Politică

articolul anterior articolul urmator

Mai este valabil programul de guvernare al PSD? Se mai măresc pensiile de la 1 septembrie?

27
7 Jun 2019 10:02:20
Ştefan Vlaston

Au fost scoşi din ecuaţia politică autorii programului de guvernare al PSD: Liviu Dragnea, Darius Vâlcov,  Olguţa Vasilescu. Un program care a stârnit mari controverse printre specialişti, pe motive de nesustenabilitate. Deficitul bugetar a urcat în 4 luni din 2019 la 11,4 miliarde lei, iar în 2018 a fost 29 miliarde lei. Cât va fi anul acesta? Se mai măresc pensiile de la 1 septembrie, în condiţiile în care deficitul explodează? Nu se ştie!


Votul din 26 mai arată şi eşecul programului de guvernare al PSD

Dacă  „zornăiau” banii prin buzunarele alegătorilor, cum susţinea Liviu Dragnea, PSD n-ar fi înregistrat, în 26 mai,  un scor la jumătatea celui din 2016. Deşi pentru europarlamentare, alegerile din 26 mai au demonstrat eşecul programului de guvernare. Doar două milioane de alegători au spus că apreciază PSD pentru acest program. Restul de 8 milioane, din cei prezenţi la urne, au spus că nu sunt mulţumiţi de program. Iar cei care n-au votat, dacă erau fericiţi cu regimul actual aflat la putere, veneau să-l susţină prin vot. Nu mai vorbesc de partidul lui Tăriceanu, care a primit o palmă usturătoare prin neintrunirea pragului electoral de 5%.

Va menţine guvernul Dăncilă acelaşi program de guvernare?

Premierul Dăncilă se laudă că au fost îndeplinite 73% din obiectivele programului de guvernare. Poate în evaluarea lui Darius Vâlcov. Dacă stai să numeri km de autostradă, numărul de şcoli şi grădiniţe nou construite, wc-urile din curtea şcolilor,  starea spitalelor, nu ştiu cum i-au ieşit 73%. Poate la contracte acordate baronilor PSD.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a rămas singurul decident pe zona economică. Despre competenţele sale în domeniu au vorbit şi scris specialiştii. Acum, că nu-I mai are pe Dragnea şi Vâlcov în coaste, cum gândeşte?

Iată ce declară recent: „România poate în doi ani de zile să elimine deficitul bugetar de 28 de miliarde de lei, dacă vor fi restructurare zonele în care banul public este cheltuit într-un mod nejustificat”. Nu că nu ar avea dreptate. Dar îşi poate permite PSD, la actualul scor electoral, să mă dea afară bugetari, să închidă zone publice în care banii sunt cheltuiţi nejustificat? Tot Teodorovici a trimis adrese unor instituţii prin care le atenţiona că nu vor primi alţi bani până la sfârşitul anului, deşi creşterile salariale şi cheltuielile curente necesitau alocări suplimentare. În curând vine rectificarea bugetară,  şi vom şti cum stăm.

Chiar astăzi are loc un CEx al PSD care ne va arăta degringolada care a cuprins partidul. PSD, precum  alte partide totalitare, este setat astfel: liderul său ori are toată puterea, ori nu o are deloc. Cum dna Dăncilă este departe de a avea toată puterea, e clar că PSD este în derută totală. Sunt deja grupuri formate în jurul liderilor care au pierdut puterea, Olguţa Vasilescu, Şerban Nicolae, Florin Iordache, care susţin ieşirea de la guvernare, ştiind că nu există resurse financiare care să menţină programul de guvernare. Dacă va exista şi o migraţie masivă de parlamentari, de la PSD la Pro România, este foarte posibil ca actuala putere să plece de la guvernare. Atât PSD cât şi ALDE se pot reinventa în opoziţie, în vederea viitoarelor alegeri. La putere nu este posibilă refacerea imaginii celor două partide.

Dacă PSD-ALDE rămân la guvernare,  este necesară o revizuire drastică a programului de guvernare

Pentru economiştii independenţi, ca şi pentru Teodorovici, programul de guvernare a fost construit pe himere, pe ipoteze care nu s-au adeverit. Exemplul OUG 114 este edificator. A fost modificată, si acum ALDE discută despre o nouă modificare.  Deficitul bugetar creşte, gradul de colectare la buget rămâne mic, investiţiile sunt neglijate, dacă ignorăm proiectele desenate cu carioca pe hărţi. Câţi km de autostradă a dat circulaţiei PSD-ALDE? Ideea că din creşterea consumului creşte economia este echivalentă cu un „perpetuum mobile” în economie. Dai salarii mari, creşte consumul, economia, deci PIB-ul. Creşte economia, poţi să dai salarii şi mai mari. Şi tot aşa la infinit. Poveşti de grădiniţă sau şcoală primară.

Pe de altă parte, dacă PSD anunţă revizuirea programului de guvernare în jos, adică nu mai poate onora creşterile de pensii de la 1 septembrie şi cele deja acordate în salariile bugetare, şi-au dat foc la credibilitatea din rândul electoratului. Să mintă în continuare s-a văzut pe 26 mai că nu mai funcţionează. Nici cu „lupta” pentru subordonarea justiţiei nu mai merge. Şi atunci, ce strategie va adopta PSD?

Pentru tot mai mulţi PSD-isti ieşirea de la guvernare este unica soluţie. Care va plasa opoziţia într-o stare ingrată. Să preia guvernarea, deşi nu se înţeleg între ei, şi să scoată din foc bombele lăsate de PSD. Un adevărat coşmar pentru partidele de opoziţie şi preşedintele Iohannis.

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

27 Comentarii

Stefan din Nord
7.06.2019, 10:49:43

Mai sunt 85 de zile pana in septembrie Indiferent cine va guverna atunci ,guvernul PSD total impotent si subordonat neamtului din Coteoceni dupa decapitarea liderului , .sau un guvern al actualei inca opozitii vor trebui sa nu dezamageasca asteptarile batranilor Parca ii si vad in Piata Victoriei intr-o frumoasa zi de septembrie cu zecile de mii repetand actiunea din vara anului 2010 cand dansau in piata Dansul Pinguinului . Vor striga ,vor zbiera in van Vor ramane cu buzunarele goale dar cu satisfactia ca Dragnea sta la racoare .

-5 (7 voturi)
Mircea Lupan
7.06.2019, 11:35:03

Partidele de opozitie trebuie sa-si definitiveze fiecare programul de guvernare pe care sa si-l faca public. Apoi trebuie sa negocieze un program unic pentru un guvern de tranzitie pana la alegerile generale, daca coalitia actuala paraseste guvernarea. Nu trebuie slabita presiunea asupra PSD-ALDE nici la nivel parlamentar si nici la nivelul opiniei publice. Oamenii trebuie sa capete curajul de a actiona in spiritul adevarului. O noua manifestatie organizata pe 10 august e necesara.

+6 (8 voturi)
Gica contra
7.06.2019, 13:01:04

Ba, ceva mai merge. Cu împrumuturi pentru "respectarea" cât de cât a ce s-a dat până acum. Dar mai mult nu se poate. Întrebarea e vor tăia sau nu? Și dacă da, ei sau următorii? Că de dat nu mai poate fi vorba. Se pune problema pleacă singuri sau în șuturi? Că de ajuns tot acolo, la gunoi.

+8 (8 voturi)
Vanatorul/d.c.
7.06.2019, 13:06:38

”Pentru tot mai mulţi PSD-isti ieşirea de la guvernare este unica soluţie. Care va plasa opoziţia într-o stare ingrată. Să preia guvernarea, deşi nu se înţeleg între ei, şi să scoată din foc bombele lăsate de PSD. Un adevărat coşmar pentru partidele de opoziţie şi preşedintele Iohannis.” Dar cosmar inspaimantator tare de tot, nu asa..! Saracii Iohnnis si Sicu Mandolinu..! Nu le pune nimeni pe tava o guvernare far niciun fel de probleme economico-sociale..! Macar o guvernare ca a unei tari precum Elvetia, sau Norvegia..! Bietii de ei, ar trebui sa guverneze Romania..! Dar si daca ar fi intrat in politica si ar fi cersit voturi de la alegatori ca sa conduca tara, si tot era o chestie care sa te..infioreze..! Numai ca ei au cersit voturi de la alegatori ca sa frece menta in opozitie pana le da cineva sa guverneze o tara fara probleme..!

+1 (9 voturi)
Constantine Constantine
7.06.2019, 14:18:24

Vanatorule sa stii ca asa este.Oricine va prelua puterea in aceste momente de la PSD va da de o basica goala, fara gologani, va gasi o legislatie incilcita la maxim si de niste datorii exteren greu de achitat.Ca sa te apuci sa nu dai pensiile la 4 milioane de pensionari iese taraboi mare de tot. Nici cu taiatul de salarii si indemnizatii nu mai tine,oricum sintem ultimii din Europa.Rezolvarea exista: sa vina Robin Hood! Taiat sau impozitat 80-90% pensiile speciale, limitarea la 1-6 diferenta intre cel mai micsi cel ami mare salariu, introducerea impozitului progresiv pe veniturile acumulate.10% e pentru statele bananiere.Marii capitalisti au impozit in trepte.Si mai au si clasa de mijloc.Ei bine, acest 10% face ca in Romania aparitia clasei de mijloc sa intirzie.Si o remarca: aceasta intirziere e planificata chiar de politicieni si oamenii din spatele lor!

+2 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (27)

Modifică Setările