Politică

articolul anterior articolul urmator

Liviu Dragnea îi duce cu zăhărelul pe primarii marilor oraşe: „Dragnea ne-a spus: Ce vreţi să facem? Bugetul trebuie închis cumva!“

7
6 Feb 2019 20:20:50
Autor: Radu Eremia
Liviu Dragnea, preşedintele PSD, este în conflict deschis cu primarii de oraşe. FOTO Mediafax / Andreea Alexandru
Liviu Dragnea, preşedintele PSD, este în conflict deschis cu primarii de oraşe. FOTO Mediafax / Andreea Alexandru

Liderul PSD, Liviu Dragnea, nu a venit cu nicio soluţie concretă pentru a dezamorsa conflictul pe care Guvernul Dăncilă îl are cu primarii marilor oraşe, pe tema banilor care urmează să ajungă în 2019 la autorităţile locale şi care sunt mult mai puţini faţă de ceea ce li se promitea anul trecut.

„Eu i-am ascultat. Le-am spus că vor avea bugetele de anul trecut şi o parte din municipii vor avea veniturile mai mari. E o creştere de 27% pe toată administraţia locală din cotele defalcate. Vor fi nişte modificări. Adică Guvernul va suplimenta de la bugetul de stat, acolo unde orice localitate care nu poate acoperi toată creşterea. Se măreşte cota care rămâne la localitate la 60%. Guvernul va aloca sumele necesare“, a declarat Liviu Dragnea, după aproape patru ore de discuţii cu reprezentanţii Asociaţiei Municipiilor din România, printre aceştia fiind Gabriela Firea, Robert Negoiţă, Gheorghe Falcă şi Adrian Dobre.

Mai precis, Liviu Dragnea a venit la primari cu o propunere similară cu cea pe care o trimisese ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, săptămâna trecută. Astfel, primăriile vor primi 60% din impozitul pe venit, nu 67% cât ar fi vrut edilii, şi ar urma să mai primească bani dintr-un fond colectiv, în care sunt puşi bani tot din impozitul pe venit. În ceea ce priveşte problema cheltuielilor privind cheltuielile sociale, care vor trece în întregime la autorităţile locale, Dragnea a precizat că acolo unde vor fi probleme, autorităţile centrale vor sări în ajutor. Practic, aleşii vor fi dependenţi de cei aflaţi la guvernare şi de cei care conduc consiliile judeţene. 

„Dragnea ne-a spus: Ce vreţi să facem? Bugetul trebuie închis cumva!“

Primarii nu au avut aceeaşi părere despre rezultatul întrevederii, aceştia acuzându-l pe Dragnea îi duce cu zăhărelul când e vorba de discutarea cu cifrele pe masă şi sunt arătate pierderile pe care le vor avea autorităţile locale. „Aşteptăm o soluţie de compromis (n.r. – de la Liviu Dragnea). Ne-a ascultat. Dar când am spus că au scăzut sumele din impozitul pe venit am văzut că banii sunt mai puţini, nu am ajuns la o soluţie. Astăzi s-a confirmat de către domnul ministru de Finanţe că banii vor fi mai puţini dacă trec la noi cheltuielile sociale. Discutăm de un miliard de euro responsabilitate a administraţiei locale. În final, domnul Dragnea ne-a spus: «Ce vreţi să facem? Bugetul trebuie închis cumva!» Ceea ce înseamnă că bugetul se închide pe administraţiile locale“, a declarat Gheorghe Falcă, primar liberal al Aradului.

Şi primarul PSD al sectorului 3, Robert Negoiţă, a subliniat că Dragnea nu a ascultat argumentele lor, ci a comparat veniturile de acum cu cele din anii trecuţi, cu toate că în prezent sunt costuri mai mari. „Abordarea este greşită dacă ne raportăm la anii anteriori. Nu e în regulă. Toate au crescut: salarii, costuri etc. Noi pierdem enorm“, a completat Negoiţă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

¡Ay, caramba
6.02.2019, 20:51:29

Printre altele, vazand ca nu reuseste sa-i duca cu presul pe primari, Dragnea a spus ca nu are solutii privind bugetul pentru ca nu are competente legale. Atunci in ce calitate o fi fost acolo paduchele flausat?

+1 (1 vot)
aşa şi aşa
7.02.2019, 05:37:59

Era la mintea copilului că bugetul e insuficient pentru îndeplinirea tuturor promisiunilor iresponsabile făcute de gunoaiele aflate la conducerea (distrugerea) ţării, şi e bine că e aşa, asta grăbind sfîrşitul nenorociţilor ăstora, pentru totdeauna...

0 (2 voturi)
kitty kat
6.02.2019, 22:01:44

Renuntati la salariile nesimtite din primåriisi la toti brunetii-beneficiari de ajutoare sociale cå ei sunt de fapt påduchii societåtii. In alte tåri sunt pusi så efectueze muncå si dacå refuzå pierd acest drept. Dar in RO vin cucertificate medicale in care sunt declarati bolnavi in fals...mda, si doctorii vor o paine pe maså nu?

+1 (1 vot)
m lupascu
6.02.2019, 23:57:09

- recidivistu - ceilalti pesedei sugative

Mos Gerila 2
7.02.2019, 09:07:59

Primarii marilor orase ar putea sa aiba o atitudine comuna IMPOTRIVA dictatorului. Nefacand nimic pentru tara si popor, ei devin automat COMPLICI la distrugerea Romaniei !!!

Vezi toate comentariile (7)