lliescu: Pretenţia ungurilor asupra Transilvaniei arată menţinerea unor mentalităţi înapoiate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a spus că pretenţia ungurilor asupra Transilvaniei arată "o aroganţă şi un naţionalism extrem" de neacceptat în lumea democratică, referindu-se la afirmaţia europarlamentarului Laszlo Tokes, potrivit căreia ziua de 1 Decembrie este zi de doliu pentru maghiari,.

Planul în 3 paşi pentru obţinerea autonomiei "Ţinutului Secuiesc" dezvăluit de Toro Tibor

Ion Iliescu a amintit că pentru multe ţări europene ziua de 1 Decembrie 1918 a însemnat "un moment istoric fundamental de apariţie a statelor naţionale", potrivit Mediafax.

Ziua Națională a României, zi de doliu pentru europarlamentarul Tokes Laszlo

"Cu acest prilej şi statul maghiar a apărut ca stat naţional pentru prima dată. (...) Deci şi pentru ei este un moment de afirmare şi constituire a statului naţional. Adică de ce zi de doliu? Ei vorbesc că au pierdut. Ce au pierdut? Adică Transilvania aceasta a fost vreodată teritoriu unguresc? A fost vreodată populaţie majoritară maghiară în Transilvania? Niciodată în toată istoria", a spus vineri, la Ploieşti, Iliescu.

Fostul preşedinte al României a mai spus că pretenţia ungurilor asupra Transilvaniei "arată menţinerea unor mentalităţi înapoiate, depăşite de istorie, o aroganţă şi un naţionalism extrem, care nu poate fi acceptat de nimeni în lumea democratică de astăzi".

Laszlo Tokes a transmis cele mai bune urări României cu ocazia Zilei Naţionale, dar a adăugat că "bunăvoinţa necondiţionată şi loialitatea nu ne pot face să uităm că este şi o zi de doliu pentru Ungaria", deoarece actuala "Românie a fost născută prin divizarea Ungariei". Vezi aici detalii.

"Maghiarii din România nu au de ce să se plângă"

Fostul preşedinte al ţării este de părere că maghiarii din România nu au niciun motiv să se plângă pentru că trăiesc într-o ţară "exemplară" în ceea ce priveşte respectarea drepturilor minorităţilor naţionale.

“Şoarecele de bibliotecă” militează pentru regionalizarea Banatului

Ion Iliescu a criticat faptul că Guvernul intenţionează să-şi asume răspunderea pe Legea educaţiei.

"Atribuţiunea de for legislativ revine Parlamentului, nu Guvernului. Asumarea de răspundere înseamnă Guvernul să se substituie Parlamentului, să nu lase Parlamentul să judece şi să elaboreze legile ţării. Deci este un abuz şi o încălcare a atribuţiunilor constituţionale", a spus Ion Iliescu.

Acesta a adăugat că, în condiţiile în care Legea educaţiei se afla în procedură parlamentară, "e cu atât mai aberantă această pretenţie a Guvernului de a-şi asuma răspunderea".

În acest context, fostul preşedinte al României a spus că guvernul a făcut nişte concesii la adresa UDMR-ului în ceea ce priveşte Legea educaţiei.

"Noi suntem o ţară exemplară în ceea ce priveşte asigurarea drepturilor minorităţilor naţionale, iar maghiarii de la noi nu au a se plânge din acest punct de vedere în legătură cu toate drepturile posibile. Dar sunt nişte ambiţii şi nişte excese din acest punct de vedere ale lor, iar Guvernul a făcut şi vrea să facă concesii în continuare ca să-i menţină legaţi de echipa guvernamentală. Asta-i toată raţiunea asumării răspunderii, ca să le asigure maghiarilor nu ştiu ce poziţie în legea învăţământului, ceea ce este aberant şi înseamnă cedarea unor poziţii de principiu", a spus Ion Iliescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite