Macovei vrea sprijinul PNL şi PDL pentru simplificarea procedurii de ridicare a imunităţii: „PNL are ocazia să treacă la fapte“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul PDL Monica Macovei solicită sprijinul colegilor săi de partid, dar şi al liberalilor pentru simplificarea procedurilor de ridicare a imunităţii parlamentare. În opinia lui Macovei, trebuie luate cel puţin trei măsuri: desecretizarea votului, impunerea unui termen pentru vot, dar şi obiectivitatea aleşilor, care nu ar trebui, în opinia acesteia, să analizeze dosare şi probe.

„Voinţa politică a PSD de a-şi apăra hoţii şi corupţii şi de a fi împotriva justiţiei este clară şi asumată deja prin atâtea voturi şi declaraţii publice. Nu am aşteptări de la mafia PSD. Protejarea corupţilor şi a baronilor care fură din bani publici a fost unul din motivele pentru care PSD a luptat să vină la putere“, scrie Macovei, pe blog.

Pe de altă parte, ea le atrage atenţia aliaţilor din PNL, formaţiune care s-a poziţionat în favoarea independenţei justiţiei şi împotriva atacurilor la adresa statului de drept.

PNL, mai scrie ea, „are acum ocazia să treacă de la vorbe la fapte şi să susţină în Parlament propunerile PDL de simplificare a ridicării imunităţii parlamentarilor“.

Monica Macovei prezintă, de asemenea, trei criterii care ar trebui îndeplinite, în opinia sa, pentru simplificarea procedurii de ridicare a imunităţii. Le redăm, după cum urmează:

1. Votul pentru ridicarea imunităţii să fie electronic, la vedere, atât în Comisia juridică, cât şi în Plen, pentru ca fiecare parlamentar să-şi asume răspunderea pentru votul dat, iar opinia publică să poată vedea cum au votat „aleşii”.

2. Cererea de ridicare a imunităţii să fie votată in Plen în maximum 48 de ore de la trimiterea ei în Parlament.

3. Parlamentarii să nu analizeze dosare şi probe, acesta fiind strict atributul judecătorilor, care trebuie lăsaţi să se pronunţe şi asupra arestării preventive, şi percheziţiei. La fel şi în cazul procurorilor, când este vorba de urmărirea penală a parlamentarilor miniştri sau foşti miniştri. Parlamentarii trebuie doar să se asigure că cererea procurorilor conţine indicii privind comiterea unei fapte penale, iar acuzaţiile aduse de procurori nu sunt pure invenţii.

Senatorul american  Christopher Murphy a susţinut duminică, într-un interviu la „Gândul“, că lupta împotriva corupţiei este un element fundamental pentru ca investitorii să îşi orienteze atenţia către România şi a subliniat că o dezbatere despre protejarea imunităţii aleşilor ar fi „de tot râsul“ în SUA.

„Ideea că Parlamentul poate proteja pe unii din membrii săi de anchetare este complet străină pentru noi, în SUA. Dacă un procuror decide să deschidă un caz pe numele unui membru al Congresului, Congresul nu poate face nimic să protejeze acea persoană. Şi aşa este corect şi este un mesaj pe care îl susţinem. Vedem că se fac progrese şi vrem să sprijinim acest progres, dar această discuţie de a continua să permitem Parlamentului să se protejeze prin vot asupra propriei imunităţi ar fi o dezbatere de tot râsul în SUA“, a susţinut Murphy.

Citeşte şi:

Alianţa PNL-PDL, în faţa primelor neînţelegeri. Predoiu: Problema ridicată de Macovei este reală. Haşotti o atacă la persoană

Prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu, prezidenţiabilul partidului, sare în apărarea europarlamentarului PDL Monica Macovei, care i-a acuzat pe liberali că s-au aliat cu social-democraţii pentru a-l scăpa de arestare preventivă pe senatorul PSD Marius Isăilă, aceasta fiind criticată pentru afirmaţii de către liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti.

Macovei acuză PNL că l-a salvat pe Marius Isăila (PSD) de la arest preventiv. Haşotti: Nu face Macovei ordine în PNL

Europarlamentarul PDL Monica Macovei îi acuză pe liberali, actualii parteneri ai PDL, că au făcut front comun cu PSD pentru a vota împotriva arestării preventive a senatorului PSD Marius Isăilă. Liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti, i-a transmis lui Macovei că nu-l interesează ce spune aceasta şi că ea nu poate face ordine în PNL.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite