Luptă strânsă în PNL pentru şefia Ministerului Cercetării şi Digitalizării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulian Popescu şi Sabin Sărmaş Colaj Adevarul, Foto Facebook şi Cdep.ro
Iulian Popescu şi Sabin Sărmaş Colaj Adevarul, Foto Facebook şi Cdep.ro

Noul ministru al Cercetării şi Digitalizării are mari şanse să nu fie unul dintre liderii PNL, ci un membru de partid cu profil de tehnocrat, prima şansă fiind a lui Sabin Sărmaş, şeful Comisiei de IT din Cameră, potrivit informaţiilor „Adevărul”.

În cursa pentru ocuparea funcţiei de ministru al Cercetării şi Digitalizării au rămas trei persoane, fiecare dintre acestea având legături cu instituţia unde funcţia cea mai importantă este vacantă.

Potrivit informaţiilor „Adevărul”, prima şansă o are Sabin Sărmaş, preşedintele Comisiei de tehnologia informaţiei (IT) din Camera Deputaţilor, ales deputat de Cluj la primul mandat. Sărmaş a fost şi preşedinte al Autorităţii pentru Digitalizarea României în perioada în care la Palatul Victoria era Ludovic Orban. De altfel, Sărmaş a şi fost în echipa Orban la Congresul PNL din 2021, la un moment dat vizând o funcţie de conducere, cursă din care s-a retras până la urmă.

Sărmaş are legături de rudenie şi cu un ministru din Guvernul Ciucă, însă care este în PSD, adică Vasile Dîncu, ministrul Apărării. „El e rudă cu mama mea, verişor de gradul al treilea sau ceva de genul ăsta. Nici vorbă că aş fi eu nepotul lui, cum se tot vehiculează. Practic, a copilărit cu mama, ei sunt nişte verişori îndepărtaţi, e un decalaj de generaţie acolo”, preciza Sărmaş în ianuarie 2020, într-un interviu pentru PressOne. Înainte de a fi numit în funcţii politice, Sărmaş a lucrat în zona IT mai mulţi ani.

O altă variantă este Iulian Popescu, actual secretar de stat la Ministerul Cercetării şi Digitalizării. Popescu se bucură mai ales de sprijinul filialei Gorj şi al secretarului general al PNL, Dan Vîlceanu. De altfel, la ultimele alegeri locale, Iulian Popescu a candidat la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj. Numit în ianuarie 2021 consilier de stat al ex-premierului Florin Cîţu, responsabil de Digitalizare, Popescu a fost la un pas să ajungă la şefia Autorităţii pentru Digitalizarea României.

Întrebat despre aceste două nume luate în considerare în interiorul PNL, Florin Cîţu a precizat că vor urma discuţii în partid şi cu Nicolae Ciucă: „E o numire a PNL, nu a Coaliţiei. Vom discuta şi cu Ciucă, e implicat în decizie. Cele două nume sunt evidente, unul e preşedintele Comisiei de IT din Camera Deputaţilor, celălalt - secretar de stat la Ministerul Digitalizării”.

Potrivit unor surse politice, o consultare va avea loc şi cu Klaus Iohannis, pe tema noului ministru al Cercetării şi Digitalizării, titularul acestui portofoliu urmând să se ocupe de părţi importante din PNRR, unele cu impact şi în zona securităţii naţionale.

Un al treilea nume de liberal, dar care are şanse foarte mici pentru funcţia vacantă, este vicepreşedintele Pavel Popescu. Popescu este vicepreşedinte al PNL pentru Digitalizare şi unul dintre cei mai activi liberali pe această zonă, fiind cunoscut mai ales pentru faptul că fost printre cei mai vocali promotori ai adoptării Legii 5G în România.

Roman, demisie cu scandal

Doar 20 de zile a rezistat Florin Roman ca ministru, timp în care a fost în centrul atenţiei pentru controversele legate de CV-ul său, în condiţiile în care s-a descoperit că nu ar fi publicat nicio carte şi că nu a absolvit Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, deşi aşa pretinsese. La Universitatea „Babeş-Bolyai“ (UBB) ar fi dat doar un examen de absolvire a unui colegiu urmat în Alba Iulia, nici vorbă de lucrare de licenţă sau de urmarea unor cursuri la instituţia din Cluj-Napoca, după cum a precizat rectorul UBB, Daniel David, pentru „Libertatea”.

Partidul lui Dan Voiculescu se lipeşte la guvernare

Nicolae Ciucă a numit-o pe Doina Pârcălabu în funcţia de secretar de stat la Ministerul Familiei şi Tineretului, structură condusă de Gabriela Firea. Pârcălabu, fostă şefă a Casei Naţionale de Pensii în guvernele Boc şi Ungureanu, este primul membru al partidului fondat de Dan Voiculescu (PPU-SL) care intră în Guvern. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite