Politică

articolul anterior

Ludovic Orban, la a doua poză cu o maimuţă

33
3 Jul 2017 15:17:09
Petre Florin Manole
Ludovic Orban si Traian Basescu, foto Agerpres
Ludovic Orban si Traian Basescu, foto Agerpres

Dupa ce ani la rând, devalorizându-şi propriul statut, fostul preşedinte Traian Băsescu a trecut de la tumbe hazlii cu „regele” Cioabă la afirmaţii rasiste sancţionate de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, acum a venit vremea rătăcirilor fără noimă.

„Am şi eu satisfacţia că s-a găsit un fraier mai mare ca mine. Eu m-am pozat cu ţiganii, ăsta cu maimuţa”, a declarat Traian Băsescu despre Ludovic Orban.

Două comparaţii inexacte: una care vorbeşte despre străfundurile minţii prezidenţiale - ţigani = maimuţe; alta despre ierarhia fraierilor, în care Băsescu se alintă plin de modestie, rezervându-şi, singur, un subevaluat loc doi. Dar să ne uităm puţin în istorie - Traian a ţintit mereu locul 1.

Ce-l făcea pe Traian Băsescu, în 2009, să umble la braţ cu dansatoare rome şi „regi” autoproclamaţi? Goana după voturi, desigur, într-o campanie grea, când orice alegător conta, indiferent de etnie sau statut social. Toţi suntem egali, în faţa urnelor de vot. O ştie orice politician, fie el rasist sau - cum s-a văzut în ultimele săptămâni - maghiarofob.

Şi de ce a făcut Traian Băsescu, în 2010, o piruetă, răsucindu-şi coloana vertebrală la 180 de grade şi declarând că romii sunt mai hoţi decât el, Primarul Casei din Mihăileanu şi Ministrul Flotei? Pentru că alegerile trecuseră iar în goana după recuperarea popularităţii, cel mai facil drum nu e să faci ceva bun ci să ataci şi să foloseşti stereotipii la care rezonează cele mai adânci şi mai întunecate subterane ale mentalului colectiv.

Dar să revenim în prezent. Ce-l motivează pe Traian Băsescu să facă astfel de afirmaţii? Politic, nimic - îl putea înjura şi altfel pe Orban, a mai făcut-o. Şi atunci? Este vorba doar despre educaţia precară, de lipsa aderenţei la valorile europene pe care le-a clamat în toată cariera şi pe care nu şi le-a însuşit niciodată, oricât au vrut să ne convingă de asta el şi intelectualii de curte care l-au slujit dar nu l-au învăţat nimic. Sau, apud Gabriel Liiceanu:

„Aş vrea să spun cu această ocazie că aţi fost la înălţimea unei bune părţi a intelectualităţii din ţara asta.”

Finalul carierei politice arată, deci, adevărata faţă a lui Traian Băsescu, dacă mai era nevoie să se dovedească - un politician nociv şi plin de prejudecăţi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

33 Comentarii

marius cristian
3.07.2017, 16:35:29

a fi tigan este o stare de fapt ; a fi tigan activist pentru drepturile respectivei monoritati este un fapt onorabil ; dar a fi tigan psd-ist - asta mi se pare un soi de oroare intru dez-onoare ....cum naiba sa stai in aceeasi barca cu mafioti si nulitati precum Drac-nea , Crai-Olguta , Pandelica Fi-Rea , samd ?!

+12 (14 voturi)
Mircea Nistor
3.07.2017, 16:43:42

Faptul că au"partenerii de poză" respectivi,transmite anumite mesaje:Ludovic ne șoptește că politica e "monkey business",iar Traian că politica e țigăneală curată,unde se folosește limbaj ca la ușa cortului și se ciordește cu tupeu senin,băi nene !

+7 (9 voturi)
Vanatorul/d.c.
3.07.2017, 17:06:56

Petrica, te stiam un baiat inteligent, cu suficienta imaginatie si fantezie pentru a nu te ..compara cu sutele de ..gugustiuti propagandisti de doi bani, tropeti de partid care populeaza netul avand mereu lipit de cerul gurii pe Basescu, Casa din Mihaileanu, Flota si alte ”mucegaiuri propagandistice”:) Cu alte cuvinte, nu cred ca a fost..inititiva ta sa incerci sa distragi atentia de la prăpădul socio-economico-financiar pe care PSD (cu sau fara activul..rrom) e pe cale sa-l aduca pe capul romanilor, cu o diversiune intr-atat de jenant de ..ofilita, in care ”personajul malefic”..e ternul inamic nr.1, Basescu:)) Asa ca, fii baiatul bun pe care-l stiu eu si ia-mi piatra de inima, spunandu-mi ca n-a fost ideea ta sa apari cu..diversiunea asta atat de..”igrasioasa”, ci a celor de la..centru.

+9 (13 voturi)
Popa Pius
3.07.2017, 17:31:20

Subscriu. Tocmai am citit articolul si vroiam sa pun un comentariu asemanator acestuia. De ce oare unii sint mereu cu laitmotivul "flota" in gura (cind s-a scris de mii de ori ca a vindut-o 'nea Vacaroiu, finantistul de incredere al P$D) la fiecare dezastru al neo-comunistilor Dracnisti?

+8 (12 voturi)
dracon
3.07.2017, 17:34:28

VDC lasa-l pe Petrica Manolea discriminatul ,ca este o vorba batraneasca care spune un adevar ,cica ,,nici rachita nu-i ca pomul nici .....discriminatul nu-i ca omul ''. Individul acesta nu-i de apreciat ,ca poti sa-l apreciezi toata saptamana dar daca nu l-ai apreciat si sambata tot degeaba. Ce poti sa-i faci ,da cu ciocul si el unde poate ,ca poate-i mai pica ceva cascaval ! Cand il vezi la distanta zici ca-i om dar cand se apropie .......apare desamagirea! Acesta nu este multumit de nimic si niciodata asa ca....!

+7 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (33)

Modifică Setările