Magistraţii se revoltă după ce „Adevărul“  a dezvăluit că Guvernul a trimis politruci la Bruxelles ca să negocieze pentru MCV

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Viorica Dăncilă
Premierul Viorica Dăncilă

Trei dintre cele mai importante asociaţii ale magistraţilor – Forumul Judecătorilor, Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor şi Iniţiativa pentru Justiţie – critică Guvernul Dăncilă, după ce „Adevărul“ a dezvăluit că echipa care va negocia la Bruxelles ridicarea raportului MCV este formată din oameni de partid, nu de specialişti în Justiţie.

Magistraţii „dezavuează modalitatea netransparentă în care Guvernul României înţelege să se implice în comisia mixtă anunţată de primul-ministru cu privire la aplicarea MCV, ignorând reprezentarea magistraturii“.  

Potrivit unor surse politice, cei trei oameni de bază ai echipei de negociere cu Comisia Europeană sunt: Victor Negrescu, Radu Canţăr şi Ovidiu Hagima.  Victor Negrescu a fost schimbat în toamnă din funcţia de minsitru al Afacerilor Europene, dar a fost recuperat zilele trecute de Viorica Dănciă, care l-a numit consilier onorific.
Radu Canţăr a fost numit anul trecut agent al României la Curtea de Justiţiei a UE, fiind puternic susţinut de Lia Olguţa Vasilescu. Iar Ovidiu Hagima este şeful Direcţiei de Afaceri Europene din Ministerul Justiţiei, fără a fi de profesie magistrat, ci funcţionar în minister.

„Orice discuţii organizate în comisii mixte nu pot fi purtate de funcţionari guvernamentali de rang secundar, fără legătură cu sistemul judiciar, şi nici nu pot ignora participarea magistraţilor români, cât timp obiectivele de referinţă ale MCV, definite la momentul aderării şi obligatorii, acoperă independenţa şi eficienţa sistemului judiciar, integritatea şi lupta împotriva corupţiei“, susţin cele trei asociaţii, care cer să facă parte din echipa de negociere a Guvernului.  „În condiţiile în care ministrul justiţiei, Tudorel Toader, şi  preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, au minimalizat concluziile ultimului raport MCV, considerăm că reprezentarea subscriselor asociaţii profesionale este absolut necesară în cadrul acestei comisii mixte, pentru a exprima punctul de vedere al miilor de magistraţi români care s-au pronunţat în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor, la cererea asociaţiilor profesionale, pentru menţinerea MCV“, susţin reprezentanţii magistraţilor.

Toader şi Savonea, avocaţii PSD
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a susţinut că ultimul raport MCV, extrem de critic la adresa Guvernului, „are iz politic, are multe interese, şi foloseşte standarde duble“. Iar Lia Savonea, preşedintele CSM, completa: „Pornind de la erorile din ultimul raport, trebuie să ne fie clar că aceste recomandări nu putem să le ducem aşa orbeşte, ca pe sfintele moaşte, şi să nu le comentam şi să nu le discutăm“.

În condiţiile în care capii sistemului judicar au ţinut partea PSD, cele trei asociaţii concluzionează:  „Lipsa unui dialog real cu judecătorii şi procurorii a determinat mii de magistraţi să protesteze în ultimii doi ani sub diverse forme, de la suspendarea şedinţelor de judecată şi până la ieşirea pe treptele instanţelor şi parchetelor, în demersuri nemaiîntâlnite în sistemul judiciar, tocmai pentru respectarea angajamentelor internaţionale ale statului român şi punerea în aplicare a tuturor recomandărilor Comisiei de la Veneţia, GRECO şi Comisiei Europene“.

Săptămâna trecută, după întâlnirea dintre premierul Viorica Dăncilă şi prim-vicepreşdintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, Guvernul „a uitat“ să menţioneze în comunicatul oficial discuţia legată de raportul MCV. Subiectul a fost marcat doar de Comisia Europeană.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite