Politică

articolul anterior articolul urmator

Macovei: Cer preşedintelui Klaus Iohannis să retrimită în Parlament Legea alegerilor locale

1
14 May 2015 17:05:48
Autor: Mediafax
Europarlamentarul Monica Macovei FOTO Adevărul
Europarlamentarul Monica Macovei FOTO Adevărul

Preşedintele Partidului M10, europarlamentarul Monica Macovei, îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să retrimită în Parlament Legea alegerilor locale,motivând că actuala formă votată face „reţeaua de baroni locali să continue să existe“.

Monica Macovei a declarat, joi, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, că pe lângă lipsa de reprezentativitate a unui primar ales cu 12% din voturi "e vorba de lupta împotriva corupţiei şi fraudei şi a furtului din banul public".

"Solicit preşedintelui Klaus Iohannis să retrimită în Parlament Legea alegerilor locale, pentru că, aşa cum s-a votat, primarii pot fi aleşi din primul tur cu 12%, iar preşedinţii de Consililii Judeţene dintre consilieri, nu de cetăţeni. Asta face ca reţeaua de baroni locali să continue să existe, ca reprezentativitatea primarilor şi preşedinţilor de CJ să fie mică şi duce la lipsa competitivităţii de proiecte în folosul comunităţii. Pe lângă lipsa de reprezentativitate a unui primar ales cu 12% din voturi, e vorba de lupta împotriva corupţiei şi fraudei şi a furtului din banul public. Reţeaua de furat din banul public rămâne neatinsă", a spus Macovei.

Potrivit acesteia, retrimiterea Legii alegerilor locale în Parlament ar fi "un semn de curaj" din partea şefului statului, de a continua lupta împotriva corupţiei, de a face o breşă în reţeaua de baroni locali.

Camera a adoptat, în 6 mai, cu 278 voturi pentru, 22 împotrivă şi 14 abţineri, proiectul de lege privind alegerilor locale, stabilind că preşedinţii Consiliior Judeţene vor fi aleşi indirect prin vot secret al consilierilor judeţeni, cu majoritate simplă, iar primarii vor fi aleşi într-un singur tur.

Proiectul care modifică trei legi, şi anume legea alegerilor locale, administraţiei locale şi statutul aleşilor locali, a fost adoptat în forma stabilită de Comisia de cod electoral, fiind aprobat anterior de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

De asemenea, primarii şi preşedinţii CJ vor putea fi reprezentanţi în adunările generale ale asociaţiilor cu activitatea în serviciile de utilităţi publice, Camera Deputaţilor respingând cererea de reexaminare a preşedintelui la legea serviciilor comunitare şi menţinând forma iniţială a legii.

Legea serviciilor comunitare de utilităţi publice care prevedea şi faptul că primarilor şi preşedinţilor Consiliilor Judeţene li se acordă calitatea de reprezentanţi ai comunelor, ai oraşelor, respectiv municipiilor şi judeţelor în adunările generale ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, având ca obiect de activitate serviciile de utilităţi publice a fost adoptată în iunie 2014, însă preşedintele Traian Băsescu a retrimis-o pentru reexaminare în Parlament.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

dorin valeriu domuta
14.05.2015, 19:27:42

Corect dar adaug ceva : consilierii locali si judeteni sa nu mai fie alesi pe liste de partid ci uninominal, pe circumscriptii locale sau judetene. Asa e in toate tarile civilizate; cetatenii trebuie sa stie cine-i reprezinta(pe cei din cartier sat sau zona a judetului)c cum le sustin interesele, cum voteaza in probleme care-i privesc. Si sa mai terminam cu aceasta politizare nenorocita care ne otraveste sufletele !

Modifică Setările