Liviu Dragnea redescoperă rolul conducător al partidului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Condamnatul penal cu suspendare Liviu Dragnea a fost ales preşedinte interimar al PSD, în pofida dorinţei premierului Victor Ponta, dar cu sprijinul covârşitor al baronilor locali. Potentaţi, zbiri, nacealnici, şmenari pe care îi cunoaşte dl. Dragnea foarte bine că doar nu degeaba a fost el atâta vreme preşedinte executiv al PSD.

Iar mai înainte secretar general. Unde mai pui că din rândul acestor indivizi defel cucernici provine chiar domnia-sa. Cu ei se aseamănă şi cu ei se adună.

Multă vreme Liviu Dragnea a fost pentru PSD cam ceea ce fusese Nicolae Ceauşescu în ierarhia PMR înainte de a-i deveni lider suprem – secretar cu probleme organizatorice. O poziţie pe care tânărul dar vicleanul Nicolae Ceauşescu a ştiut să o folosească în martie 1965, atunci când s-a pus problema succesiunii lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Liviu Dragnea i-a urmat exemplul şi, dacă e să judecăm după felul în care s-a comportat fostul jupân de Teleorman în prima zi de şefie, avem toate indiciile să credem că modelul de tristă amintire va fi fructificat la maximum de noul preşedinte al PSD. Ajutat, fireşte, de tovarăşi şi tovarăşe de nădejde, aşa cum s-a şi dovedit deja d-na Ecaterina Andronescu. Care, iată, aureolată de implicarea în dosarul Microsoft, pe principiul un pesedist-un dosar, descoperă brusc că dl. Ponta s-a ocupat mai mult de guvern decât de partid.

Desigur, cum vremurile s-au schimbat şi nici Victor Ponta nu a trecut în lumea drepţilor, dl. Dragnea a înlocuit obiceiul întocmirii planului de măsuri menit să eternizeze memoria predecesorului specific conducătorilor comunişti cu nişte asigurări formale de sprijin pentru primul ministru. Asigurări cărora acesta le-a răspuns cuminte, umil şi supus cu declaraţii de prietenie şi fidelitate pe facebook. Mai departe însă, pe tot parcursul zilei de joi, dl. Dragnea a făcut astfel încât toată lumea şi nu numai partidul să ştie că el e şeful şi că în mâna lui se află de acum încolo decizia. Că dl. Ponta mai rămâne cât o mai rămâne la Palatul Victoria fiind unica soluţie constituţională şi singura garanţie că PSD păstrează guvernarea, numai că rămânerea aceasta nu înseamnă deloc că Victor Ponta va fi pe mai departe adevăratul şef al guvernului. Al cărui adevărat şef se află la sediul central al PSD.

Dl.Dragnea s-a grăbit să le ordone miniştrilor să se prezinte lunea viitoare la raport. Adică la BPN al PSD având în mape proiectul viitoarei rectificări bugetare pentru ca el, partidul, el, Liviu Dragnea, să îşi dea binecuvântarea. Ceea ce înseamnă nu doar că voinţa d-lui Ponta nu mai face în ochii noului preşedinte nici doi banui, ci şi că dl. Dragnea a dorit să le transmită un mesaj şi conducătorilor celorlaltor partide de la guvernare. Şi anume că vremea dezordinii şi a egalitarismelor prost înţelese a trecut, că PSD şi-a regăsit cadenţa şi că PSD conduce.

Generos din fire, spre a-l ajuta pe dl. Gabriel Oprea să înghită pilula amară administrată ieri, probabil şi spre a-l dezmetici după vinul băut împreună acum vreo două-trei zile, Liviu Dragnea a anulat rapid promisiunile şi îmbăţoşarea premierului legate de amânarea creşterii substanţiale a salariilor celor 48 de înalţi demnitari. Iar cum d-na Rovana Plumb chiar ştie ce înseamnă disciplina de partid şi doreşte din toată inima să îşi păstreze şi postul guvernamental,m şi poziţia de preşedinte al Consiliului Naţional şi dumneaei s-a răsucit şi s-a dezis cât ai zice peşte şi de sine, şi de premier. Salariile vor fi mărite că doar- nu-i aşa?- nu presupun cheltuieli bugetare prea mari şi, pe urmă, dacă-i ordin cu plăcere.

S-a speculat foarte mult, mi se pare că mult prea mult că devenind preşedinte interimar al PSD şi cu sprijinul moral declarat al d-lui Ion Iliescu, dl. Liviu Dragnea ar aduce viaţa internă de partid la nivelul anilor ’90. Ideea a fost reiterată în cursul zilei de ieri de d-na Alina Gorghiu, co-preşedinte al PNL. Tare mă tem că d-na Gorghiu se află iarăşi în eroare şi că aprecierea-i este prea blândă.

Prima zi de lider absolut al principalului partid de guvernământ din viaţa de preşedinte al acestuia a d-lui Liviu Dragnea arată că acesta a redescoperit deliciile rolului conducător al partidului. Cel despre care vorbea cu atâta patos ori de câte ori avea ocazia Nicolae Ceauşescu. Poate că până lunea viitoare, dl. Dragnea îşi va aduce aminte şi va cere pe un ton categoric şi revenirea la principiul centralismului democratic. Aplauzele şi ovaţiile sunt, pare-se, deja pregătite.   

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite