Politică

articolul anterior articolul urmator

Măcelărirea conflictului de interese, în fază finală la Camera Deputaţilor

3
25 May 2015 21:58:53
Autor: Sorin Ghica
Proiectul de modificare a Codului Penal a ajuns la Camera Deputaţilor FOTO Adevărul
Proiectul de modificare a Codului Penal a ajuns la Camera Deputaţilor FOTO Adevărul

Deputaţii din Comisia Juridică dezbat, marţi, proiectul de modificare a legii conflictului de interese care, practic, dezincriminează conflictul în materia numirilor. Proiectul se află în procedură de urgenţă.

Proiectul legii de modificare a Codului Penal, care ar permite funcţionarilor publici să-şi angajeze rudele până la gradul II inclusiv fără că acest lucru să fie considerat conflict de interese, deja a fost adoptat tacit, de către Senatul României la 25 martie.

Proiectul a avut aviz negativ atât de la Ministerul Justiţiei cât şi de la Comisia Juridică a Senatului.

Propunerea legislativă pentru modificarea art. 301 şi art. 308 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal intră în dezbaterea Camerei Deputaţilor, în calitate de cameră decizională.

Potrivit Codului Penal, ”fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică. (2) Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative”.

Proiectul de lege adoptat tacit de către Senat modifică alineatul 2 astfel:

”(2) Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazurile în care actul sau decizia se referă la următoarele situaţii:
-  emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative
- ocuparea de către o persoană a unei funcţii indiferent în ce modalitate şi sub ce formă se realizează aceasta
- exercitarea atribuţiilor de serviciu privind acordarea către subalterni a drepturilor legale ale acestora”.

DNA: ”Lupta împotriva corupţiei va fi afectată”

La solicitarea ”Adevărul”, Direcţia Naţională Anticorupţie şi-a prezentat opinia referitor la demersurile Parlamentului pentru modificarea Codului Penal. Potrivit instituţiei, modificările propuse la Codul Penal vor afecta lupta împotriva corupţiei.

”Adoptarea în varianta propusă şi care urmează a fi dezbătută în Parlamentul României ar duce la dezincriminarea infracţiunii de conflict de interese, prevăzută în varianta actuală la art. 301 alin 1) Cod Penal, fapt ce ar putea afecta în mod serios activitatea de combatere a corupţiei la nivel înalt. Astfel, în anumite cazuri, s-ar putea pronunţa, pentru acest  gen de fapte,  achitarea unor inculpaţi deja trimişi în judecată sau clasarea unor dosare aflate în instrumentare,  în care sunt implicate persoane cu funcţii importante”, precizează DNA într-un comunicat remis ”Adevărul”.

Potrivit procurorilor, dacă modificările vor fi adoptate, mai multe dosare ar putea fi clasate, printre care cele ale preşedintelui CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, preşedintelui CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, preşedintelui CJ Buzău, Cristinel Bîgiu, primarul mun. Constanţa, Radu Mazăre, prefectului judeţului Suceava, Florin Sinescu, preşedintelui CJ Hunedoara,  Mircea Moloţ, primarului mun. Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman etc. 
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Carmen Florea
25.05.2015, 23:11:36

Ce banda de hoti ascunsi in parlament. Incet-incet modifica tot ce-i infunda, asta demonstreaza ca sunt cu mana in borcan toti, le tremura barba.

+2 (2 voturi)
Jupânu'
26.05.2015, 03:53:50

Romania redevine un stat mafiot. Deci de-acum orice smecher isi poate angaja rudele ... Asta-i Romania " altfel" a lui Johannis ??? Imi pare rau ca l-am votat.

scriptamanent
26.05.2015, 17:13:18

Ce treaba are iohannis cu modificarile astea? Nu vezi ca numele alea de posibil scapati sunt pesedei? Cum ma-sa face iohannis treaba altfel, daca majoritatea e pesedista? E drept, ca nici ai lui nu-s tocmai vocali. Foame mare, bah! 10 ani de curs balele + 3 in care au stat cu frica dna-ului, pana aproape au sters urmele ce le-a lasat base... De-acu', trai nineaca. Doar Europa si SUA sa ii mai tempereze. Ideea e asta: nu putem desfiinta DNA, din cauza masterilor de la UE si USA? No problem. Lasam DNA fara obiectul muncii. Transformam coruptia in practica statala, o statuam prin lege. Frumos ii PSD-ul: furam, corupem, distrugem. Avem lege care ne da voie.

Modifică Setările