Politică

articolul anterior articolul urmator

Lupul, paznic la oi

20
11 Nov 2016 15:12:28
Nicolae Manolescu
Victor Ponta, plagiatorul numărul unu al ţării
Victor Ponta, plagiatorul numărul unu al ţării

Luni, 10 octombrie, 90 de senatori au votat pentru un proiect de Lege care dădea peste cap o Ordonanţă de Guvern referitoare la regimul juridic al plagiatelor. Doar 12 senatori s-au opus şi şase s-au abţinut. Un vot clar transpartinic. Despre ce e vorba? S-au adus Ordonanţei câteva modificări, din care două scandaloase sub raport profesional şi moral.

Prima: li se permite plagiatorilor să renunţe de bună voie la titlul de doctor, ceea ce înseamnă, nu, vai, autorecunoaşterea furtului intelectual, ci doar salvarea de consecinţele falsului şi ale uzului de fals, inclusiv nereturnarea banilor încasaţi abuziv. A doua: retragerea titlului de doctor revine universităţilor care l-au acordat, CNATDCU rămânând instanţă de apel, în condiţii însă neprecizate.

Nu e mare lucru de adăugat la cel dintâi amendament. E cât se poate de limpede că hoţia intelectuală e scoasă din puterea legii şi lăsată la voia hoţilor, care n-au altceva mai bun de făcut decât să renunţe la titlu, fără măcar să se pocăiască. După ce Ponta a obţinut din partea Guvernului pe care îl conducea posibilitatea renunţării de bună voie şi a promis că va face o teză onestă, câţiva ani mai târziu, a cerut rejudecarea cazului propriu, acuzând politizarea lui. Exemplul fostului prim-ministru ar fi fost de ajuns să-i pună pe gânduri pe senatori. Dar nu i-a pus. De ce? O să vă povestesc mai departe.

Parlamentarii au dat ascultare unor veleitari care au procedat precum un personaj al lui Al. Ivasiuc din romanul Iluminări, care a cerut şefului lui să aplice măturoiul. Să-i măture pe toţi indezirabilii.

O uluitoare ştafetă a plagiatelor

A acorda universităţilor, în virtutea autonomiei de care beneficiază, dreptul de a retrage titlul tot de către ele acordat presupune, pe de o parte, a le atribui rolul de jucător şi de arbitru în acelaşi timp. Iar pe de alta, a pleca de la premisa că toate universităţile de stat sau private din România se află la acelaşi nivel profesional. Ceea ce e foarte departe de a fi adevărat. Unele pot face faţă obiectivităţii necesare în asemenea cazuri, altele, nu. Cele pe care putem eventual conta sunt tocmai cele în care nici un plagiat n-a fost înregistrat. Dar cum să dai credit unei Academii (sic!) care a acordat titlul lui Gabriel Oprea şi care, în plus, a făcut din el coordonator al doctoratelor altor colegi de Academie (sic!), într-o uluitoare ştafetă a plagiatelor, aşteptând din partea ei să decidă dacă titlul e meritat sau nu? Am fost ani buni preşedintele CNATDCU şi m-am opus cât am putut acordării dreptului de a recunoaşte titlul de doctor (aşa numitul IOD) unor universităţi care nu-l meritau. În momentul de faţă, nu cred să mai fi rămas niciuna fără acest drept. Sarabanda plagiatelor a început odată cu sarabanda titlurilor acordate în acest fel iresponsabil. Iar scoaterea Ministerului Educaţiei din cărţi este o pedeapsă pe care Mircea Dumitru n-o merita, datorată tocmai faptului că a încercat să igienizeze sistemul. Parlamentarii au dat ascultare unor veleitari care au procedat precum un personaj al lui Al. Ivasiuc din romanul Iluminări, care a cerut şefului lui să aplice măturoiul. Să-i măture pe toţi indezirabilii.

„Aş vrea să le vedem tezele”

Cifra avansată pentru numărul doctoratelor plagiate este de 10.000. O cifră astronomică. M-am uitat pe lista votanţilor din Senat. Printre ei, profesori universitari şi foşti miniştri ai Învăţământului şi ai Culturii, universitari şi ei, care nu pot fi bănuiţi că şi-au plagiat tezele. De ce naiba or fi votat pentru amendarea Ordonanţei? În Senat se află şi o liotă de absolvenţi ai unor universităţi particulare spre care se pot îndrepta toate bănuielile, cu cel mai deplin temei, că au votat interesat. La ce să ne fi aşteptat din partea lor? Doar nu erau să-şi taie singuri capul! Aş vrea să le vedem tezele. E limpede că au votat pentru emascularea legii ca să se apere pe ei înşişi. Ca nu cumva să le vină rândul la judecata de apoi. Regret că le stric Sărbătorile de Iarnă care se apropie: nu vor scăpa nedivulgaţi şi nepedepsiţi, cu toată legea pe care au votat-o luni, 10 octombrie. Fie ei câtă frunză, câtă iarbă. Îmi adun tot sadismul intelectual de care sunt în stare şi propun ca inevitabilele acuzaţii de plagiat să fie expediate copiilor lor, când legea votată de părinţi nu va mai fi în vigoare. Închei spunând că am cunoscut cu decenii în urmă un tânăr, pe vremea când Ceauşescu îi expedia pe disidenţi nu în închisori, ca Dej, ci în azile psihiatrice, şi care a aflat de la Europa liberă că tatăl lui era medic într-un astfel de azil dintr-un oraş bihorean şi totodată cum îi trata el pe cei arestaţi. Nu vreţi să ştiţi ce-a făcut! S-a spânzurat!

Doamnă Ecaterina Andronescu, domnule Daniel Barbu, nu vă luaţi răspunderea unor astfel de tragedii, vai, oricând posibile! Vă implor cu tot respectul.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

20 Comentarii

Radu Mircea
11.11.2016, 16:15:01

# Nicolae Manolescu Cind eram copil si nu recunosteam sub nicio forma geamul spart , desi limba prastiei iesea din buzunarul meu , mama ma lua cu binishorul avind un ochi atintit pe usa pe care ma pregateam sa fug : '' Mamica , greseala recunoscuta e pe jumatate iertata ''' De timpit cred , nu voiam niciodata sa vad jumatatea iertata si o zbugheam pe usa nemincat , fara tenisi , dar liber si nepedepsit . asta fiindca psihologul incipient din mine stia ca supararea mamei trece odata cu plata geamului si trecerea vremii . Tot asa si '' renuntatorii '' la doctorate suspecte , recunoasterea le ofera jumatate de iertare , iar de restul chiar ca-i doare la basca .

+5 (9 voturi)
mel018
11.11.2016, 18:12:16

Ia te uită: o vinit iar omul dreptății, care ca atare face parte din gașca de telectuali plătiți să mușamalizeze plagiatul Luluței, bașca să-i facă troacă de porci pe toți cei atenteză la „integritatea” acestei hoațe ordinare.

-11 (11 voturi)
Ion Tamis
11.11.2016, 18:33:22

Este de salutat luarea clara si convingatoare de pozitie a dlui Manolescu, desi era de dorit sa fi intervenit, la fel de transant, de la inaltimea autoritatii sale intelectuale, si pe cand se afla ca demnitar in strainatate, in dezbaterile de acum cativa ani in jurul plagiatului grosolan comis de Ponta, cand, prin interventiile grosolane si ilegale ale fostului ministru PSDist al invatamantului (Pop something), sustinut moral de cea mai rea piaza, tot PSDista, a sistemului educational romanesc, legea a fost siluita, peste noapte, pentru apararea impostorilor cu doctorate achizitionate in stilul Ponta. Apelul adresat, in finalul aticolului, cu respect nemeritat, Ecaterinei Andronescu si lui Daniel Barbu, cunoscuti pentru cinismul si dispretul cu care trateaza opiniile intelectualilor nealiniati intereselor PSD&ALDE, le va lasa indiferente pe cele doua personaje, la fel cum unui calau cu securea ridicata putin ii pasa de condamnatul asezat cu capul pe butuc!

+4 (6 voturi)
iar PETRE GRIGORESCU
11.11.2016, 19:31:36

Hopa ! iată oaia tot tocmind morala cea mai tare a berbecului pitit ! Domnule Manolescu, puţintică decenţă, Domnilor intelectuali, căci vă aflaţi de 27 de ani în Fruntia ţării şi aţi colaborat strîns la cataramă cu Tocmai Toţi ĂŞTIA, făcînd-o de oaie în modul cel mai lamentabil şi original neaoş post-comunistic de neimaginat, şi azi vă daţi mare fabulist exact precum Colegii dumneavoastră de Breaslă celebrissimă RĂU de Tot. Domnule Nicoale Manolescu chiar aşa, căci şi eu „vă implor cu tot respectul” deşi ştiu că este absolut degeaba !

-2 (6 voturi)
Utilizator Adevărul
11.11.2016, 20:17:23

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (20)

Modifică Setările