Magistraţii au respins din nou cererea de judecare în avans a eliberării condiţionate a lui Adrian Năstare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Năstase a fost încarcerat pe 20 iunie 2012
Adrian Năstase a fost încarcerat pe 20 iunie 2012

Solicitarea de preschimbare a termenului pentru judecarea cererii de eliberare din închisoare formulată de avocaţii lui Adrian Năstase a fost respinsă de o instanţă a Judecătoriei Sectorului 4. Aşadar, judecarea cererii se va face la termenul stabilit, în 12 februarie.

Astfel, este pentru a doua oară când magistraţii Judecătoriei Sectorului 4 resping o solicitare de preschimbare a termenului în cazul cererii sale de eliberare condiţionată. Instanţa căreia i s-a solicitat joi o nouă cerere de preschimbare a termenului s-a pronunţat vineri, în şedinţă secretă. După eliberări, magistraţii au hotărât să menţină termenul de 12 februarie.

Joi, avocatul fostului premier, Ion Cazacu, a declarat că a intrat în posesia motivării cererii de preschimbare anterior soluţionate, apărarea apreciind că argumentele judecătorului nu sunt suficiente. El preciza că în noua cerere s-a menţionat expres să fie soluţionată de alt judecător decât cel care a analizat prima cerere, pentru că acesta ar fi într-o stare de incompatibilitate.

Cazacu a reafirmat că termenul stabilit în 12 februarie nu este unul rezonabil, fiind vorba de o lună şi opt zile până la judecarea pe fond.

În acest sens s-a pronunţat şi fostul premier, după ce un judecător a respins la 10 ianurie solicitarea preschimbării termenului. El a afirmat într-o postare pe blog că că a fost surprins de decizia instanţei, „în condiţiile în care peste 70% din cererile de preschimbare a termenului , la aceeaşi instanţă (inclusiv cele depuse în aceeaşi perioadă), au primit soluţii favorabile şi în condiţiile în care la celelalte judecătorii din ţară, termenele de examinare fixate nu depăşesc 10 zile”.

Avocatul Ion Cazacu declara atunci că s-a cerut un alt termen, în ianuarie, întrucât dacă cererea va fi judecată în 12 februarie, practic s-ar pierde zilele scăzute din pedeapsa primită de Năstase, respectiv perioada din 20 până în 26 iunie 2012 când fostul premier a fost internat în Spitalul Floreasca.

Adrian Năstase ar putea fi pus în libertate înainte de termen, după ce Comisia de eliberări condiţionate de la Penitenciarul Jilava a dat aviz pozitiv, constatând că s-a împlinit termenul de o treime din pedeapsă în care ar putea fi eliberat fostul premier.

Persoanele care au peste 60 de ani pot cere eliberarea din închisoare după ce ispăşesc o treime din pedeapsă. Adrian Năstase a fost condamnat în iunie 2012 la doi ani de închisoare cu executare, ceea ce înseamnă că poate cere eliberarea condiţionată după opt luni de la încarcerare.
 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite