MAE condamnă „retorica naţionalistă” a Ungariei, după ce un secretar de stat l-a criticat pe Iohannis că nu a întors sprijinul maghiarilor care l-au votat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis FOTO Inquam Photos / George Calin
Klaus Iohannis FOTO Inquam Photos / George Calin

Ministerul Afacerilor Externe român critică retorica naţionalistă a Ungariei, după ce Árpád János Potápi, secretarul de stat ungar pentru politici naţionale, a declarat că preşedintele Klaus Iohannis a ajuns preşedinte şi cu votul maghiarilor din Transilvania, iar el nu a dat nimic la schimb.

„Nu dorim să comentăm declaraţiile secretarului de stat Potapi, care sunt făcute într-o cheie şi context electorale. Aceasta cu atât mai mult cu cât este vorba despre declaraţii care fac apel la un anumit tip de retorică naţionalistă, bazată pe interpretarea unilaterală a istoriei, de natură să genereze diviziuni artificiale şi să afecteze relaţiile de bună-vecinătate. Partea română a respins repetat recursul la o astfel de abordare”, a declarat pentru Digi24 secretarul de stat în MAE Iulia Matei.

Potrivit MAE, în actualul context electoral din România, aceste afirmaţii „dobândesc o conotaţie nepotrivită suplimentară, iar partea română consideră necesară reţinerea de la declaraţii legate de politică internă din România şi oficialii români”.

„Referirile la Preşedintele României din declaraţiile menţionate sunt la rândul lor complet nepotrivite. Preşedinte României a fost ales de către cetăţenii români şi este Preşedintele tuturor românilor, atât al celor care l-au ales, cât şi al celor care nu l-au ales”, mai transmite MAE.

Secretarul de stat ungar responsabil pentru politici naţionale Árpád János Potápi a reacţionat vehement faţă de declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis potrivit căreia PSD se luptă în birourile din Parlament să dea Ardealul ungurilor.

Árpád János Potápi  a declarat într-un interviu acordat cotidianului „Krónika” că Iohannis a ajuns preşedinte şi cu votul maghiarilor din Transilvania şi nu a întors sprijinul primit. Ba mai mult, Iohannis ar trebui să ştie că saşii au fost invitaţi în Transilvania de către regii maghiari, la începutul anilor 1200, a afirmat secretarul de stat de la Budapesta, apreciind totodatp relaţia cu România ca fiind „corectă şi politicoasă”, conform MTI.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite