Cât ar dura pentru Republica Moldova integrarea în UE pe cont propriu? Zece ani cel puţin, timp în care se pot întâmpla multe, adică multe lucruri rele care să îi blocheze accesul. Reunificarea cu România nu reprezintă, în acest moment, doar un ideal şi o dorinţă a neamului românesc, ci şi un act pragmatic care să-i pună la adăpost pe românii de peste Prut care altfel se vor confrunta cu măsurile represive ale Rusiei.
Dorinţă este, putinţă este, ce ne mai lipseşte pentru a realiza visul de aur al românilor de a fi uniţi în cadrul unui singur stat românesc? Iniţiativa politică a decidenţilor, care trebuie să renunţe să mai gândească doar pentru un mandat, doar pentru câţiva ani, şi să vadă în viitor, să acţioneze ca oameni de stat, nu ca ocupanţi temporari ai unor funcţii cărora nu le pasă ce rămâne în urma lor după părăsirea posturilor.
Cine lipseşte acum de la efortul reunificării este absent din istoria propriului său neam.
Românii de pe ambele maluri ale Prutului au şansa istorică de a reface Marea Unire de la 1918 chiar în preajma centenarului acestui act istoric fundamental, în aşa fel încât 2018 să ne găsească din nou împreună, aşa cum ne-a fost sortit şi aşa cum este firesc pentru un popor.
Ne vom ridica la înălţimea oportunităţii istorice care ne stă în faţă, sau vom lăsa să treacă iarăşi şansa pe lângă noi? Eu cred că niciodată după căderea comunismului nu am fost mai aproape de o Românie Unită, dar paşii pentru realizarea ei trebuie făcuţi de fiecare dintre noi, de la nivelul nostru de putere şi de decizie. Contează fiecare voce, fiecare dorinţă, fiecare gest. Adunate, vom avea milioane de voci care vor spune DA Unirii şi milioane de cetăţeni care vor face ca procesul să se întâmple în mod real. Cine lipseşte acum de la efortul reunificării este absent din istoria propriului său neam.
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
27 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
UE nu va accepta Moldova mai ales cat va exista problema transnistreana.. in plus, tb sa fim constienti ca si Gagauzia are posibilitatea sa se desprinda de Moldova conform statutului acceptat de Chisinau... cata vreme noi vb de Moldova ne doare in ''14 de zona romaneasca ce se afla sub ocupatie ucraineana.. adar asa este la noi curajul asta..
Stimabile Diaconu imi lasi impresia ca in text imi vorbesti din mari nationalisti, avand suflul asta patriotico-mistico-pamant-frati-neam, deci nu o sa avem o discutie prea productiva si nu o sa ajungem la un acord comun. Dar subliniez ca lumea nu mai e ca la 1918 si o unificare cu Moldova nu inseamna doar prosperitate si fericire ca „avem pamant”. Din punct de vedere politic si economic sunt sanse mari sa fie un colaps. Dar cui ii pasa cand avem PAMANT si NEAM si ce-l mai gadila pe roman la coarda sensibila. Cred ca se poate ajunge la o unire sub tutela UE, dar sa declari Rep. Moldova ca parte integrata din Romania, in contextul secolului nostru, e ca si cum tu ai declara de maine ca esti sotul Biancai Dragusanu. Ca vrea ea, sau nu, ca se opun unii, sau nu...
Intrarea R.M in sanul UE va exlude o eventuala unire cu Romania.
Unire in cuget si in simtiri :). Da harta aia nu este ceva normal. Lipsește Regiunea Autonoma Secuiasca. Este acolo numai ca unii se fac ca ploua. Nu se poate ca totul pentru majoritari si nimic pentru minorități. Nu este echitabil, nu este omenos. In fine, timpul lucrează pentru toți.
Musca-ti limba!!!
Vezi toate comentariile (27)