Lupii tineri ai PNL au făcut dinţi. Se pregăteşte al treilea candidat la şefia partidului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionuţ Stroe, deputat PNL Foto: Eduard Enea
Ionuţ Stroe, deputat PNL Foto: Eduard Enea

Apropierea Congresului din iunie şi neîncrederea unor aleşi ai PNL în candidaturile lui Ctălin Predoiu şi Ludovic Orban i-au făcut pe aceştia să se reunească într-un grup al tinerilor care vor să ofere propria alternativă pentru şefia partidului

Ezitarea lui Dacian Cioloş de a intra în PNL, precum şi refuzul unor lideri locali să candideze pentru şefia partidului, aşa cum e cazul lui Ilie Bolojan, primarul Oradei, i-a determinat pe mai mulţi aleşi să formeze un grup format numai din politicieni tineri. Din rândul acestora, ar urma să fie ales un reprezentant care să intre în cursa pentru şefia partidului, cu toate că şansele de reuşită sunt minime. „În cazul în care nu găsim pe nimeni care să ne reprezinte, atunci ar trebui să promovăm un tânăr pentru şefia PNL. Sunt destui politicieni din noua generaţie care ar putea arăta că vrem modernizarea partidului. Ionuţ Stroe şi Ovidiu Raeţchi sunt primele nume care îmi vin în minte, dar sunt şi mulţi alţii“, au declarat surse politice pentru „Adevărul“.

De altfel, în grupul tinerilor pot fi regăsiţi parlamentari mai vechi precum Ionuţ Stroe sau Ovidiu Raeţchi, dar şi mai noi ca Robert Sighiartău, Valentin Popescu sau Mara Mareş.

O bună parte din reprezentanţii acestui grup nu sunt prea încrezători în liberalii care şi-au anunţat până acum candidatura: Cătălin Predoiu şi Ludovic Orban. Primul e lipsit de charismă şi fără sprijinul lui Vasile Blaga nu are nicio şansă, iar al doilea, deşi e agreat de membrii simpli, nu e pe placul liderilor de organizaţii preocupaţi mai mult cu jocurile de culise.

Buşoi, al treilea candidat?
Tinerii din PNL nu sunt singurii care încearcă să obţină cât mai mult de la Congres. Un grup tot mai solid se conturează în rândul vechilor liberali, fiind compus din aceeaşi oameni care aranjat în aşa măsură lucrurile încât europarlamentarul Cristian Buşoi să fie ales secretar general interimar al PNL. Dina cest grup În această grupare sunt persoane ca Mihai Voicu, Teodor Atanasiu, Gigel Ştirbu, Marian Petrache sau Cristian Buican, potrivit unor surse politice. În condiţiile în care varianta susţinerii lui Marian Petrache pentru şefia PNL a căzut, după ce acesta a fost chemat la DNA pentru a fi anunţat că începe punerea în mişcare a acţiunii penale, fiind suspectat că ar fi primit „foloase necuvenite“ în 2008, liberalii se reorientează încet, dar sigur, spre varianta Buşoi. „Aproape sigur îl vor promova pe Buşoi. Vor spune că ţine organizaţiile unite, cu toate că nu el negociază cu organizaţiile, ci alţii care fac asta de ani buni, cum sunt Atanasiu sau Petrache“, au precizat surse politice.

Deputatul Mihai Voicu şi prim-vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu au vorbit în weekend-ul trecut despre necesitatea ca PNL să aleagă un om susţinut de majoritatea organizaţiilor şi au precizat că ar putea să apară un nou candidat care să corespundă cerinţelor lor.  „Nu după nume trebuie ales preşedintele partidului, ci după nişte criterii care, în opinia mea, trebuie să le îndeplinească. În primul rând, acela de a fi un factor de echilibru în interiorul partidului, un pilon unificator. Aici există, între lansarea candidaturii celor doi colegi — oameni politici experimentaţi şi extrem de onorabili — şi principiile noastre, o contradicţie mică. Adică, partidul a hotărât să înceapă alegerile de jos în sus, de la baza partidului, să-şi consulte toţi membrii. Cei doi colegi au ales să-şi anunţe o candidatură de sus în jos. Eu cred că acest proces de alegeri interne, de consultare a membrilor partidului, va duce, în opinia mea, la apariţia unui alt candidat“, a declarat Voicu, care a subliniat că acest al treilea candidat va fi „rezultatul  sprijinului unei echipe puternice“. Pe scurt, un candidat pe modelul Buşoi.

Echipa, nu omul
Totodată, Teodor Atanasiu a mizat pe acelaşi mesaj: împotriva candidaţilor providenţiali şi pentru susţinerea unui om politician susţinut de echipa liberală mare. „Cred că este nevoie de echipe puternice, de echipe omogene, de echipe sudate şi acel candidat care va reuşi să prezinte o astfel de echipă cu siguranţă va lua mai multe voturi decât aceste candidaturi solitare, pe care le anunţi ca să furi startul şi care să deturneze puţin dezbaterea“, a completat Atanasiu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite