Ludovic Orban a ajuns la mâna lui Ponta.  Guvernul PNL depinde de ProRomânia. Ce condiţii au pus partidele de Opoziţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul Orban nu poate trece de Parlament fără voturile ProRomânia FOTO Inquam / Octav Ganea
Guvernul Orban nu poate trece de Parlament fără voturile ProRomânia FOTO Inquam / Octav Ganea

Premierul desemnat a reuşit să convingă ALDE, UDMR şi USR să voteze noul Guvern, iar cu PMP e aproape să bată palma. Însă fără voturile ProRomânia noul Executiv nu poate trece de Parlament. Ludovic Orban şi Vicor Ponta vor avea miercuri discuţia finală

Partidele parlamentare care au negociat marţi cu PNL au ieşit mulţumite de la discuţiile cu Ludovic Orban. Toate formaţiunile de Opoziţie au auzit de la premierul desemnat exact ceea ce voiau să audă. De exemplu, PNL a fost de acord cu cele 12 puncte ale ALDE pentru susţinerea noului Guvern. Printre cerinţe regăsim formarea unui Guvern monocolor,  menţinerea cotei unice, promisiunea că Secţia specială pentru investigarea magistraţilor nu e desfiinţată prin ordonanţă de urgenţă, dar mai ales că PNL nu va încerca să racoleze parlamentari ai ALDE după ce ajunge la putere. „Am căzut de acord asupra tuturor celor 12 condiţii şi cerinţe pe care noi le-am formulat”, conchis liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, care a precizat că în curând va fi semnat şi un document privind colaborarea parlamentară.

FOTO Mediafax

Calin Popescu Tariceanu FOTO Mediafax

Semnale pozitive au venit şi de la UDMR, formaţiune care a solicitat expres ca PNL să nu încerce revenirea la alegerea primarilor în două tururi prin ordonanţă de urgenţă. „Sunt şanse serioase, bune, ca să treacă acest guvern. Aşteptăm ziua de joi, vineri, când va depune programul şi lista şi vom lua o decizie după ce cunoaştem toate aceste elemente“, a declarat Kelemen Hunor după discuţia cu delegaţia PNL. Surse politice au precizat pentru „Adevărul” că susţinerea UDMR e sigură în procent de 100%.

FOTO Mediafax

Kelemen Hunor FOTO Mediafax

O schimbare de ton a avut loc în discuţiile purtate de Orban cu delegaţia USR condusă de Dan Barna. PNL a acceptat aproape tot ceea ce a cerut USR, majoritatea fiind deja obiective pe care le voiau îndeplinite şi liberalii, cum ar fi abrogarea recursului compensatoriu, alegerea primarilor în două tururi sau abrogarea „Ordonanţei lăcomiei”. Mult mai problematică pare pentru viitor un punct precum abrogarea pensiilor speciale pentru aleşii locali, subiect unde liberalii sunt divizaţi, dovadă fiind şi votul dat în Parlament asupra Codului Administrativ, când o parte dintre deputaţii PNL au votat în favoarea acestuia.  Dan Barna şi Ludovic Orban au ajuns la un acord pentru susţinerea noului guvern, însă USR nu renunţă la declanşarea alegerilor anticipate. Liderul PNL s-a angajat că va relua discuţia cu USR despre anticipate imediat după alegerile prezidenţiale, susţin surse politice pentru „Adevărul“. Cele două partide au convenit că PSD trebuie înlăturat imediat de la Putere, deci toţi aleşii USR vor vota Guvernul PNL.

FOTO Mediafax

Dan Barna FOTO Mediafax

Tensiuni PMP-PNL

Pe de altă parte, Eugen Tomac, liderul PMP, a ieşit nemulţumit de la negocierile care au ţinut doar un minut cu Ludovic Orban. PNL a respins toate solicitările cu care venise preşedinele PMP la negocieri, ceea ce ar putea însemna să rămână fără 17 voturi. „Tăriceanu, Hunor şi Ponta au decis în numele premierului desemnat ca PMP-ul să nu participe la această guvernare. Trebuie să îmi consult partidul”, a declarat Tomac după consultări.

Mult mai optimist a fost Orban după runda de negocieri. Premierul desemnat a subliniat că s-a înţeles cu partidele aproape „în toate punctele”. Referitor la tensiunile cu PMP, Orban a punctat că sunt încrezători privind susţinerea partidului lui Tomac la votul de învestitură. Mai mult, liderul PNL a promis că în subordinea premierului, adică a sa, va fi înfiinţat un departament special pentru relaţia cu Republica Moldova, în condiţiile în care PMP ceruse un minister special pentru relaţia cu cei de peste Prut.

FOTO Mediafax

Eugen Tomac FOTO Mediafax

31 de voturi are Pro România

Calculele politice arată că pentru a trece prin Parlament noul Guvern, Orban are nevoie de susţinerea lui Victor Ponta şi a Pro România. Partidul condus de Ponta, cu care se va întâlni la negocieri azi, controlează 31 de voturi. Dacă Ponta şi Orban ajung la o înţelegere, Guvernul Orban va trece lejer de votul din Parlament, adică la peste 15 voturi faţă de majoritatea necesară.  


FOTO Mediafax

Victor Ponta  Inquam Photos / Octav Ganea

UDMR şi ProRomânia au rămas în cârdăşie cu PSD

Proiectul de lege iniţiat de USR care vizează desfiinţarea Secţiei Speciale pentru magistraţi a primit aviz negativ în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor. 10 parlamentari (PNL şi USR) au votat pentru desfiinţare, în timp ce 12 (toţi de la PSD) au votat împotrivă. Trei deputaţi – unul de la UDMR şi doi de la ProRomânia – au plecat din sala exact înaintea votului. Dacă Victor Ponta şi Kelemen Hunor ar fi sprijinit Opoziţia, desfiinţarea Secţiei Speciale ar fi primit aviz pozitiv. Potriit unor surse politice, parlamentarul UDMR a ieşit din sală pentru a nu arbitra meciul dintre PSD şi tabără PNL-USR. Mai există o şansă: votul din plenul Camerei Deputaţilor, acolo unde legea ar putea trece dacă se mobilizează, fără excepţie, toate partidele de Opoziţie. Secţia Specială, ghiuleaua PSD împotriva procurorilor, ete creţaia lui Florin Iordache. „Vreţi ca DNA să facă din nou presiuni pe justiţie?“, a întrebat Iordache în Comisie. „Această Secţie este o pacoste, ea trebui desfiinţată cât mai curând. Există presiuni pe judecători şi pe procurori”, a răspuns deputatul USR Stelian Ion.

Negocierile au decurs bine, ne-am înţeles aproape în toate punctele cu aproape fiecare formaţiune politică. Ludovic Orban, premier desemnat  
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite