trage aţa să stea lângă camarazii de până mai ieri. Dimpotrivă, inventează tot felul de pretexte pentru a sta departe de ei.

În aceste condiţii, demisia lui Ponta din fruntea guvernului, după eşecurile înregistrate (referendumul din 2012, alegerile prezidenţiale, urmărirea penală, izolarea pe plan internaţional, ruptura cu preşedintele Iohannis), ţine doar de găsirea unui moment în care să nu pară că îşi trădează alegătorii.

Se va ivi şi acesta, iar explicaţia demisiei va fi ceva în sensul că nu este lăsat să-şi facă treaba.

Şi cine vine în locul său?

Aici e aici.

PSD-ul nu are un înlocuitor valabil pentru Ponta, mai ales în an preelectoral. Dragnea a şi declarat că „PSD nu va rămâne la guvernare în orice condiţii”.

Pe urmă, Dragnea, vulpe bătrână în ale politicii, ştie că după o erodare de 3 ani la guvernare, să te găsească alegerile din 2016 tot la guvernare, înseamnă să mergi la eşec garantat.

Este mult mai bine pentru PSD să stea un an în opoziţie, cu toate tunurile pe viitorul guvern PNL, care nici nu va putea onora toate măririle de venituri promise cu atâta largheţe de PSD, care şi-a propus să le promită doar, nu şi să le plătească. Că nu are de unde.

Cum PNL intuieşte cursa care i se întinde, va refuza guvernarea, si vom avea, probabil, un guvern condus de un technocrat, după modelul Mugur Isărescu din anul 2000.

Asta în cazul în care se va găsi un  inconştient să-şi pună pielea la bătaie.

În orice situaţie, instabilitatea politică nu are ce foloase să ne aducă, ba dimpotrivă, va aduce României doar daune.

Numai că acest argument nu prea are loc în capul politicienilor de azi.

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

44 Comentarii

Radu Mircea
31.07.2015, 10:26:20

# Stefan Vlaston Se pare ca mustaciosul s-a saturat sa fie mereu vioara a doua . Mai ales cind vioara a intiia scirtiie fals . Amintiti-va de cum aparea Dragnea , negru de suparare , in spatele saltaretului Geoana in 2009 . Apoi tristetea din cuvintele sale dupa ce Ponta l-a felicitat invins pe Iohanis . Cred si eu ca s-a saturat sa tot fure voturi pentru toti pagubosii , lucru care l-a adus cu un picior in puscarie . A venit vremea sa-si faca si el un viitor in politica . Din pacate a luat startul prea tirziu . Nu mai are suflu electoral iar DNA-ul este o ghiulea de picior . Tare ma tem ca numai solidaritatea baronilor penali nu mai este de ajuns pentru pastrarea locului intii intre partidele politice .

+6 (12 voturi)
Iulius.
31.07.2015, 10:26:30

Dragnea, asemeni lui Bastus...,,in nemernicia mea, ca un caine turbat, am muscat mana care m-a hranit..." Interesant episod, de urmarit.

+4 (8 voturi)
gogu58
31.07.2015, 10:58:17

PSD-ul nu are un înlocuitor valabil pentru Ponta Bine dar are vreun partid parlamentar un inlocuitor ?

-1 (9 voturi)
Radu Mircea
31.07.2015, 11:20:51

# gogu58 Intreaga clasa politica actuala este expirata Gogule . Tare ma tem ca si la noi s-a copt vremea pentru partide de tipul '''Partidului Piratilor''' sau alte aberatii extremiste care profita de scirba electoratului pentru politica normala .

+3 (7 voturi)
Sertorius
31.07.2015, 12:24:22

Ștefan Vlaston. O analiză politică mioapă și plină de fățărnicie, în stilul care v-a consacrat. 1. Sindromul ”tătucului”, aruncat, legitim de altfel, pe seama PSD-ului, e un exercițiu gros de ipocrizie venind din partea unui suporter T. Băsescu. Pierderea prezidențialelor conduce, firesc, la părăsirea conducerii unui partid mare. Asta se întâmplă oriunde, în lumea civilizată. Dl Ponta a rămas la conducere, deoarece avea de condus un guvern. Însă e normal ca PSD-ul să se afle acum în dilemă - îl păstrează pe dl Ponta ca lider pe mai departe, dată fiind prestația bună la guvern, au îl înlocuiește în vederea alegerilor din 2016 cu o figură nouă? Cât despre iritarea dlui Dragnea, și ea e de înțeles. Dl Ponta are o prestație cam eratică, incoerența tipică devenind în ultimul timp o bâlbă deranjantă. 2. Noul Cod Fiscal schimbă f. mult datele problemei. Dl Vlaston își imaginează că adoptarea unei asemenea reforme fiscale face ca fotoliul de premier să devină indezirabil chiar și ptr un tehnocrat. Asta e cât se poate de fals. Datele macroeconomice actuale și acest draft de reformă fiscală reprezintă oportunități îmbietoare ptr orice economist cât de cât școlit. În ceea ce privește PSD-ul, cel care a semănat semințele acestor succese macroeconomice și cel care a ieșit cu acest proiect de Cod Fiscal, are marea șansă să repurteze o victorie răsunătoare în 2016. Nu sunt deloc sigur că va avea inteligența să facă ce trebuie în interesul propriu, însă premisele îi sunt favorabile. Mișcarea cu acest Cod Fiscal a fost un șah important dat de PSD PNL-ului, iar amestecul neinspirat al președintelui Johannis, nu a ajutat deloc PNL-ul. Cu cât liberalii vor da mai multe bâlbe în această chestiune, dezamăgind astfel propriul electorat și mediul de afaceri din România, cu atât socialiștii se vor apropia mai mult de victorie ptr 2016. 3. Ambele partide mari au probleme de liderat actualmente. Nici liberalii, cu Alina Gorghiu și cu Cătălin Predoiu, și nici socialiștii, cu Ponta, Dragnea sau Plumb, nu dispun de locomotive electorale. PSD-ul trebuie să decidă rapid cine va fructifica electoral succesul guvernamental. Probabil că se încearcă o înlocuire amiabilă a lui Ponta cu Dragnea, însă succesul acestei operațiuni depinde de Ponta. Dacă acesta se opune înlocuirii sale, Dragnea nu poate merge pe discursul contradictoriu - ”iată ce bine am guvernat, dar Ponta trebuie schimbat”. E nevoie ca Ponta să se retragă voluntar și să sprijine activ lideratul lui Dragnea. O a doua variantă ptr PSD ar fi revalidarea lui Ponta în fruntea partidului, iar cu cât statutul ambiguu al premierului se prelungește, cu cât acesta se va distra jucând rolul ”prințesei năzuroase”, cu atât această variantă va avea de suferit. Cel mai prost scenariu ptr PSD va fi un mixaj între cele două variante - un Dragnea la partid și un Ponta la guvern în răzbel liber. Din perspectiva PNL, găsesc că cel mai periculos lucru ar fi acela de a se culca pe laurii victoriei - au câștigat prezidențialele, iar sondajele îi dau pe liberali în avans. Cel mai prost scenariu ptr PNL: să se opună f. vocal adoptării acestui Cod Fiscal. Ar fi o sinucidere politică, iar dacă la asta adăugăm și decizia de a miza în alegeri pe una dintre palidele figuri pe care le are partidul în fruntea lui, înfrângerea mi se pare ineluctabilă. Cel mai bun scenariu: o sprijinire vocală a acestui Cod Fiscal, dublată cu o critică inteligentă a modului de implementare a acestuia (n-ar strica și ceva propuneri deștepte privind măsuri economice complementare de care acest Cod duce lipsă!), acțiune politică concentrată în propulsarea unui personaj politic de calibru. Sincer, nu văd în eșalonul 2 al acestui partid o asemenea figură, așa că liberalii s-ar putea orienta spre un outsider. Ideea însă ar fi să-l coopteze cât mai repejor, ca lovitura de imagine să prindă un pic de contur până la alegeri. Astea-s părerile mele.

-6 (14 voturi)

Vezi toate comentariile (44)

Modifică Setările