Ludovic Orban: În toate localităţile carantinate cetăţenii îşi vor putea exercita dreptul de vot

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Ludovic Orban a afirmat, luni, că în toate localităţile carantinate alegătorii îşi vor putea exercita dreptul de vot la alegerile parlamentare şi că autorităţile vor lua toate măsurile să se asigure că nu există risc de transmitere în cadrul derulării procedurii de vot.

Ludovic Orban a declarat, într-o conferinţă de presă, că nu va exista restricţie în ceea ce priveşte deplasarea cetăţenilor care locuiesc în zone carantinate la secţiile de votare. „Aş vrea să transmit un mesaj, există oarecare îngrijorare din partea cetăţenilor privitoare la exercitarea dreptului de vot. În toate localităţile carantinate, care vor fi carantinate în data de 6 decembrie, cetăţenii îşi vor putea exercita dreptul de vot. Nu va exista restricţie în ceea ce priveşte deplasarea cetăţenilor la secţiile de votare pentru exercitarea acestui drept fundamental. De asemenea, toţi cetăţenii care se află în izolare sau în carantină, fie datorită faptului că sunt infectaţi cu COVID, fie ca urmare a faptului că au venit dintr-o ţară cu incidenţă a ratei de infectare mai mare decât România şi se află în carantină de 14 zile, fie că au fost persoane care au intrat în contact cu persoane bolnave, îşi vor putea exercita dreptul de vot, se va exercita dreptul de vot prin intermediul urnelor mobile care vor fi transmise către toţi cetăţenii care doresc să voteze şi să vină urna mobilă la ei acasă din cauza faptului că ei se află în izolare la domiciliu sau în carantinare. Se va permite exercitarea dreptului de vot al fiecărui cetăţean chiar dacă se află în izolare, în carantinare sau chiar dacă se află internat în spital din cauza infectării cu COVID”, a transmis premierul. 

Întrebat care este procedura pentru un alegător care locuieşte într-un oraş aflat în carantină, cum va demonstra că merge strict la secţia de votare, premierul a răspuns: "Asta se va stabili prin decizia biroului Electoral Central. Dacă Biroul Electoral Central mai are nevoie de vreo reglementare din partea noastră, fie această reglementare va fi în cadrul hotărârii de Guvern privind starea de alertă, fie se poate introduce în ordinele de carantinare în care să fie exceptate de la restricţii deplasarea pentru exercitarea dreptului de vot”. 

Premierul a explicat şi cum vor merge la vot românii din Diaspora aflaţi în localităţi carantinate. „În Diasporă am reuşit, îl felicit pe domnul ministru Bogdan Aurescu, am reuşit să obţinem deschiderea unui număr mare de secţii de votare şi va exista posibilitatea exercitării dreptului de vot şi în mod clar suntem în discuţii cu toate autorităţile să permită deplasarea şi în zonele în care se află sub restricţii să permită deplasarea pentru exercitarea dreptului de vot”, a precizat Orban.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite