Liviu Dragnea declanşează un nou scandal privind mărirea lefurilor pentru demnitari. Cine mai susţine ordonanţa şi cine nu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PNL şi UDMR  vor susţine respingerea ordonantei privind salariile demnitarilor si adoptarea unei singure legi a salarizarii, poziţie exprimată şi de Liviu Dragnea, noul preşedinte al PSD. Singurii care nu dau înapoi şi îşi asumă ordonanţa care majorează salariile a 46 de demnitari sunt parlamentarii UNPR, partid condus de Gabriel Oprea, cel care susţinut de la început  mărirea lefurilor pentru demnitari.

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi că, dacă ordonanţa privind creşterea salariilor demnitarilor nu mai este asumată de nimeni, atunci va propune respingerea ei în Parlament. „Am urmărit cu atenţie ultimele atitudine, luări de poziţie, exprimări cu privire la această ordonanţă care cuprinde mărirea salariilor demnitarilor. Am văzut şi un consilier sau fost consilier care spunea că Guvernul ar vrea să o retragă, dar nu e lăsat de partid. De asemenea, constat că nu prea o mai susţine nimeni din cei care au promovat-o şi care au adoptat-o. Totodată, vedem că încep să-şi doneze măririle de salarii. Dacă tot o plimbă de la unul la altul şi nu şi-o mai asumă nimeni, atunci rezolvăm noi în Parlament, şi în Parlament o să propun respingerea ei, ca să încheiem acest subiect. Pentru că deja, dacă niciun beneficiar nu mai vrea să o folosească, nu are rost să ne mai chinuim cu ea. Este pur şi simplu declaraţia mea, dar nu rămâne în vânt“, a anunţat Dragnea, într-o conferinţă de presă.

„Vom susţine respingerea ordonanţei“

Deşi preşedintele Klaus Iohannis s-a arătat de acord cu majorarea salariilor pentru demnitari, liberalii vor vota împotriva ordonanţei în Parlament. „Am spus-o în prima secundă, susţinem că nu se poate face diferenţiat mărirea salariilor, odata pentru demnitari şi ulterior pentru restul lumii, ci trebuie, fără discriminare, discutată toată la un loc. Vom susţine respingerea ei şi discutarea legii salarizarii pentru toata lumea“, a spus Alina Gorghiu., copreşedintele PNL.

De aceeaşi părere sunt şi parlamentarii UDMR, arătând că Uniunea nu are demnitari care să beneficieze de pe urma ordonanţei.  „Dacă se propune respingerea de către cei care au făcut-o, de ce să ne ambalăm noi să votăm ce ei nu mai vor. Nu există nicio persoană în UDMR care să beneficieze de această mărire de salariu. Această lege vizează doar anumiţi demnitari. Ar trebui mărite salariile, dar nu pentru 45 de demnitari. A trebui majorate pentru că în România avem o structură salarială conform căreia demnitari au lefuri mai mici decât subordonaţii săi. “, a spus Marton Arpad, viceliderul deputaţilor UDMR, pentru „Adevărul“.

„UNPR îşi asumă“

Singurii care rămân fermi în privinţa ordonanţei sunt parlamentarii UNPR, care vor vota în favoarea majorăriii lefurilor pentru demnitari, fiind un act normativ asumat de vicepremierul Gabriel Oprea, preşedintele partidului.

„Există stenogramele şedinţelor de Guvern, în care ministrul Justiţiei, ministrul Finanţelor, au susţinut explicit, cu cuvinte, această ordonanţă. Ordonanţa în sine a fost susţinută de preşedintele României.  Este o măsură luată de preşedintele nostru, domnul general Gabriel Oprea. Nu cred că va propune cineva respingerea sa. Legea salarizării va fi completată cu toţi bugetarii. Nu există un grup parlamentar care să nu susţină “, a spus Haralambie Vochiţoiu, liderul senatorilor UNPR, pentru „Adevărul“.

Întrebat despre declaraţia lui Liviu Dragnea şi a Alinei Gorghiu, care au spus că vor susţine respingerea ordonanţei, Vochiţoiu a arătat că există două categorii, unii care îşi asumă până la capăt o decizie – cazul UNPR – şi alţii care se răzgândesc după cum bate vântul. „Discuţiile sunt superflu. Tot Guvernul României a votat-o, preşedintele a susţinut-o. Noi cei de la UNPR ne asumăm pentru că înainte de a deschide gura, ne cuplăm şi creierul. Mai este şi o altă categorie de răzgândaci. Doamna Gorghiu a spus că dacă PSD se va opune, va susţine PSD.  Vom vedea cine din ce categorie face parte în toamnă. Cred că toţi care au susţinut această ordonanţă, Guvern, Preşedinte, o să-şi păstreze opiniile pentru că altfel nu ajungem niciunde“, a mai spus Vochiţoiu.

Alianţa PSD-PNL-UDMR

Dacă Dragnea îşi va duce planul la bun sfârşit, demnitarii ar putea să nu mai încaseze salarii mai mari. Procedura legislativă este următoarea: orice ordonanţă adoptată de Guvern (fie ea simplă sau de urgenţă) îşi produce efectele imediat. Apoi, este trimisă la Parlament, unde urmează traseul oricărei legi: este dezbătută în comisii şi ajunge să fie votată în plen. Dacă este respinsă, efectele ordonanţei încetează. În cazul salariilor demnitarilor, ordonanţa produce deja efecte, astfel încât lefurile celor 48 de oameni în stat vor fi mărite începând cu 1 august. Însă, salariile majorate vor intra în conturi la începutul lunii septembrie. Numai că, Parlamentul are programtă o sesiune extraordinară în perioada 24-25 august, când ar putea fi discutată în procedură de urgenţă şi ordonanţa salariilor. Dacă Parlamentul va adopta o lege de respingere a ordonanţei, iar legea va fi promulgată imediat de preşedintele Klaus Iohannis, efectele ordonanţei încetează. Altfel spus, salariile nu se mai măresc.

În consecinţă, dacă social-democraţii îşi vor menţine poziţia, vom asista la o alianţă de conjunctură PSD-PNL în Parlament, având în vedere că ambele partide sunt înfometate după câştiguri electorale rapide, iar respingerea ordonanţei care triplează lefurile a 48 de demnitari ar putea fi un bun prilej de exersare a mesajul populist cu doar jumătate de an înainte de alegeri.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite