Politică

articolul anterior articolul urmator

Ludovic Orban: Procesul de debirocratizare trebuie realizat prin reducerea la maximum a acelor proceduri care sunt inutile

3
27 Nov 2020 13:50:21
Autor: News.ro
Ludovic Orban Foto gov.ro
Ludovic Orban Foto gov.ro

Premierul Ludovic Orban a afirmat, vineri la a treia reuniune lunară a Comitetului Interministerial pentru Debirocratizare, că acest proces de simplificare trebuie făcut prin „reducerea la maximum în reglementările, în special, de ordin secundar, a acelor proceduri care nu sunt necesare, care sunt inutile”. Şeful Guvernului a mai precizat că ocuparea posturilor de funcţionari trebuie să fie făcută doar în baza unor concursuri.

„Procesul de simplificare trebuie realizat prin reducerea la maximum în reglementările, în special în reglementările de ordin secundar, a acelor proceduri care nu sunt necesare, care sunt inutile, care nu sunt făcute decât pentru a complica drumul pe care trebuie să-l parcurgă cetăţeanul pentru a-şi obţine drepturi, pentru a beneficia de un serviciu. Deci, trebuie să gândim lucrurile în toate aspectele vieţii, plecând, de exemplu, de la evenimentele de viaţă, certificat de naştere, certificat de căsătorie, după aia obţinerea documentelor, cum sunt paşaportul, permisul de conducere, înmatricularea maşinii. De asemenea, trebuie gândită din perspectiva diferitelor momente: angajare - aici Ministerul Muncii pregăteşte un proiect de digitalizare a relaţiilor de muncă, care este un proiect extrem de important, pe care foarte mulţi oameni îl aşteaptă, accesarea drepturilor ca şi salariat, cum e şomajul tehnic sau şomajul. Şomajul tehnic, de exemplu, l-am acordat foarte simplu: prin aplicaţie online şi, practic, beneficiarul nu a trebuit să efectueze demersuri”, a declarat şeful Executivului.
 
Acesta a subliniat importanţa reglementărilor astfel încât procedurile pesă fie foarte ismple şi clare pentru companii, organizaţii non-guvernamentale şi persoane juridice. Premierul a vorbit şi despre digitalizarea ANAF şi a Registrului Comerţului, în contextul debirocratizării.
 
„Astfel încât, practic, toată interacţiunea cu mediul de afaceri şi cu plătitorii de taxe şi impozite să fie o interacţiune online, pentru că acolo lucrurile sunt mult mai simple. De asemenea, interoperabilitatea între marile baze de date, care sunt deţinute de sistemele publice, este fundamentală, astfel încât omul, când se duce, să se ducă la o singură instituţie, nu să fie trimis de instituţia respectivă la alte şapte instituţii, ca să îşi obţină adeverinţe, certificate şi alte categorii pentru care pierde timp, bani, energie. Orice informaţie care este deţinută de o altă instituţie publică trebuie să poată să fie accesată de instituţia publică care furnizează serviciul sau asigură aplicarea dreptului pe care îl primeşte cetăţeanul”, a completat Orban. 
 
El a adăugat că funcţionare trebuie să fie selectaţi numai prin concurs, în baza competenţelor profesionale care să includă şi competenţe digitale ale acestora.
 
„Concursurile nu mai trebuie organizate doar de conducătorii de instituţii, trebuie implicat mediul profesional, trebuie implicate universităţile, în stabilirea criteriilor, iar un funcţionar trebuie să fie evaluat doar după performanţele pe care le are, după competenţele pe care le are şi, până la urmă, după capacitatea de a rezolva problemele oamenilor, iar competenţele digitale trebuie să devină o regulă pentru orice persoană care lucrează în administraţie”, a mai spus prim-ministrul.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Fu Tien Zbang
27.11.2020, 14:15:08

reducere la „maximum”???? aloooo,horbane,unde ai făcut școala??

0 (2 voturi)
Ţepeş
27.11.2020, 14:34:22

Ei cum unde? La Ștefan Ghiorghiu, care mai nou se numește Școala Națională de Studii Politice și Administrative. Fosta pepinieră a PCR actualmente pepinieră a politrucilor securiști.

-8 (8 voturi)
Ţepeş
27.11.2020, 14:40:09

Reducerea la "maximum" a reglementărilor secundare nu ar trebuie dublat și cu reducere la minim a aparatului birocratic, a bugetarilor care nu fac nimic decât să-și ia salarii umflate?

-10 (10 voturi)
Modifică Setările