MAE, reacţie dură după ce preşedinta Ungariei a transmis că reprezintă toţi maghiarii: Un stat nu poate să îşi aroge drepturi în raport cu cetăţenii altui stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedinta Ungariei, Katalin Novak FOTO AFP
Preşedinta Ungariei, Katalin Novak FOTO AFP

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a oferit o replică unei postări a preşedintelui Ungariei, Katalin Novak, care afirma că prioritatea sa este să îi reprezinte pe toţi maghiarii.

MAE a ţinut să precizeze că potrivit dreptului internaţional, un stat nu poate să îşi aroge drepturi de orice fel în raport cu cetăţenii altui stat. 

Pe pagina de Facebook a preşedintelui Ungariei a apărut vineri un mesaj prin care acesta îşi asumă calitatea de reprezentant al tuturor maghiarilor, indiferent de unde sunt aceştia, atât din interior cât şi din exteriorul graniţelor Ungariei. 

"Astfel, în măsura în care declaraţiile Preşedintelui Ungariei, aflată în vizită privată în România, se referă şi la cetăţenii români de etnie maghiară, este de subliniat că, potrivit dreptului internaţional, un stat nu poate să îşi aroge drepturi de orice fel în raport cu cetăţenii altui stat. În plus, responsabilitatea primară pentru respectarea drepturilor identitare (etnice, culturale, religioase, lingvistice) ale cetăţenilor români de etnie maghiară revine României, ca stat de cetăţenie, Ungaria, ca stat înrudit, având cel mult un interes în consolidarea legăturilor culturale, astfel cum se arată atât în Raportul din 2001 al Comisiei de la Veneţia privind tratatementul preferential acordat minorităţilor naţionale de statul înrudit, cât şi în Declaraţia din 2001 a Înaltului Comisar pentru Minorităţi Naţionale al OSCE intitulată Suveranitate, responsabilitate şi minorităţi naţionale", arată MAE.

Potrivit MAE, astfel de declaraţii nu corespund cu standardele europene în materie şi nici spiritului Tratatului de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate dintre cele două naţiuni.

"România rămâne profund ataşată dezideratului promovării unei relaţii pragmatice cu Ungaria în interesul nemijlocit al cetăţenilor români şi ungari indiferent de etnie", afirmă reprezentanţi ai MAE.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite