Politică

articolul anterior articolul urmator

Ludovic Orban a ajuns la mâna lui Ponta.  Guvernul PNL depinde de ProRomânia. Ce condiţii au pus partidele de Opoziţie

35
23 Oct 2019 06:29:43
Autor: Radu Eremia
Guvernul Orban nu poate trece de Parlament fără voturile ProRomânia FOTO Inquam / Octav Ganea
Guvernul Orban nu poate trece de Parlament fără voturile ProRomânia FOTO Inquam / Octav Ganea

Premierul desemnat a reuşit să convingă ALDE, UDMR şi USR să voteze noul Guvern, iar cu PMP e aproape să bată palma. Însă fără voturile ProRomânia noul Executiv nu poate trece de Parlament. Ludovic Orban şi Vicor Ponta vor avea miercuri discuţia finală

Partidele parlamentare care au negociat marţi cu PNL au ieşit mulţumite de la discuţiile cu Ludovic Orban. Toate formaţiunile de Opoziţie au auzit de la premierul desemnat exact ceea ce voiau să audă. De exemplu, PNL a fost de acord cu cele 12 puncte ale ALDE pentru susţinerea noului Guvern. Printre cerinţe regăsim formarea unui Guvern monocolor,  menţinerea cotei unice, promisiunea că Secţia specială pentru investigarea magistraţilor nu e desfiinţată prin ordonanţă de urgenţă, dar mai ales că PNL nu va încerca să racoleze parlamentari ai ALDE după ce ajunge la putere. „Am căzut de acord asupra tuturor celor 12 condiţii şi cerinţe pe care noi le-am formulat”, conchis liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, care a precizat că în curând va fi semnat şi un document privind colaborarea parlamentară.

FOTO Mediafax

Semnale pozitive au venit şi de la UDMR, formaţiune care a solicitat expres ca PNL să nu încerce revenirea la alegerea primarilor în două tururi prin ordonanţă de urgenţă. „Sunt şanse serioase, bune, ca să treacă acest guvern. Aşteptăm ziua de joi, vineri, când va depune programul şi lista şi vom lua o decizie după ce cunoaştem toate aceste elemente“, a declarat Kelemen Hunor după discuţia cu delegaţia PNL. Surse politice au precizat pentru „Adevărul” că susţinerea UDMR e sigură în procent de 100%.

FOTO Mediafax

O schimbare de ton a avut loc în discuţiile purtate de Orban cu delegaţia USR condusă de Dan Barna. PNL a acceptat aproape tot ceea ce a cerut USR, majoritatea fiind deja obiective pe care le voiau îndeplinite şi liberalii, cum ar fi abrogarea recursului compensatoriu, alegerea primarilor în două tururi sau abrogarea „Ordonanţei lăcomiei”. Mult mai problematică pare pentru viitor un punct precum abrogarea pensiilor speciale pentru aleşii locali, subiect unde liberalii sunt divizaţi, dovadă fiind şi votul dat în Parlament asupra Codului Administrativ, când o parte dintre deputaţii PNL au votat în favoarea acestuia.  Dan Barna şi Ludovic Orban au ajuns la un acord pentru susţinerea noului guvern, însă USR nu renunţă la declanşarea alegerilor anticipate. Liderul PNL s-a angajat că va relua discuţia cu USR despre anticipate imediat după alegerile prezidenţiale, susţin surse politice pentru „Adevărul“. Cele două partide au convenit că PSD trebuie înlăturat imediat de la Putere, deci toţi aleşii USR vor vota Guvernul PNL.

FOTO Mediafax

Tensiuni PMP-PNL

 

Pe de altă parte, Eugen Tomac, liderul PMP, a ieşit nemulţumit de la negocierile care au ţinut doar un minut cu Ludovic Orban. PNL a respins toate solicitările cu care venise preşedinele PMP la negocieri, ceea ce ar putea însemna să rămână fără 17 voturi. „Tăriceanu, Hunor şi Ponta au decis în numele premierului desemnat ca PMP-ul să nu participe la această guvernare. Trebuie să îmi consult partidul”, a declarat Tomac după consultări.

Mult mai optimist a fost Orban după runda de negocieri. Premierul desemnat a subliniat că s-a înţeles cu partidele aproape „în toate punctele”. Referitor la tensiunile cu PMP, Orban a punctat că sunt încrezători privind susţinerea partidului lui Tomac la votul de învestitură. Mai mult, liderul PNL a promis că în subordinea premierului, adică a sa, va fi înfiinţat un departament special pentru relaţia cu Republica Moldova, în condiţiile în care PMP ceruse un minister special pentru relaţia cu cei de peste Prut.

FOTO Mediafax

31 de voturi are Pro România


Calculele politice arată că pentru a trece prin Parlament noul Guvern, Orban are nevoie de susţinerea lui Victor Ponta şi a Pro România. Partidul condus de Ponta, cu care se va întâlni la negocieri azi, controlează 31 de voturi. Dacă Ponta şi Orban ajung la o înţelegere, Guvernul Orban va trece lejer de votul din Parlament, adică la peste 15 voturi faţă de majoritatea necesară.  


FOTO Mediafax

UDMR şi ProRomânia au rămas în cârdăşie cu PSD


Proiectul de lege iniţiat de USR care vizează desfiinţarea Secţiei Speciale pentru magistraţi a primit aviz negativ în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor. 10 parlamentari (PNL şi USR) au votat pentru desfiinţare, în timp ce 12 (toţi de la PSD) au votat împotrivă. Trei deputaţi – unul de la UDMR şi doi de la ProRomânia – au plecat din sala exact înaintea votului. Dacă Victor Ponta şi Kelemen Hunor ar fi sprijinit Opoziţia, desfiinţarea Secţiei Speciale ar fi primit aviz pozitiv. Potriit unor surse politice, parlamentarul UDMR a ieşit din sală pentru a nu arbitra meciul dintre PSD şi tabără PNL-USR. Mai există o şansă: votul din plenul Camerei Deputaţilor, acolo unde legea ar putea trece dacă se mobilizează, fără excepţie, toate partidele de Opoziţie. Secţia Specială, ghiuleaua PSD împotriva procurorilor, ete creţaia lui Florin Iordache. „Vreţi ca DNA să facă din nou presiuni pe justiţie?“, a întrebat Iordache în Comisie. „Această Secţie este o pacoste, ea trebui desfiinţată cât mai curând. Există presiuni pe judecători şi pe procurori”, a răspuns deputatul USR Stelian Ion.

Negocierile au decurs bine, ne-am înţeles aproape în toate punctele cu aproape fiecare formaţiune politică.
Ludovic Orban, premier desemnat
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

35 Comentarii

Bibi Loi
23.10.2019, 08:10:52

Romanii nu invata nimic. Neterminatul incapabil Ponta a ajuns iar sus si blocheaza legi de bun-simt, ca sa arate cat de mare e in nemernicia lui. Asta trebuia scuipat, nu sa ajunga presedinte de partid. Dar se gasesc votanti cu minte scurta si gura mare, care sa-l tot voteze.

+4 (4 voturi)
Ionel Marcu
23.10.2019, 09:26:49

Grea dilemă pentru Ponta: dacă votează guvernul, va fi prost văzut de pesediști și îi scad șansele de a prelua (aproape) în bloc PSD-ul, dacă nu votează va fi condamnat de întreg electoratul ne-pesedist și ne-propontist, 70%, va fi considerat pro-penali și împotriva statului de drept.

+3 (3 voturi)
Marck
23.10.2019, 08:38:56

De la măsuri guvernamentale nesimțite ("Pentru că putem ") la măsuri guvernamentale derizorii ("Pentru că nu putem"). Guvernul Orban va avea viață grea. O știe și el, o știm și noi. Cu aproape jumătate de parlament ostil și cu restul de parlamentari formând o coaliție de susținători nesiguri, mofturoși, cu interese divergente, guvernul de sacrificiu va fi permanent șantajat și amenințat. Orban va trebui să meargă pe sârmă în fiecare zi și vom vedea cât de bun echilibrist este. Oricum, curajul nu-i lipsește. Dar numai cu curaj și fără armată loială de suporteri parlamentari nu poți obține mare lucru. Barna și USR au dreptate să ceară alegeri anticipate. Și chiar și PNL dorește acest act perfect democratic. Atâta doar că dacă va obține guvernarea lui Orban îi va fi și mai greu ca acum să declanșeze anticipatele. Așa că va rămâne captiv și condamnat să guverneze în condiții extreme de incapacitate decizională și va trebui să găsească soluții de compromis pentru fiecare act guvernamental pe care va dori să-l facă. Desigur, marile teme reformiste vor rămâne interzise pentru acest guvern și va trebui să așteptăm limpezirea apelor încă un an până la viitoarele alegeri parlamentare. Nu pot decât să-i urez succes și îi doresc să aibă răbdare, înțelepciune și tact până la toamna viitoare.

+4 (4 voturi)
foarte atent
23.10.2019, 08:39:27

normal ca PMP nu e acceptat, acolo cresc dinozauri si pui kgb-isti !

+1 (3 voturi)
Stefan din Nord
23.10.2019, 08:52:18

Tot se lauda dottore ca-i social democrat de stanga . Acum sa-l vad la investirea acestui guvern de dreapta cat tine la crezul sau .

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (35)