Politică

articolul anterior

Locomotiva şi dreapta

7
21 Oct 2016 01:38:27
Ciprian Necula

„Spre deosebire de automobile, care - conform codului rutier - sunt obligate să circule pe dreapta, locomotivele sunt vehicule cu simţ practic dezvoltat şi nu pot face abstracţie de o realitate palpabilă: ele circulă pe şine” - Dinu Adam, poet.

De aceea mă nedumeresc cele două partide ce se revendică din dreapta politică, milogindu-se public să capete o locomotivă, un vehicul credibil care să le care în centrul preferinţelor electorale, căci altceva, se pare, nu prea au ce oferi potenţialilor votanţi.

Ideologia de dreapta nu e făcută pentru România contemporană, căci înseamnă facilităţi pentru cei din clasa medie şi peste medie, cei săraci fiind un soi de paraziţi sociali care grevează bugetul public, leneşi pentru că nu muncesc chiar 12 ore pe salarii mici, considerate şi aşa cam mari de către capitalişti (rebranduiţi ca anteprenori), aşa cum susţinea public un libertarian cu blană de persoană preocupată de săraci.

Doar că, ce să vezi, la noi, marea masă de votanţi se înscrie în această categorie socială, căci „40% din populaţie trăieşte în sărăcie şi risc de excluziune socială, ţara noastră aflându-se pe primul loc în spaţiul comunitar, alături de Bulgaria”.

Sărăcia, spunea premierul Dacian Cioloş, cel pe care dreapta îl doreşte lider locomotivă, are ca principală cauză corupţia. Chiar dacă îmi este şef, nu pot fi de acord cu o astfel de simplificare a unui proces extrem de complex. Sărăcia, spunea un mare sociolog francez (Pierre Bourdieu), „se moşteneşte”, nu neapărat material, ci mai ales spiritual. O persoană născută în sărăcie are un orizont mult mai limitat, redus la practicile comunităţii respective, întâmpină o serie de bariere de neimaginat pentru cei din alte clase sociale. Şi, evident, nimeni nu poate fi blamat că s-a născut acolo unde s-a născut. Imaginaţi-vă, dacă sunteţi în stare, cum ar fi să nu puteţi obţine un document de identitate doar pentru că nu aveţi acte de domiciliu. Ce şanse aţi avea să lucraţi formal?

Ei bine, conform datelor oficiale, în România contemporantă, trăiesc aproximativ 160.000 de persoane fără identitate cetăţeneacă. Toaleta-n curte nu reprezintă pentru nimeni o noutate. Calitatea educaţiei în mediul rural şi în comunităţile marginale din zonele urbane lasă de dorit. De exemplu, în Bucureşti, în cartierul Giuleşti Sârbi, în două şcoli gimnaziale nici un copil nu a trecut de examenul de capacitate. Să înţeleg că elevii de acolo sunt incapabili sau profesorii ignoranţi şi prost pregătiţi, iar sistemul este performant?

În fine, ca să nu o mai lungesc, sărăcia nu este un efect al corupţiei, ci al ignoranţei, al politicilor publice de dreapta care au tras drumul şi infrastructura în cartierele noastre, nu şi în ale lor, care s-au asigurat că resursele sunt investite în noi, prin noi, nu în ei, uitând mereu să spună cine sunt „noi”.

Căci, e adevărat, trăim în lumi paralele, a noastră şi a lor.

De aceea, din experienţa mea empirică şi teoretică, sunt convins că singura modalitate de a combate sărăcia este abordarea integrată, ceea ce aş traduce prin intervenţii simultane pe mai multe direcţii: educaţie, ocupare, sănătate, condiţii de locuire, inclusiv documente de proprietate şi de identitate, antidiscriminare, antisegregare etc.

Sigur, am lansat această abordare în programele de Dezvoltare Locală Integrată din cadrul Programului Operaţional Capital Uman, începând cu mandatul guvernului PSD şi finalizând o primă etapă în cadrul guvernului actual. Doar că, din păcate, sărăcia e atât de răspândită în România încât banii din fonduri europene nu sunt îndeajuns. O abordare serioasă a acestei probleme ar însemna alocarea din resurse naţionale a unui buget semnificativ pentru acest tip de proiecte. Şi, doar atunci, strategia anti-sărăcie, principiile de guvernare şi mecanismele de intervenţie ar putea fi echitabile. Banii pentru intervenţii ar putea fi colectaţi din impozitarea progresivă, din taxarea ceva mai severă a băncilor şi a marilor corporaţii, a cazinourilor şi jocurilor de noroc, a celor care îşi cumpără maşini de lux, a celor care au ambarcaţiuni, a celor care deţin mai mult de 2 locuinţe şi aşa mai departe.

Aşa se face că dreapta, neputând răspunde cu soluţii concrete unor realităţi imperative, simte nevoia unei locomotive, cu imagine onestă şi bine-intenţionată, care însă s-a acomodat mai curând la stânga, prin ceea ce a fost nevoit să facă gestionând puterea şi prin, iată, ceea ce propune ca principii de guvernare.

Echitatea socială este singura şansă a unei politici coerente şi practice în raport cu realităţile sociale româneşti.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Ghe Stoian
21.10.2016, 09:26:42

Tovarase Necula. Bine "gandit", dar din "perspectiva" FOSTILOR HOTI (psd+alde+pru+pmp) ! Care nici macar "de stanga" nu-s, ci "DE HOTI" !

+4 (6 voturi)
Ioannis Karathomas
21.10.2016, 12:53:52

Ciolos este de extrema stanga. Acest socialist vrea ca din taxele luate cu forta de la popor - sa dea 6 milioane euro pe o statuieta. Nici Ceausescu nu risipea munca romanilor atat de usor, numai din simpla grandomanie.

+1 (3 voturi)
mircea georgescu
21.10.2016, 12:56:56

De ce nu te plangi la A3? Se pare ca preferi locomotiva securistica!

+1 (3 voturi)
marius cristian
21.10.2016, 16:06:27

Banii pentru intervenţii ar putea fi colectaţi din impozitarea progresivă, din taxarea ceva mai severă a băncilor şi a marilor corporaţii, a cazinourilor şi jocurilor de noroc, a celor care îşi cumpără maşini de lux, a celor care au ambarcaţiuni, a celor care deţin mai mult de 2 locuinţe şi aşa mai departe. Vai di mine dle Necula , cum adica sa sloboada nitelus sange marii corporatristi si neoconi?! Adicatelea sa nu mai poata face profit cu ghiotura si sa eludeze legal plata taxelor si impozitelor?! Aveti mare grija ce spuneti in era Johannis + Ciolosz , care sunt reprezentantii directi ai intereselor marilor corporatii trans-nationale....

-2 (2 voturi)
Lucian Pufu
21.10.2016, 20:19:51

Aceleasi vechi prostii, intr-o tara saraca vorbim de redistribuire. Ce sa redistribui, saracia? Protectia sociala trebuie sa fie facuta prin slujbe, prin munca, nu prin pomeni. Asa ca da, statul trebuie sa fie de dreapta in Romania, sa promoveze investitiile care aduc locuri de munca, sa dea facilitati pentru cei care se inhama la caruta afacerilor, asa e capitalismul de succes, il fac cei cu initiativa si cu pofta muncii si riscului, nu cei care asteapta salariul sau ajutorul social de la stat. Vorba aceea, pe care Ratiu ne-a spus-o la primele alegeri si care nu ne-a placut (dar n-o inventase el): "da-i omului nu un peste, da-i undita si invata-l s-o foloseasca". Dezvoltarea, bogatia, vine odata cu munca, cu productia, cu activitatea economica. Nu s-a facut bogatie niciodata prin redistribuire si atat. In Romania nu poti aplica politica sociala din UE (de altfel in curand nici macar ei nu vor mai putea s-o aplice). Romania nu e in UE din punct de vedere al PIB-ului pe locuitor, e o tara saraca, sa ne intre bine in cap. Politicile sociale in Romania trebuie sa vizeze in primul rand educatia, banii redustribuiti sub forma ajutorului trebuie conditionati de educatia copiilor (ca sa poata sa lucreze in viitor, contribuind prin munca la bogatia tarii), altfel dam de pomana si nu facem decat sa crestem viitorii delicventi.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările