Măcel în USL, faza pe directori şi secretari de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Ghiţă şi Stelian Fedorca FOTO Arhiva Adevărul
Dan Ghiţă şi Stelian Fedorca FOTO Arhiva Adevărul

Conflictul rece dintre PSD şi PNL a ajuns la vaza decapitării „soldaţilor” din linia a doua: directori de companii sau secretari de stat. După ce joi Victor Ponta l-a eliberat din funcţie pe liberalul Stelian Fedorca, fost secretar de stat în Ministerul Educaţiei, vineri, ministrul Finanţelor Publice, liberalul Daniel Chiţoiu, l-a demis pe directorul general al Loteriei Române, Dan Alexandru Ghiţă, susţinut de PSD.

„Pe la prânz, a avut loc o şedinţă fulger a Adunării Generale a Acţionarilor în care mi s-a spus că ei au făcut o propunere de destituire a mea, pe care ministrul Daniel Chiţoiu a aprobat-o. Nu mi-au spus niciun motiv pe baza căruia a fost luată decizia”, a declarat Dan Ghiţă pentru “Evenimentul zilei”.

Lui Ghiţă i se reproşează managementul defectuos al Loteriei în ultimele şapte luni. În apărarea sa, el spune că nu a avut ce manageria, pentru că activitatea i-a fost blocată de membrii AGA şi CA. „În toate şedinţele ce au avut loc până acum, le-am propus acestora numeroase proiecte de afaceri, care ar fi putut aduce companiei un profit însemnat. (...) Toate propunerile mele au fost refuzate, fără să mi se ofere nicio explicaţie“, a explicat Ghiţă pentru Evz.

Stelian Fedorca, demis joi

Ca urmare a deciziei Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) din 4 martie privind starea de incompatibilitate, premierul Victor Ponta a semnat joi demisia din funcţia de secretar a lui Stelian Fedorca, desemnat de liberali. Fostul secretar de stat a declarat pentru adevarul.ro că a fost eliberat din funcţie în urma unei decizii politice.

”Este o decizie politică pe care trebuie să o respect, având în vedere că tot politic am fost numit. Motivul pentru care am fost eliberat din funcţie este acel raport ANI de săptămâna aceasta prin care am fost declarat incompatibil, dintr-o greşeală a unor funcţionari, raport pe care o să-l şi contest de altfel, în termenul legal de 15 zile”, a explicat Fedorca pentru „Adevărul”.

Fostul secretar de stat mai spune că decizia de a-l schimba din funcţie nu are o bază legală, întrucât decizia ANI poate fi contestată, dar că este o cutumă în Guvern în ceea ce priveşte incompatibilitatea, care prevede eliberarea din funcţie a celor aflaţi în această situaţie.

De asemenea, Fedorca a mai spus că decizia Executivului nu are nicio legătură cu controversa legată de mutarea clasei pregătitoare la grădiniţă, din urmă cu o lună aproape. „La nivel de minister, colaborarea a fost foarte bună şi am avut puncte de vedere agreate de comun acord”, a precizat Fedorca.

Dispută pe clasa pregătitoare

Încă din toamna anului trecut, după instalarea în funcţie a  Guvernului Ponta I şi după primele declaraţii ale ministrului Educaţiei de atunci, Ecaterina Andronescu, legat de întoacerea clasei pregătitoare la grădiniţă, Stelian Fedorca a transmis un mesaj de stabilitate în sistem: „Clasa pregătitoare rămâne în învăţământul primar, dar locaţia poate să difere în funcţie de spaţiu. În prezent are loc evaluarea celor care predau la clasa pregătitoare şi a început şi realizarea studiului de impact privind clasa pregătitoare, astfel că în ianuarie - februarie vom avea toate datele şi va fi publicată metodologia‟, a precizat în noiembrie 2012 Fedorca, declaraţie susţinută şi în următoarele luni.

Încă din prima zi de şcoală, Premierul a anunţat că va muta clasa pregătitoare, cel mai probabil din acest an, la grădiniţă. Ulterior, la începutul lui 2013, noul ministru, Remus Pricopie, a declarat că va rămâne în ciclul primar în continuare, mizând de asemenea pe stabilitate.

Decizia finală, adoptată la finalul lunii ianuarie, a fost cea susţinută iniţial atât de Pricopie, cât şi de Fedorca, de a menţine clasa pregătitoare în învăţământul primar obligatoriu, cu schimbarea locaţiei, părinţii având posibilitatea să aleagă dacă îşi înscriu copiii la grădiniţă sau la şcoală.
Fedorca va afla în zilele următoare ce funcţie va ocupa. Anterior, a ocupat  funcţia de inspector şcolar general şi pe cea de director al Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu“. El a spus că va rămâne oricum profesor de matematică.

Ce susţine ANI

În comunicatul privind constatarea stării de incompatibilitate, se arată că între anii 2012-2013, Fedorca a deţinut, simultan, atât funcţia de secretar de stat în cadrul Ministerului Educaţiei şi de director al Colegiului Naţional „Mihai Eminescu“, Bucureşti, dar şi calitatea de comerciant în cadrul „Fedorca Stelian Victor persoană fizică autorizată“. De asemenea, între anii 2007-2010, Fedorca a deţinut, simultan, atât funcţia publică de director - consilier în cadrul Ministerului Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportului, cât şi funcţia de Director al Colegiului Naţional “Mihai Eminescu”, Bucureşti.

„Informaţiile sunt penibile“

Fedorca a catalogat raportul ANI drept lipsit de profesionalism şi de rea-credinţă. El a declarat pentru Mediafax că informaţiile sunt penibile, deoarece niciodata nu putea fi angajat prin ordin de ministru fără să fi fost suspendat din funcţiile deţinute anterior.

Iniţial, m-am suspendat din funcţia de director în Ministerul Educaţiei şi am fost numit inspector şcolar general. În aprilie 2009, mi-am dat demisia din funcţia de inspector general şcolar, din cea de director în minister fiind suspendat până în aprilie 2010. Am revenit la catedră şi apoi am fost numit director la Colegiul „Mihail Eminescu”. În 16 mai 2012 am fost eliberat din funcţia de director al liceului şi, în aceeaşi zi, am fost numit secretar de stat. Oficiul juridic al ministerului nu ar fi acceptat angajarea mea fără să fi respectat legea“, a mai spus fostul secretar de stat.

Stealian Fedorca este al doilea secretar de stat eliberat din funcţie, după ce Valentin Preda, fost secretar în ministerul Transporturilor, a fost demis de Victor Ponta, fiind urmărit penal de DNA.
 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite