Ludovic Orban, la Adevărul Live: O colaborare între PNL şi PDL este certă. Numai dacă-şi bagă dracul coada nu se va realiza alianţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban, un liberal relaxat Foto: Marian Iliescu
Ludovic Orban, un liberal relaxat Foto: Marian Iliescu

Deputatul PNL Ludovic Orban a discutat, la Adevărul Live, despre o posibilă rocadă între Crin Antonescu şi Klaus Iohannis pentru alegerile prezidenţiale, despre faptul că PSD încă mai foloseşte simbolul USL, dar şi despre exodul primarilor liberali înspre social-democraţi. Deputatul liberal a vorbit deschis şi despre o viitoare alianţă între PNL şi PDL, care pare doar o chestiune de timp.

Principalele declaraţii ale deputatului PNL.

Despre folosirea siglei USL de către PSD:

Ludovic Orban: Este o folosire abuzivă. Atâta timp cât constitui o firmă şi această asociere e constituită între două persoane, dacă una se retrage, acea entitate nu mai există. PNL a fost coproprietar al USL. Cât timp nu există acordul PNL, pentru fostul partener.....Aici e vorba de branding. Există şi jurisprudenţă, din câte ştiu. este încadrabil în categoria infracţiunilor pentru că este o folosire abuzivă.. PSD încearcă să-i manipuleze pe români încercând să atragă din rândurile celor care au votat cu USL un număr cât mai mare de votanţi. Românii nu sunt atât de naivi. PSD este ca o cioară căreia îi este ruşine că este cioară şi nu vrea să apară ca o cioară şi încearcă să îmbrace nişte pene luate de la păsări cu penaj colorit.Dacă PSD îsi imaginează că va păcăli electoratul face o greşeală foarte mare. 

Despre Ovidiu Silaghi

Ovidiu Silaghi (n.r. candidează la alegerile parlamentare parţiale susţinut de PSD) şi-a încheiat cariera politică. A făcut carieră cât timp a fost în PNL. Nu va câştiga alegerile şi va fi lăsat de izbelişte de PSD.

Despre Tăriceanu:

După alegerile prezidenţiale, Tăriceanu nu va mai fi ţinut în funcţia de preşedinte al Senatului.Ei îl folosesc pe Tăriceanu folosind mesajul: Uite că şi un liberal e alături de noi.De parca românul ar fi naiv şi nu-şi dă seama că Tăriceanu s-a predat PSD.

Au trecut două luni de când Tăriceanu a defectat şi s-a predat în mod ruşinos PSD şi lui Victor Ponta pentru o funcţişoară obţinută de pomană. Nimeni nu i s-a alăturat. Domnul Stroe e pe punctul de a fi dat sfara din casă pentru „neplata chiriei şi pentru că a vrut să dea foc la casă“. 

Despre sondaje şi scorul de 20% al PNL la euroalegeri:

Dacă ne uităm la sondajele dictate de PSD şi de Victor Ponta, atunci sunt foarte liniştit. Aceste sondaje  sunt pentru manipularea opiniei publice şi pentru a demoraliza militanţii PNL. 

PNL a avut o cădere, când a anunţat că trece în opoziţie, dar acum a depăşit 18%. Un partid face sondaje pentru a-şi stabili programul şi priorităţile, ţinând cont de agenda publică şi de temele majore care preocupă societatea românească. Obiectivul de 20% este realizabil. Cred că vom scoate peste 20%, spre ciuda şi a PSD şi a lui Traian Băsescu.

Deci nu credeţi că scaunul domnului Antonescu este în pericol? Nu este vorba de scaunul domnului Antonescu, ci de scaunul preşedintelui PNL pe care au stat foarte multe personalităţi, inclusiv domnul Tăriceanu.

La ora actuală 99% din liderii PNL îşi folosesc timpul pentru a susţine campania electorală.La ora actuală nu există o dezbatere despre o eventuală succesiune după domnul Antonescu.

Despre Rareş Mănescu

Este primar la Sectorul 6 şi secretarul partidului.Poate că visează într-un viitor să fie preşedinte PNL, dar e depărat acest vis.Nu am făcut un secret că intenţionez să candidez la preşedinţia PNL, dar doar după ce scaunul devine vacant.

Există posibilitatea de a se face o rocadă între Antonescu şi Iohannis?

Să fim serioşi. Domnul Iohannis nu este poziţionat politic foarte clar în antinomie cu PSD. Dacă te uiţi la cota de încredere a domnului Iohannis sunt mulţi simpatizanţi alegători PSD care nu ar vota cu Iohannis, dar să fim serioşi. Pe de altă parte, sunt mai mulţi parametri prin care se măsoară sondajele. Domnul Iohannis se bucură de o încredere semnificativă, 36%, care este un suport bun pentru o eventuală candidatură. Dar nu este perceput ca un candidat prezidenţial. Este perceput favorabil pentru că a făcut lucruri frumoase pentru Sibiu. În partid nu s-a discutat niciodată acest lucru. Cât timp Antonescu este hotărât să candideze...Eu consider că domnul Antonescu este singurul candidat cu anvergură prezidenţială şi perceput ca şi candidat prezidenţial care are şanse.

Despre şansele lui Ponta la prezidenţiale:

Victor Ponta este condamnat să candideze şi să piardă. După ce va pierde alegerile prezidenţiale se va duce acasă. În primul tur, PSD poate scoate un 35%-38%, dar nu are potenţial de a mobiliza voturi în turul al doilea. Este singurul partid de stânga şi la guvernare. Nu mai este alt partid pe stânga competitor de la care ar putea aduna voturi. Şi este şi candidatul unei coaliţii, care, mă rog, sunt nişte figuranţi. Candidatul PNL care sunt sigur că va intra în turul doi şi va aduna voturi de la cei de dreapta şi de la cei care sunt împotriva PSD. De exemplu, PPDD, cei 4%-5% nu vor vota cu PSD. În turul doi, nu mai votezi cu cine îţi place, ci mai degrabă împotriva celui pe care îl consideră cel mai mare duşman. În turul doi, preferinţa între candidatul PSD şi candidatul nePSD este undeva între 4% şi 11%. 

Victor Ponta se agaţă de USL pentru că vrea să mai ciupească nişte voturi. În cadrul electoratului PSD erau simpatiznţii PSD, simpatizanţii PNL şi încă vreo 2%-3%. Victor Ponta încearcă să adune aceste procente şi să demonizeze PNL, pe care îl consideră vinovat de ruperea USL.

În turul 2 PSD va intra cu candidatul PNL. Jumătate din simpatizanţii PNL sunt împotriva PSD, cealaltă jumătate împotriva lui Traian Băsescu. Dacă va ajunge în turul doi un candiat susţinut de Băsescu, cel puţin jumătate din electoratul PNL nu va vota cu el. Traian Băsescu încă nu are candidat şi o tot împinge pe Elena Udrea, care nu are nicio şansă în turul 2 cu Ponta.

Despre conflictul Ponta-Băsescu:

Victor Ponta se află cu Băsescu într-o relaţie contractuală, consfinţintă de pactul de coabitare.Circul penibil servit zilnic este o cacealma politică. Lui Ponta îi convine să lupte cu Băsescu pentru că acesta nu va candida. Deci Ponta se ceartă cu Băsescu pentru că-i convine. Iar Băsescu se ceartă cu Ponta pentru că încearcă să ridice scorul PMP. Băsescu încearcă să-şi aroge rolul de Opoziţie, deşi preşedintele nu trebuie să facă opoziţie. Se cerată pe lucruri care nu au relevanţă. Circul îl fac strict din interese de natură electorală în speranţa că vor câştiga amândoi. Sunt convins că sunt înţeleşi. 

Ponta şi Băsescu sunt capetele aceluiaşi balaur care vrea să conducă România din umbră, din poliţie, parchete. Interesul politic al lui Băsescu este să ajungă liderului opoziţiei de dreapata, iar acest lucru însemană ca Ponta să iasă preşedinte. Singura situaţie în care poate conta în joc este ca Ponta să câştige alegerile prezidenţiale. Dacă Ponta câştigă alegerile prezidenţiale, toti liderii formaţiunilor de dreapta vor fi cu blazonul terfelit, PNL va avea o stare de nemulţumire, iar Băsescu îşi imaginează că vor fi mai uşor de colectat aceste formaţiuni.

Elena Udrea a anunţat candidatura lui Ponta şi Ponta a anunţat candidatura Elenei Udrea. Cred că se va face un pic dreptate. Udrea a sărit cu paraşuta. După căderea lui Băsescu va cădea fără paraşută. Alegătorii PMP nu vor putea niciodată să voteze candidatul PSD. Băsescu îi va convinge să voteze cu Ponta? Deşi nu se ştie niciodată cu Băsescu.

Elena Udrea şi Traian Băsescu au spus că în turul doi, că dacă ar fi să aleagă între Ponta şi Antonescu, îl vor alege pe Antonescu. Contează mai puţin două voturi, ci cele câteva sute de mii care se vor duce către un candidat sau altul.

Despre Mihai Răzvan Ungureanu:

PNL a avut discuţii cu MRU? Baza oricărei discuţii se va face după 25 mai în baza rezultatelor în aceste alegeri. Până atunci orice discuţie este o speculaţie.

Despre o alianţă PNL şi PDL:

O eventuală mişcare la nivelul Parlamentului  există. În ceea ce priveşte susţinerea candidatului PPE pentru Comisia Europeană, nu doar PNL are aceste gânduri de susţinere. Nu este exclus ca grupul liberal să adere la grupul popular. Marea majoritate a parlamentarilor liberali care compun grupul liberal reprezintă partide de centru dreapta. Interesul popularilor europeni este ca grupul de europarlamentari liberali să sprijine în turul doi candidatul lor la preşedinţia PE. La ora actuală, suntem într-o competiţie electorală cu PDL. Nu cred că a exista vreo discuţie oficială între cele două conduceri. Au fost tatonări.

Am anunţat intenţia de a depune moţiunea de cenzură şi PDL a spus că va vota moţiunea. Nu trebuie forţat nimic. Dacă ne uităm în spectrul politic din România, vezi că există un fost FSN, acum PSD, care nu are concurent, are un scor de 32 % constant.

În dreapata spectrului politic, în afară de PNL mai sunt şi alţi competitori, mici partiduţele născute din orgolii. În jurul unor principii care să reprezinte valorile liberale trebuie construită forţa politică de dreapata. Alianţele nu funcţionează în România. Cred că trebuie făcută o fuziune.

Ce anume ar putea împiedica o alianţă între PNL şi PDL?

Să-şi bage dracul coada. După 25 mai, Băsescu va încerca să de o lovitură în PDL pentru a-l recupera. Sper că liderii sunt sufiecient de puternici să reziste. Acum Băsescu nu mai are ce să le ofere. Băsescu este cel care a prăbuşit PDL. Pe de o parte, este amintirea asupra guvernărilor Băsescu - Boc, pe de altă parte le-a mai provocat şi o sciziune pentru că nu au acceptat să le pună şef pe Elena Udrea.

O colaborare între PDL şi PNL este certă. Însă alianţa trebuie să se realizeze natural, nu poţi crea un CAP. Ar avea reprezentanţi în autorităţile locale. PNL are 900 de primari, iar PDL, 700. S-ar putea construi majorităţi în foarte multe consilii judeţene. 

Singurul grup politic din PE care nu ne-a pus la colţ pe coji de nucă după referendumul de demitere a lui Băsescu a fost grupul liberal. Liberalii sunt oameni care pot influenţa deciziile în comisiile de care fac parte, adică exact ce ne trebuie nouă, României.

Despre Victor Ponta şi servicii:

Victor Ponta construieşte un sistem nedemocratic şi este ca un şacal care şi-a pus o mască de mâţă blândă, Serviciul de informaţii a Ministerului de Interne este în subordinea premierului. Mă refer la doi şi-un sfert. Conducătorul serviciului de informaţii al armatei este ales de Ponta. Despre STS: există un proiect de lege ca să treacă în subordinea premeirului. Ponta urmăreşte să supună serviciile de informaţii.

Despre Parchete: după ce şi-a finalizat mandatul, ministrul independent al Justiţiei, propus de PNL,  Ponta şi-a asumat mandatul şi s-a dus la perdeluţă, în deal, la Traian Băsescu, şi a negociat ca la talcioc procurorii care să fie numitţi în fruntea parchetelor.

Povestea nu s-a oprit aici. După trimiterea în instanţă a dosarului lui Dragnea, doi şefi de secţie au fost schimbaţi. Apoi Oprea şi văru Cazanciuc s-au dus în deal la Băsescu şi au negociat: unul de la mine, unul de la tine.

Puţină lume a sezizat. La remanierea politică, Ponta a reuşit performanţa să scoată şi PSD de la guvernare. Niciun ministru nou numit nu era de la PSD şi nu a primit girul liderilor PSD. Miniştrii de cine ascultă? De Victor Ponta ascultă, nu de parlamentarii PSD.

Ponta nu este un democrat care să aibă încredere în el. Ponta vrea să-şi crească puterea personală pentru a racola opozanţi, prin intimidare, ameninţări. Ultilizează banul public pentru a-i cumpăra pe opozanţi. Este un fricos, un laş care nu are încredere în el. Nu-l atac pe Ponta, ci spun adevărul. Afirmaţiile mele sunt profund reale.  Eu nu am stat nicio secundă alături de PSD la guvernare. 

PSD a schimbat generaţia, dar nu şi năravurile. Cine-i generaţia nouă? Ponta, Şova, Plumb. Ultimii doi sunt legaţi de Roşia Montană, contractul cu Bechtel. Să nu uităm de Zgonea care este mai rău decât Anastase.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite