Liviu Dragnea cu sonorul tăiat

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liviu Dragnea dă declaraţii la televiziuni. Stă ţeapăn în mijlocul culoarului de trecere din holul hotelului Hilton.

Acolo l-au invitat ziariştii după ce a ţinut un speech la un forum economic organizat de revista „Forbes“.

Eu stau în spatele camerelor şi mă uit la Dragnea. Camerele sunt instalate la vreo trei-patru paşi de Dragnea. El este înconjurat de ziarişti. Cu mâinile întinse îşi ţin microfoanele în apropierea gurii preşedintelui PSD, ca să-i capteze fiecare cuvânt. Asta e procedura, ziariştii cu microfoanele, Dragnea vorbeşte, cameramanii aşteaptă să termine. Ingrată este meseria de ziarist: aleargă după politicieni să obţină declaraţii, bune, proaste (de obicei proaste), numai să aibă ceva de difuzat pe post, ori aşteaptă cu orele în faţa uşii DNA, ca să le smulgă un cuvânt celor care vin să fie luaţi la întrebări de procurori. Ingrată şi meseria cameramanilor care aleargă cu aparatele şi cablurile după persoanele importante. Liviu Dragnea este o persoană importantă. Răspunde calm la întrebări, fără nicio grimasă, nu aud ce vorbeşte, e mai bine aşa, Dragnea cu sonorul tăiat.

Oare ce le-o fi spunând ziariştilor? Lucruri importante pentru ţară. Dacă este şeful celui mai mare partid, atunci cu siguranţă spune ceva important. Altfel, ziariştii n-ar sta ciotcă peste el. În mod normal, Dragnea le asigură ratingul televiziunilor. Pentru că are funcţie. Dacă Liviu Dragnea n-ar fi preşedinte de partid, să zicem că ar fi un neica-nimeni, niciun ziarist nu l-ar băga în seamă dacă ar trece de mână cu o drăguţă şi ar urca binedispus într-o cameră a hotelului. Dar Dragnea are o funcţie importantă, nu poate fi ocolit de televiziuni, asta-i meseria de politician: să dea declaraţii. Cui sunt adresate aceste declaraţii: poporului?, votanţilor PSD, Opoziţiei?, oamenilor de afaceri? (doar a ieşit de la un forum economic!), guvernului?, tehnocraţilor? Va rămâne o declaraţie a sa în istorie? O frază rostită de Dragnea va întoarce soarta ţării? Ratingul în România este făcut de funcţie nu de valoarea ideilor spuse de omul cu funcţie. Poporul pune botul (pardon de expresie!) la toate funcţiile, indiferent cât de mediocrii sunt oamenii care le deţin.

Ratingul în România este făcut de funcţie, nu de valoarea ideilor spuse de omul cu funcţie. 

Îmi imaginez dacă ar trece tocmai acum: Andrei Şerban, Neagu Djuvara şi Radu Cosaşu. N-ar trece toţi trei deodată, ci pe rând. Ar trece cu treburi prin hotel. Să mănânce la restaurant, poftim! L-ar lăsa ziariştii pe Dragnea cu ochii-n soare şi s-ar repezi cu toţii la Şerban, Djuvara şi Cosaşu ca să-i ia la întrebări? Mă îndoiesc. Cei trei n-au funcţii, deci nu sunt de actualitate. Dragnea are şi funcţie, are şi locul rezervat pe agenda televiziunilor.  

Sesiunea de declaraţii se termină cu zâmbetul rutinat azvârlit pe sub mustaţa lui Dragnea. Microfoanele se retrag, cameramanii îşi strâng cablurile, omul cu funcţia pleacă sub privirile participanţilor la forumul economic. E pauză, cafeaua se poate bea în tihnă. Oare ce mai fac Andrei Şerban, Neagu Djuvara şi Radu Cosaşu?

Opinii

Mai multe de la Petre Barbu


Ultimele știri
Cele mai citite