Politică

articolul anterior articolul urmator

Ludovic Orban, despre blocarea bugetului UE de către Ungaria şi Polonia: „Poziţia lor e de neînţeles”

8
26 Nov 2020 23:04:58
Autor: News.ro
Ludovic Orban FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Ludovic Orban FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Ludovic Orban a afirmat, joi seară, că este „extrem de neplăcut surprins” de poziţia Ungariei şi Poloniei care resping în continuare condiţionarea fondurilor europene de respectarea statului de drept.  „Poziţia lor e de neînţeles”, afirmă Orban, precizând că sunt afectaţi cetăţenii întregii Europe.

„Sunt extrem de neplăcut surprins de poziţia guvernului maghiar şi polonez pentru că aici e vorba de întreaga Europă şi până la urmă e vorba de cetăţenii din Polonia şi Ungaria. Este în interesul fiecărui cetăţean de la nivelul Uniunii Europene ca această facilitate, această finanţare enormă, de 750 miliarde de euro, să fie la dispoziţia economiilor şi statelor europene. Poziţia lor e de neînţeles. Probabil vor să obţină nişte îmbunătăţiri ale textului. Care e problema? Comisia se împrumută, trebuie să existe o garanţie din partea contribuabililor, inclusiv din partea statelor frugale, cum se numesc ele, statele care contrinuie, că banii sunt cheltuiţi corect. Asta este, de fapt, legarea  facilităţii de recuperare şi rezilienţă. Ei vor să asigure o minimă garanţie că banii vor fi cheltuiţi corect în toate ţările europene, că vor fi proceduri corecte de licitaţie, că proiectele care sunt finanţate sunt în conformitate cu  regulamentul european, că nu sunt cazuri de corupţie în derularea acestor proceduri”, a declarat, joi seară, la B 1 TV Ludovic Orban, referindu-se la condiţionarea fondurilor europene de respectarea statului de drept. 
 
Premierul consideră că este „o condiţie rezonabilă”. 

„Mie mi se pare o condiţie rezonabilă, noi am susţinut acest punct de vedere. Şi atenţie, nu este numai legat de banii alocaţi în cadrul Planului Naţional de Rezilienţă şi Recuperare, va fi o condiţie inclusiv pentru fondurile europene în cadrul bugetului 2021 - 2027, mai mult ca sigur. Dezbaterea asta nu e de ieri - de astăzi, e o dezbatere care durează de mult timp şi la ora actuală s-a  conturat această voinţă ca o minimă garanţie că banii contribuabililor europeni sunt cheltuiţi în condiţiile legii pentru că asta presupune respectarea standardelor  şi regulilor care sunt prevăzute în Art2 din Tratat şi a bunelor practici care funcţionează la  nivelul UE”, a mai afirmat premierul. 
 
Ungaria şi Polonia au insistat, joi, că accesul la bugetul multianual al Uniunii Europene şi la fondul de redresare nu poate fi condiţionat de respectarea statului de drept, dacă nu este modificat tratatul UE, rămânând ferme pe poziţie în timp ce blocul comunitar încearcă să rezolve acest blocaj. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Beta Alfa
26.11.2020, 23:11:07

Citez din declaratia dlui Orban: "Comisia se împrumută, trebuie să existe o garanţie din partea contribuabililor, inclusiv din partea statelor frugale, cum se numesc ele, statele care contrinuie, că banii sunt cheltuiţi corect. Asta este, de fapt, legarea facilităţii de recuperare şi rezilienţă. Ei vor să asigure o minimă garanţie că banii vor fi cheltuiţi corect în toate ţările europene, că vor fi proceduri corecte de licitaţie, că proiectele care sunt finanţate sunt în conformitate cu regulamentul european, că nu sunt cazuri de corupţie în derularea acestor proceduri” ABSOLUT CORECT ceea ce spuneti dar faceti pe naivul si nu precizati ca o parte din conditionalitati privesc si ALTE aspecte precum imigratia, minoritatile sexuale etc. Nici Dumneavaostra dar nici cititorii nu sunt naivi...

-2 (10 voturi)
Cneazul
26.11.2020, 23:25:34

Subscriu si completez cu observatia ca daca ar fi fost doar conditiile enumerate de dl Orban nu ar fi fost nicio problema.

+2 (2 voturi)
Alexe Radu
27.11.2020, 00:01:30

Asta e diferenta intre a fi sluga , precum Orban si guvernul roman , si in a avea coloana vertebrala si cojones ca Polonia si Ungaria in fata neocomunistilor de la Bruxelles .

+2 (2 voturi)
Ionel Niculaie
27.11.2020, 01:07:39

Pai slugoii n-au cum sa înțeleagă ce e aia demnitate! Cu atât mai puțin niște rămășițele comunistoide care nu se dau plecate nici in ruptul capului. Ajutorul asta de guvernator (alt becisnic alogen) sfidează inteligenta oamenilor(atât cât a mai rămas și ea) cu emfaza detestabila. Cu cine vrea dom-le sa ridice Țara pe banii europeni? Cu parlamentul și senatul? Ce-ați făcut mai mincinoșilor ca sa aduceți romanii înapoi acasă, cei răspândiți prin lume și batjocoriți atât de voi cât și de alții? De ce nu vorbiți de planuri de viitor care-i includ și pe ei și familiile lor? Voi știți câte sute de mii, dacă nu milioane de copii născuți in exil nu mai vorbesc limba romana? Știi mai Orbane sau tu mai Johanis?

-5 (7 voturi)
Dumi B
27.11.2020, 03:17:05

Daca pozitia lui Victor Orban e de neinteles pentru tine - Ludovic Orban - pune mana pe teleforn si suna-l si te va lamuri. N-aveti nevoie nici de translator: puteti vorbi in limba materna comuna.

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările