„Luxul şi prostia se plătesc”. PSD luxul,  PNL prostia

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cam la aşa ceva trebuie că se gândea Marcel Ciolacu când a emis aserţiunea. Pas cu pas PSD îşi atinge scopurile. Fără Cîţu premier, cu Nicolae Ciucă care ascultă de Iohannis, nu de Cîţu sau de PNL. Cu ministerul Finanţelor, cel care împarte banii cui trebuie să-i împartă. Adică baronilor PSD. Este adevărat că premierul are ultimul cuvânt.

Dar nu-l văd pe Nicolae Ciucă („apă sfinţită”) acoperind toate dedesubturile ministerelor, mai ales că nu are experienţă politică şi administrativă. Va fi extrem de uşor de păcălit, mai ales în vremuri grele când banii sunt puţini şi trebuie drămuiţi. Viitorul ministru de Finanţe va face ce-i spune PSD să facă, nici Ciucă, nici Cîţu, nici Iohannis.

PNL a ajuns în cea mai proastă situaţie posibilă

Nu cred că-şi imagina cineva din „echipa câştigătoare” că se va ajunge aici. La un guvern cu un premier care răspunde la comenzile lui Iohannis, nu ale PNL. De altfel, în recentele negocieri, neterminate, Ciucă tace ca un „sfinx”. Nu ştie ce să spună pentru că e depăşit de problemele discutate şi riscă să spună prostii. În plus, îi trebuie acordul lui Iohannis pentru ce  spune.

PNL pierde ministerele de Finanţe, Dezvoltarea şi, posibil, Transporturile. Dezvoltarea rămâne la UDMR, care ameninţa că pleacă din coaliţie cu „pantalonii în vine”, dacă nu păstrează ministerul Dezvoltării. Finanţele şi Transporturile la PSD, pentru că pe acolo e circuitul banilor din PNRR şi PNDL 3. Prostia se plăteşte cu ministere precum Educaţia, Cultura, Digitalizarea. Externele şi Armata erau oricum conduse de Iohannis, şi aşa va fi şi de acum încolo. PSD vrea 10 ministere, sau 8 dacă structura guvernului nu se schimbă. PNL rămâne cu 6 ministere, mai puţin importante. Cine plăteşte prostia?

Situaţia în care se găseşte PNL este atât de proastă, încât Rareş Bogdan („Marcele, nu ne omorî”) cere  renunţarea la coaliţia cu PSD şi întoarcerea la USR. Numai ca USR nu mai vrea  la guvernare. Este mult mai comod să stai în opoziţie cu tunurile pe guvern, şi să-ţi asiguri procente mari în 2024.  Cu argumentul că a vrut la guvernare, dar a fost dat afară.

Dan Barna: „Sub înaltul patronaj al preşedintelui Klaus Iohannis, cu ştiinţa şi aprobarea lui, România va fi guvernată de o frăţie a hoţiei. O frăţie a iresponsabilităţii şi a nepăsării faţă de banul public.”  Dupa astfel de atacuri la Iohannis  nu mai poti veni la guvernare.

Este clar că acesta va fi refrenul până în 2024, cu priză la publicul larg, care ştie că PSD dar şi PNL sunt partide „dedulcite” la banul public.

Nu este clar cum şi dacă se vor încheia negocierile până luni când partidele parlamentare sunt invitate  la Cotroceni. Există mari probleme în acordul de guvernare, cine şi ce va decide, împărţirea ministerelor. Nicoale Ciucă va avea vreun cuvânt de spus în privinţa miniştrilor selectaţi de partide? Aşa cum stau acum lucrurile nu va avea niciun cuvânt.

Iar ideea lui Bode, de a sparge ministerul Dezvoltării în două, nu cred că va fi acceptată de UDMR.

Oricum ai întoarce lucrurile, chiar dacă se formează guvernul Ciucă, PNL va deconta prostia, iar PSD luxul. Luxul de a jongla cu banii din PNRR şi PNDL 3 prin ministerul de Finanţe, bani care vor merge cu predilecţie la baronii PSD şi UDMR, lăsând baronii PNL cu buzele umflate.

Aşa se întâmplă când laşi totul în seama lui Cîţu şi a „echipei câştigătoare”. Florin Cîţu visează şi acum că PNL trebuie să negocieze de pe poziţii de forţă. Forţa dată de cine sau ce? De Cîţu? Te umflă rîsul.

Se alege praful de pretenţiile şi guvernarea PNL, de reformele mult trâmbiţate atunci când  a venit la guvernare. Iar noi, alegătorii, ne mutăm atenţia şi speranţele spre anul electoral 2024.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite