Politică

articolul anterior articolul urmator

Lovitură aplicată de Orban cuplului Cioloş-Barna. Alegerea lui Nicuşor Dan clatină scaunul Gabrielei Firea

4
28 Feb 2020 19:34:37
Lulea Marius Dorin

Scaunul Gabrielei Firea se clatină serios: liberalii au decis să susţină candidatura lui Nicuşor Dan pentru funcţia de primar general al municipiului Bucureşti. Lovitura de imagine a ricoşat însă şi în Dacian Cioloş, lovit puternic de incapacitatea liderului PLUS de a gestiona real problemele de partid.

În primul rând, trebuie felicitat Nicuşor Dan pentru efortul dus timp de un an pentru a se propulsa ca unic candidat al dreptei împotriva Gabrielei Firea.

Anunţul făcut de PNL în aceste zile a bulversat toate pariurile politice făcute până la moment, scaunul primarului actual clătinându-se serios la aflarea dezastruoasei veşti.

Dar povestea este una lungă. Nu e prima oară când Nicuşor Dan candidează pentru poziţia de primar. A mai făcut acest lucru însă era novice în ale politicii. Novice şi naiv a fost şi atunci când prin imaginea sa a propulsat un partid politic în parlament. Nicuşor Dan a fost pentru USR singura locomotivă ce a putut urni în parlament un partid aparent diferit: USR. Spun aparent deoarece prin jocuri de culise Nicuşor Dan a fost înlăturat de la conducerea partidului, pentru ca ulterior să fie eliminat chiar şi din partid. Aceasta a fost mulţumirea foştilor colegi pentru că i-a dus în parlament şi le-a oferit tribuna necesară.

De altfel conducerea centrală a USR a făcut tot posibilul ca Nicuşor Dan să nu fie candidatul partidului la alegerile locale pentru Bucureşti. Miza financiară şi bugetul colosal al capitalei face din primăria generală un obiectiv vânat de toate partidele politice. Nicuşor Dan a fost nevoit să adopte o strategie ocolitoare şi să se folosească de drepturile organizaţiei locale a USR Bucureşti ca să fie validat ca şi candidat. După ce Dan Barna a mazilit din partid toţi oponenţii politici, de la toate nivelurile, de această dată zidul de demolat era mult prea mare şi a cedat. A sperat totuşi ca Dacian Cioloş să găsească o soluţie cu un alt candidat, chiar dacă acesta ar fi avut şanse cu mult mai mici, adică deloc.

Plus este un partid ce nu are o locomotivă în interiorul său. Vorbim de un partid care nu a participat niciodată la alegeri de unul singur şi a cărei poziţie politică nu este validată de către alegători. USR este motorul care a tras la paritate PLUS după sine, stârnind nemulţumirea membrilor de partid şi care munceau din greu la imaginea acestuia. Ironia face că, deşi nevalidat politic, Cioloş dă o prea mare importanţă poziţiei sale şi a partidului pe care îl reprezintă. Nicuşor Dan practic era candidatul USR, adică acel partid ce a oferit PLUS-ului paritate, dar iată că nu a existat reciprocitate din partea lui Dacian Cioloş.

Acest lucru după ce PMP şi USR deja optaseră pentru susţinerea candidaturii lui Nicuşor Dan, ambele partide parlamentare cu o greutate politică indiscutabil mai mare decât a PLUS.

Liberalii au venit cu o lovitură de imagine la care spun sincer că nu mă aşteptam: au anunţat brusc că ei susţin pe Nicuşor Dan pentru Bucureşti. Vestea a trăsnit alianţa USR-PLUS, dar mai ales pe Dacian Cioloş, ce se simţea bine din poziţia de domnişoară curtată... Acum tot el s-a supărat că de ce nu a fost anunţat că se poartă negocieri? Păi anunţat de ce anume? Nicuşor Dan s-a exprimat public permanent asupra acestui lucru. Ar fi dorit o scrisoare specială prin care să îl anunţe, nu era evident din afirmaţiile publice ale lui Nicuşor Dan?

La moment decizia PNL schimbă total situaţia şi scaunul Gabrielei Firea se clatină bine. Mai sunt câteva luni în care partidele anti-PSD pot să pună artileria pe primarul general şi să îi demoleze poziţia.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Ion Ionescu
28.02.2020, 19:45:07

Mă bucur că USR și PLUS au primit o palma binemeritata. Au pacalit alegatorii cu ideea de "partide noi cu oameni noi" dar au preferat sa se ocupe de interese meschine ale liderilor din partide. Sper ca Nicusor va castiga, e unica sansa sa scapam si noi Bucurestenii dintr-o epoca nefasta, care ne-a tinut in loc, printre gunoaie, agolomeratie si zeci de probleme nerezolvaye.

0 (4 voturi)
Ghe Stoian
1.03.2020, 13:22:33

I.I.: Nicusor Dan este membru USR (habar nu ai ce comentezi !)!

+1 (1 vot)
bec
29.02.2020, 10:59:01

nicusor se pare ca e un om onest si bine intentionat, dar nu am mare incredere in competentele lui administrative, mai ales in jungla care este consiliul general. Acolo trebuie sa fii rinocer cu pielea groasa, mirosul bun si cornul tare.

-1 (1 vot)
Ghe Stoian
1.03.2020, 13:20:06

Ce ai, nenea Dorin cu Dacian Colos ? Nicusor Dan este membru USR, iar USR nu are nimic de impartit (nici de criticat) cu USR + !

+1 (1 vot)
Modifică Setările