Liviu Pop vrea ca 10 august să devină Ziua Unităţii Civice. Anul trecut, acesta lua apărarea jandarmilor violenţi cu protestatarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul PSD Liviu Pop a anunţat sâmbătă noaptea că săptămâna viitoare urmează să depună un proiect legislativ prin care să se instituie ca 10 august să devină „Ziua Unităţii Civice”. Anunţul fostului ministru al Educaţiei vine în contextul în care protestatarii au scandat împotriva PSD iar anul trecut Pop lua apărarea jandarmilor care au fost violenţi cu protestatarii şi îi declara pe aceştia din urmă principalii vinovaţi ai incidentelor.

„Voi depune săptămâna viitoare un proiect de lege privind instituirea Zilei Unităţii Civice în data de 10 august.

Cred că românii merită această lege”, a afirmat Liviu Pop noaptea trecută pe Facebook.

Cu toate astea, anul trecut senatorul spunea că membrii Opoziţiei au fost în Piaţa Victoriei şi au „uzat la forţă” împotriva jandarmilor şi că aceştia din urmă au fost îndreptăţiţi să folosească gaze lacrimogene.

„N-am înţeles pe acei cetăţeni care au bruscat jandarmii în plină stradă. Nu l-am înţeles nici pe preşedintele statului, care şi-a permis să iasă cu mesaje împotriva jandarmeriei şi nu l-am înţeles nici pe domnul preşedinte al partidului de opoziţie pe care l-am auzit acum câteva secunde (Ludovic Orban – liderul PNL, n.r.) că ei or să dea asistenţă juridică. Poate îi dă şi jandarmei de 20 de ani care a fost bruscată. Păcat că membrii PNL şi USR care au fost în Piaţă au uzat la forţă împotriva jandarmilor (…) Eu am văzut câteva acţiuni ale protestatarilor împotriva jandarmilor. Organizatorii mitingului, membrii PNL şi USR, conducerea partidelor care au spus că vor participa membrii lor în piaţa…sunt direct responsabili de această acţiune a protestatarilor violenţi”, a declarat Liviu Pop, pe 11 august 2018, la Digi24.

Câteva zile mai târziu, Pop continua să le ia apărarea jandarmilor şi susţinea că manifestaţia a fost o încercare a preşedintelui Iohannis şi a Opoziţiei de a prelua puterea. Acesta prezenta apoi pe Facebook un desfăşurător al evenimentelor din 10 august în care sublinia că dacă jandarmii nu ar fi intervenit, „lucrurile s-ar fi putut termina mult mai grav”.


„1. Deşi acesta a fost anunţat ca un protest al Diasporei, nimeni nu şi-a asumat organizarea lui. De ce? Pentru că urmau să aibă loc violenţe.

2. Internetul era plin în acele zile de chemări la violenţe şi la răsturnarea puterii politice.

3. În ziua mitingului au fost semnalate mai multe acte de violenţă din partea unor grupuri răzleţe de huligani. Aceste grupuri s-au aflat mereu în spatele protestatarilor paşnici şi au încercat să determine masa de oameni să forţeze dispozitivele jandarmilor.

4. Într-un final, jandarmii au intervenit în jurul orei 23 pentru a dispersa mulţimea şi pentru a nu permite escaladarea violenţelor. Dacă jandarmii nu ar fi intervenit, putem admite faptul că lucrurile s-ar fi putut termina mult mai grav.

5. În toiul acţiunilor jandarmilor, preşedintele Iohannis a catalogat acţiunile jandarmilor ca fiind brutale. Preşedintele nu avea la acea oră informaţiile operative complete ca să se pronunţe atât de categoric pe acţiunile jandarmilor. Şi cu toate astea a făcut-o. De ce? Pentru a asmuţi şi mai mult valul protestatar”, afirma Liviu Pop pe Facebook.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite