Macron, la Summitul de la Sibiu: Văd trei puncte importante la acest summit -  climatul, protecţia frontierelor şi o creştere din punct de vedere economic şi social

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emmanuel Macron, FOTO Arhivă Adevărul
Emmanuel Macron, FOTO Arhivă Adevărul

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, spune că la summitul de la Sibiu vede trei teme importante de discuţii, acestea fiind climatul, precizând că trebuie reduse emisiile de carbon până în 2050, protecţia frontierelor Europei şi un model de creştere a Europei din punct de vedere economic şi social.

Macron a declarat, joi, la sosirea la summitul de la Sibiu, că la alegerile pentru Parlamentul European de la sfârşitul acestei luni cetăţenii europeni vor avea de ales dacă doresc să continue proiectele începute sau dacă vor ca Europa să fie distrusă prin poziţiile naţionaliste.

„Ce trebuie să facem astăzi este să vorbim despre Europa, să vorbim despre proiectele comune. În mai puţin de 15 zile, în funcţie de fiecare ţară, vom avea alegeri europene. Mai mult de 400 de milioane de cetăţeni europeni vor avea de ales dacă vrem să construim împreună în continuare, dacă vrem să îmbunătăţim sau să distrugem Europa prin poziţiile naţionaliste. Este provocarea pe care trebuie să o înfruntăm în următorii ani", a afirmat preşedintele Franţei, spunând că „este un clivaj pe care eu îl simt foarte puternic“. 

Macron a spus că vede trei teme majore de discuţie la acest summit. „Astăzi vom vorbi despre viitor şi despre proiectele pe care trebuie să le apărăm. În ultimii doi ani am făcut să progreseze proiectele privind apărarea, privind o Europă socială şi mai bine integrată pentru toată lumea şi văd trei puncte importante la acest summit. Climatul - trebuie să reuşim să obţinem un angajament privind zero emisii de carbon până în 2050, este un angajament esenţial. Al doilea punct este protecţia frontierelor Europei, trebuie să apărăm zona Schengen, şi al treilea punct este să ne luptăm pentru un model de creştere a Europei din punct de vedere economic şi social, trebuie să ne concentrăm pe modul în care va progresa civilizaţia digitală şi trebuie să găsim o mai bună cale de integrare socială a europenilor", a explicat preşedintele Franţei.

De asemenea, referitor la tema schimbărilor climatice, el a spus că trebuie o luptă mai puternică. „Trebuie să semnăm toate statele membre un text foarte ambiţios astăzi, ca să avem zero emisii de carbon în viitorul apropiat, în privinţa climatului trebuie să ne luptăm mai puternic şi am făcut această alegere în ultima săptămână, să cerem Statelor Unite să-şi redefinească poziţia pentru că nu fac suficient în privinţa schimbărilor climatice“, a spus Macron.

El a mai afirmat că trebuie urmărită în continuare activitatea balistică a Iranului. „Franţa va apăra acordul nuclear pe care l-a negociat cu Iranul. Trebuie să continuăm să urmărim activitatea balistică a Iranului, trebuie să apărăm acest acord din 2015 şi trebuie cu toţii să avem poziţie comună“, a mai declarat Emmanuel Macron.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite