Politică

articolul anterior articolul urmator

MAE, reacţie dură după ce preşedinta Ungariei a transmis că reprezintă toţi maghiarii: Un stat nu poate să îşi aroge drepturi în raport cu cetăţenii altui stat

27
20 May 2022 23:06:27
Autor: Sergiu Nicolae
Preşedinta Ungariei, Katalin Novak FOTO AFP
Preşedinta Ungariei, Katalin Novak FOTO AFP

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a oferit o replică unei postări a preşedintelui Ungariei, Katalin Novak, care afirma că prioritatea sa este să îi reprezinte pe toţi maghiarii.

MAE a ţinut să precizeze că potrivit dreptului internaţional, un stat nu poate să îşi aroge drepturi de orice fel în raport cu cetăţenii altui stat. 

Pe pagina de Facebook a preşedintelui Ungariei a apărut vineri un mesaj prin care acesta îşi asumă calitatea de reprezentant al tuturor maghiarilor, indiferent de unde sunt aceştia, atât din interior cât şi din exteriorul graniţelor Ungariei. 
 
"Astfel, în măsura în care declaraţiile Preşedintelui Ungariei, aflată în vizită privată în România, se referă şi la cetăţenii români de etnie maghiară, este de subliniat că, potrivit dreptului internaţional, un stat nu poate să îşi aroge drepturi de orice fel în raport cu cetăţenii altui stat. În plus, responsabilitatea primară pentru respectarea drepturilor identitare (etnice, culturale, religioase, lingvistice) ale cetăţenilor români de etnie maghiară revine României, ca stat de cetăţenie, Ungaria, ca stat înrudit, având cel mult un interes în consolidarea legăturilor culturale, astfel cum se arată atât în Raportul din 2001 al Comisiei de la Veneţia privind tratatementul preferential acordat minorităţilor naţionale de statul înrudit, cât şi în Declaraţia din 2001 a Înaltului Comisar pentru Minorităţi Naţionale al OSCE intitulată Suveranitate, responsabilitate şi minorităţi naţionale", arată MAE.
 
Potrivit MAE, astfel de declaraţii nu corespund cu standardele europene în materie şi nici spiritului Tratatului de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate dintre cele două naţiuni.

"România rămâne profund ataşată dezideratului promovării unei relaţii pragmatice cu Ungaria în interesul nemijlocit al cetăţenilor români şi ungari indiferent de etnie", afirmă reprezentanţi ai MAE.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

27 Comentarii

jean valjean din salajean
21.05.2022, 09:06:16

ba uite ca poate, noi nu putem. Ce le faci? Pana si americanii sau Bruxellesul se duc la ei sa discute cand sunt probleme, noi suntem chemati.

-1 (1 vot)
Popa Basca.
21.05.2022, 09:18:41

Ca si prietenul lor,Putin,grofii unguri mor de dragul minoritatilor maghiare de pe teritoriile altor state.Spre deosebire de prietenul lor,Putin,care este o hiena,grofii unguri sunt doar niste mici sobolani cu ifose de sacali.Sunt patetici,cu ifosele lor si cu pretentiile lor absurde asupra unor teritorii pe care locuiau alte popoare.Toata existenta lor au atarnat de tari mai puternice,pentru a-si atinge scopurile si acum nu fac decat sa continue sa se agate de oricine le-ar putea facilitar "recuperarea" unor teritorii care au apartinut intotdeauna,de drept,celor care le locuiau.Cum singurul disponibil a ramas Putin,ei continua sa-i trimita bezele,de sub poala UE si NATO,pana cand acestea se vor plictisi de jocul lor duplicitar si-i vor trimite cu catel si purcel la tatucul lor,mare amator de operatii militare speciale.

+5 (9 voturi)
Mihai Medias
21.05.2022, 09:19:41

"Pe pagina de Facebook a preşedintelui Ungariei a apărut vineri un mesaj prin care acesta ÎŞI ASUMĂ CALITATEA DE REPREZENTANT AL TUTUROR MAGHIARILOR, indiferent de unde sunt aceştia, atât din interior cât şi din exteriorul graniţelor Ungariei." Da, si care este problema când jumatate din tara se caca-n buda din fundul curtii si amenajarile teritoriale esentiale dureaza secole ? Aha, da, aveti cel mai rapid internet din lume...

-10 (12 voturi)
stelian PREDA
21.05.2022, 09:32:01

o atitudine de neam prost,nu e nimic de capul ei,nomadul tot nomad ramane,pe unde trece crede ca e mosia lui...

+5 (9 voturi)
GABRIEL_ CATALIN
21.05.2022, 09:43:27

Ăștia sunt extremiști până în măduva oaselor, de ce credeți că nu ii condamna pe ruși? Astfel de atrocități au comis și ungurii pe unde au trecut.

-8 (18 voturi)

Vezi toate comentariile (27)

Modifică Setările