Liviu Pleşoianu vrea limitarea mandatelor la patru ani pentru şefii SRI, SIE, STS şi SPP

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul PSD Liviu Pleşoianu a depus, joi, patru proiecte legislative care vizează limitarea mandatelor şefilor SRI, SIE, STS şi SPP la doar patru ani. Acesta a precizat că o astfel de măsură luată pentru conducerea serviciilor este „vitală pentru democraţia românească”, în contextul în care dezvăluirile din ultimii ani „alcătuiesc un tablou oribil în care şefii serviciilor secrete ajung să conducă, din umbră, întreaga ţară”.

Deputatul PSD Liviu Pleşoianu a anunţat joi, printr-o postare pe Facebook, că a depus patru proiecte legislative prin care cere limitarea mandatelor şefilor SRI, SIE, STS şi SPP. În expunerea de motive, acesta susţine că „implicarea abuzivă, ilegală şi necunostituţională a unor membri ai serviciilor de informaţii în viaţa politică, economică şi socială românească, precum şi grava afectare, de către aceştia, a bunului mers al Justiţiei”, care „a culminat” cu desecretizarea protocolului SRI – Parchetul General, „alcătuiesc un tablou general oribil, în care şefii serviciilor secrete ajung să conducă, din umbră, întreaga ţară”.

Liviu Pleşoianu a mai motivat iniţierea acestor proiecte de lege prin faptul că „puterea exercitată din umbră poate ajunge să corupă”, iar „probabilitatea ca puterea să corupă creşte cu fiecare an în plus în care directorii sau prim-adjuncţii şi adjuncţii serviciilor secrete rămân în funcţii”.

Astfel, deputatul PSD cere ca „directorii, prim-adjuncţii şi adjuncţii să fie numiţi pentru un singur mandat, de maximum patru ani. În timpul mandatului de cinci ani al Preşedintelui României, ar trebui să existe cel puţin o schimbare de şefi de servicii. De asemenea, mandatul şefilor din servicii nu ar trebui să depăşească mandatul de patru ani al parlamentarilor, ca membri ai forului reprezentativ suprem al României. Concret, prezentul proiect de lege operează o singură modificare, astfel: directorul serviciului, prim-adjunctul şi adjuncţii acestuia vor fi numiţi pentru un singur mandat, de maximum patru ani”, se arată în expunerea de motive.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite