Liviu Dragnea curtează CCR în contextul pronunţării sale în privinţa completurilor de trei judecători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam
FOTO Inquam

Liviu Dragnea, liderul PSD, a confirmat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă la Dumbrăveni, că decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) în privinţa completurilor de trei judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) ar putea avea ca efect reluarea procesului în care a fost condamnat, pentru a doua oară, la 3 ani şi 6 luni de închisoare, cu executare, pentru instigare la abuz.

Reluarea procesului ar implica, cel mai probabil, termenul de prescripţie a infracţiunilor de care este acuzat. Astfel, liderul PSD ar scăpa cu totul de acuzaţiile de instigare la abuz în serviciu din acest dosar.

În urma mai multor amânări, vineri ar putea fi pronunţată decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) asupra sesizării lui Florin Iordache cu privire la un posibil conflict juridic între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema completurilor specializate în corupţie.

La finalul lunii trecute, Florin Iordache, delegat la conducerea Camerei Deputaţilor de Liviu Dragnea a sesizat CCR cu privire la un posibil conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Curtea Supremă, pe motiv că instanţa supremă nu a format complete specializate pentru a judeca dosarele de corupţie, aşa cum cere Legea 78/2000.

Sesizarea lui Florin Iordache preia practic strategia apărării formulată de avocaţii lui Liviu Dragnea, care au cerut în instanţă anularea sentinţei de condamnare pronunţată pe fond şi reluarea procesului. 

Dragnea a  declarat în mai multe rânduri că iniţiativa lui Iordache, delegat la conducerea Camerei Deputaţilor, care traduce identic apărarea avocaţilor săi în procesul în care implicat, este o simplă coincidenţă. La rândul său, Iordache a negat orice legătură  între sesizarea făcută de el şi procesul penal al liderului PSD.

Totuşi, în cadrul conferinţei de presă de la Dumbrăveni, acesta a evocat constatarea „inedită” că într-adevăr, decizia CCR ar putea deschide perspective încântătoare pentru procesul său.

„Ce efecte ar putea avea pentru mine? Că se reia procesul. Adică se reia toată această perioadă în care am stat până acum. Ce va face CCR mâine? O să discutăm după…”, a declarat Liviu Dragnea, întrebat fiind de un jurnalist, despre efectele deciziei CCR în cazul condamnării sale, citează G4media.

Luni, 15 aprilie, care se presupunea a fi ultimul termen din procesul angajărilor fictive, Instanţa supremă a admis o nouă amânare cerută de avocaţii inculpatului. Noul termen este data de 20 mai. Miza acestei amânări ar fi fost aflarea deciziei Curţii Constituţionale în privinţa completurilor specializate. 

Strategia amânării pare a fi favorizată de toţi jucătorii eşichierului, Cristina Tarcea precizând în mai multe rânduri că o decizie de acceptare a sesizării ar putea afecta toate instanţele din ţară. Ea a mai subliniat că din cele 15 Curţi de apel din ţară doar 4 au formate complete specializate pe soluţionarea dosarelor de corupţie. „Efectul major al unei decizii va fi asupra tuturor instanţelor din ţară”, a susţinut şefa Curţii Supreme la acea vreme.

„Eu, ştiţi bine, nu cred că a fost vreo excepţie, indiferent care au fost deciziile CCR, le-am respectat şi am comentat puţin, aproape deloc, despre ce a decis Curtea Constituţională. Au fost decizii care au dat câştig de cauză unora, altă dată altora, au acceptat, au respins, dar judecătorii CCR trebuie respectaţi şi toate deciziile trebuie respectate. Pentru noi e de nediscutat nerespectarea sau comentarea unor decizii ale CCR, aşa cum, din păcate, alţii, în frunte cu preşedintele României, nu le iau în seamă şi nu le respectă”, a mai precizat cu civilitate Liviu Dragnea în timpul conferinţei de presă.

   

Potrivit dezbaterilor pe această temă, se pare că în cazul admiterii sesizării, sute de dosare penale ar urma să fie rejudecate, iar în unele cazuri e posibil să se fi împlinit termenul de prescripţie, ceea ce reprezintă un ultim licăr de speranţă pentru mai multi inculpaţi aflaţi în aceeaşi barcă cu liderul PSD, precum Elena Udrea, Alina Bica, Dan Şova sau Radu Mazăre.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite