Politică

articolul anterior articolul urmator

Ludovic Orban – semnul imploziei PNL

10
12 Apr 2016 00:25:43
Teodor Răileanu-Olariu
Orban a intrat relaxat la DNA, dar a ieşit complet metamorfozat de surpriză!
Orban a intrat relaxat la DNA, dar a ieşit complet metamorfozat de surpriză!

Episodul derulat în deprimanta zi de luni în faţa DNA avându-l ca protagonist pe Ludovic Orban deschide o serie de discuţii interesante pe câteva paliere complet diferite în aparenţă.

Dezbateri aprinse s-au stârnit şi se vor mai stârni vizavi de candidatura meteorică a vajnicului liberal; se va polemiza aprins în ceea ce priveşte şansele PNL la Primăria capitalei; se vor pune întrebări legate de capacitatea PNL de a genera lideri politici cu şanse de a fi şi rămâne candidaţi (ca să nu mai vorbim de potenţa de a câştiga alegeri); se vor pune la îndoială (din nou!) modalităţile de a face campanie (mai ales sub aspect de finanţare); se vor descoase resorturile umane care determină ca imaginea liberalilor de pe scena politică românească să fie cea a unui submarin care tot pompează balast ca să se ridice la suprafaţă şi sfârşeşte prin a face implozie.

Să le luăm pe rând, pe scurt! În primul rând, trebuie să ne aducem aminte de lansarea prematură a candidaturii fragilului Cristian Buşoi. Pe atunci, analişti mai serioşi sau mai „pe surse” clamau că europarlamentarul Buşoi nu este decât un „iepuraş” aruncat prea devreme în cursa pentru cea mai dificilă primărie din ţară tocmai pentru a fi înlocuit în ultimul moment cu „adevăratul candidat”. Totodată, să nu uităm că însuşi Preşedintele Iohannis se plimba în public cu Buşoi „de mână” pentru a-i crea acestuia un minim de notorietate necesară simulacrului de candidatură cu şanse. De altfel, Traian Băsescu a făcut o nimerită afirmaţie grobiană spunând că „e cam nepotrivit să te plimbi cu un mort după tine” referindu-se la şansele lui Buşoi la Capitală. A urmat apoi dezastrul de la Colectiv şi dezastrul afişării lui Buşoi cu clădiri prăbuşite la cutremurul din 77 şi victimele din incendiu. O ieşire agresivă, perfect justificată de analizele de impact strategic electoral, dar cu o realizare vizuală exagerată şi nepotrivită. Era clar că Buşoi făcea ce i se spunea de către echipa de campanie, dar gafa era prea mare pentru a fi „întâmplătoare”. Candidatul PNL Cristian Buşoi este terminat politic.

Imediat (poate uşor ciudat de rapid), după episodul Colectiv-Cutremur-Buşoi, PNL l-a desemnat candidat pe Ludovic Orban. Nu era unul dintre favoriţii Preşedintelui Iohannis, deşi Orban a încercat din răsputeri să intre în graţiile şefului Statului după ce a contestat prin concurenţă şefia doamnei Gorghiu în fruntea partidului. Cu Orban părea că PNL şi-a găsit un candidat viabil în faţa Gabrielei Firea. Ba chiar s-au investit nişte bani în materiale de precampanie şi campanie cu Orban şi candidaţii la primăriile de sector. Se pare, totuşi, că fie i s-a spus lui Orban să îşi găsească finanţare pentru campanie, fie s-a apucat de capul lui ca să „dovedească ce poate”. Declaraţiile lui Gorghiu şi Blaga de după ieşirea candidatului lor de la DNA păreau pregătite şi nu s-a citit pe feţele lor nici surpriză, nici tristeţe, nici panică. Doar calmul planului aparent care merge după cum „s-a discutat”. Cert este că Orban, candidatul PNL, este terminat politic.

Făcând o mică paranteză, am privit cum a intrat şi cum a ieşit Ludovic Orban de la DNA. A intrat calm, relaxat ca omul care se simte stăpân pe situaţie şi care nu are nimic de ascuns. Era clar şi prin anunţul pe reţeaua de socializare că liberalul nu se simţea ameninţat de invitaţia procurorilor DNA. De altfel, declaraţiile de la ieşire arată că în „toată cariera mea politică nu am făcut nicio faptă de corupţie” (parafrază la Orban care ce era să zică?). Însă, după mina mortuară şi tonul vocii sfârşit atunci când a ieşit cu control judiciar, Orban nu se aştepta să fie „înhăţat” pentru o presupusă faptă de corupţie de dată chiar atât de recentă! Era o acuzaţie pentru care nu era pregătit mai ales că „discuţia” incriminatorie era o simplă „discuţie de campanie”, o înţelegere de finanţare a campaniei electorale ca mai toate celelalte făcute de aproape toţi politicienii de-a lungul tuturor campaniilor electorale! Era, practic, cutuma de obţinere de fonduri de campanie! Totuşi, Orban este terminat politic.

Întrebarea este cine va candida din partea PNL? Predoiu, veşnicul premier din umbră şi preşedinte PNL Bucureşti se dă încontinuu lovit! Deşi, politic şi ca funcţie, ar trebui să îşi asume o luptă politică curajoasă, bărbătească, cu o femeie pesedistă. Doamna Gorghiu, care poate ar putea, nu poate fiindcă naturalul vieţii de familie o inoportunează politic momentan. Blaga preferă constant întărirea aripii pedeliste în noul PNL, chiar în detrimentul vechilor liberali, nu foarte pe placul preşedintelui Iohannis. Poate acesta din urmă să fie oracolul care va scoate (din nou!) candidatul PNL la Bucureşti. Nu m-ar mira ca domnia sa să fie în spatele zvonurilor cu Nicuşor Dan. Iar partidul, prea obişnuit cu personaje-jucător, aşteaptă soluţia în plic din partea gândirii strategice „iohannesiene”!

Clar este că PNL nu are o ofertă serioasă pentru cea mai importantă primărie din ţară, cea a capitalei, iar aceasta este semnul unei lupte câineşti, surde şi feroce între taberele din partid. PNL este în plin proces de implozie sub presiunea umbrei Preşedintelui, a taberelor de liberali vechi şi pedelişti noi, fiecare cu pretendenţii ei. Preşedintele şi-a terminat aburul de locomotivă providenţială, sondajele (chiar şi umflate) arată capotarea şi pierderea mult visatei potenţiale guvernări. Pe deasupra, candidaţii sunt canibalizaţi unul câte unul în condiţiile în care, dintre toţi peneliştii, cel mai bine stă pe Bucureşti Călin Popescu-Tăriceanu (sic!)! Poate că liberalii ar trebui să se gâdească la altă miză mai puţin serioasă decât primăria Capitalei. Poate chiar o fac…

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Ghe Stoian
12.04.2016, 10:15:42

Nu te "bucura" prea devreme, dle Teo ! Parca-i fi dragnici !

0 (2 voturi)
Teodor Răileanu-Olariu
12.04.2016, 10:42:59

Dl. Stoian, nu mă bucur absolut deloc! Sunt chiar foarte trist când văd neseriozitatea partidelor politice din România vizavi de candidații pe care ni-i propun spre votare...

+2 (2 voturi)
mihu florescu
12.04.2016, 10:18:34

Subrete,gargaragii,tiitoare , soferi,gradinari ,orice in afara oamenilor seriosi cu realizari in munca de organizare ,coordonare ,cu scoli serioase ,oamenii cu adevarat respectati de organizatiile unde activeaza sau comunitatile de unde provin . Acestia sunt propunerile partidelor politice din statul acesta adus in faza de colaps,profund cancerizat de mafioti rapace ,degenerati ,incapabili de a iesi din morisca santajului ,de a renunta sa vanda functiile publice la preturi ce constrang "cumparatorii" la acte de coruptie pentru recuperarea (in profit) sumelor cu care si-au cumparat slujbele respective. In mecanismul descris mai sus se "conserva",in cel mai fericit caz, calitatea indivizilor, componenti ai sistemului ,"protejandu-l" de "intrusi" . Ramane in continuare o enigma "imunitatea" aparatului de spoliere promovat de guvernarea Boc ,cea mai rapace si declasata dintre toate guvernarile ,alcatuita ,in cea mai mare parte din interlopi cu acte in regula .Pe langa aceasta fauna ,Ludovic Orban ,pare un sfant !

-2 (2 voturi)
Ghe Stoian
12.04.2016, 12:54:05

@mihu: "Guvernarea" pontadottore a fost o.k., deci ?

0 (2 voturi)
Jane Doe
12.04.2016, 12:09:05

Or s-o vâre la înaintare pe Adriana Săftoiu și o să avem un cat fight autentic. Abia aștept!

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările