Politică

articolul anterior articolul urmator

Mai vrem în UE? Sau ieşim de tot?

100
11 Jan 2017 19:12:27
Mircea Vasilescu

Văd că, după numirea noului guvern, se anunţă catastrofe în serie. Unii spun că presa va fi gâtuită mai abitir ca pe vremea lui Năstase, alţii că justiţia va fi pusă pe butuci. Multă lume crede că va fi rău, căci noua putere se va comporta abuziv, va face ce-are chef, cu baronii ei cu tot. Va reinstaura domnia corupţiei. Poate fi ceva mai rău decât atât?

Ce-i drept, sunt semne că puterea a luat-o grabnic exact într-acolo. Avocatul Poporului a avut brusc revelaţia că trebuie să consteste la Curtea Constituţională legea care le interzice celor cu condamnări penale să ocupe un post în guvern. Se vorbeşte insistent despre o lege a amnistiei şi despre o alta, care să-i scutească pe primari de răspundere în caz că au călcat pe bec. Ce-i drept, atitudinea generală a multor lideri PSD şi ALDE asta sugerează: că au revenit hămesiţi la putere şi vor să se răzbune pentru cât au stat pe bară, înghiţind guvernarea tehnocraţilor, care le-a arătat cetăţenilor că se poate şi altfel. Că mulţi cetăţeni n-au priceput sau nu le pasă – sau nu vor altfel, nu vor o bună guvernare, vor doar salarii şi pensii mărite – asta e altă discuţie. Dar, atâta timp cât cele dintâi griji ale noii puteri sunt legea amnistiei şi spălarea de păcate a penalilor, peisajul arată foarte, foarte prost.

Mi se pare însă că, în acest iureş al „restauraţiei”, ar trebui să nu pierdem din vedere şi alte lucruri, oricât de gravă ni s-ar părea pofta noii puteri de a-şi rezolva rapid problemele cu justiţia. Cu majoritatea confortabilă pe care o are în parlament, acest guvern va rezista până în 2020. Va trebui să se ocupe, totuşi, şi cu altceva. Să mai şi facă treabă, după ce îşi va fi lins rănile. Or, în acest caz apare o întrebare: va fi în stare? Audierile miniştrilor în comisiile parlamentare mi s-au părut jenante. Nu numai pentru că au fost făcute formal, la juma’ de oră (ceea ce arată o mentalitate de stăpâni care fac ce vor, fără respect pentru cetăţenii care au votat). Ci şi pentru că în timpul audierilor n-a apărut mai nicio idee de politici publice, iar unii dintre miniştrii importanţi păreau nimeriţi întâmplător pe-acolo, fără să aibă habar despre ce au de făcut. Nu se poate să fii ministru al Afacerilor Europene şi să vorbeşti duios despre „această ţară frumos numită grădina Maicii Domnului”. Ce şi cum va discuta d-na ministru cu omologii săi din UE? Nu se poate să fii ministru de Finanţe şi să te-ncurci în „principiul prosopului umed” până pierzi şirul. Nu se poate să fii ministrul Educaţiei şi să emiţi o asemenea frază: „Pentru că populaţia care este educată sunt oameni care înţeleg mai greu lucrurile şi în care trebuie să procedăm cu atenţie”. Nu se poate ca, măcar de ochii lumii, să nu vii, la audierile parlamentare, şi cu altceva decât nişte intervenţii improvizate care seamănă mai mult a tacla decât a discurs argumentat. Nu se poate să fii demnitar al statului (cu umflarea în pene aferentă) şi să te prezinţi în faţa unei comisii parlamentare (şi a alegătorilor!) în veşminte intelectuale atât de subţiri, să faci gafe, să laşi senzaţia de cârpeală, de pospai.

Aşa încât, pe lângă teama că, stăpâni pe situaţie, actualii guvernanţi se vor grăbi să adopte nişte legi care slăbesc statul de drept, adaug şi teama că (unii dintre ei, cel puţin) nu prea se pricep la domeniile pe care le vor avea de gospodărit, aşa că vor fi doar executanţi ai directivelor de partid. N-am observat, la audieri şi în perioada de după, comportamente şi atitudini demne de nişte miniştri ai unei ţări europene, ci doar, vorba lui Topârceanu, „tristeţi provinciale”. De la preşedintele Comisiei Europene a venit un semnal destul de clar (scris, desigur, în stil diplomatic – sec, dar ferm): „Aşteptăm continuitatea direcţiei pozitive a României în ceea ce priveşte o guvernare stabilă, o creştere economică robustă, o producţie consolidată, o creştere a standardelor de viaţă şi un sistem judiciar independent care poate susţine lupta împotriva corupţiei”. N-am remarcat ca vreun reprezentant al noii guvernări să se obosească să răspundă public la asta ori să-şi asume aceste obiective care nu sunt altceva decât câteva condiţii de bază ale Uniunii Europene. Nu ne mai pasă de apartenenţa la UE? Altădată, ai noştri erau foarte sensibili la toate semnalele venite dinspre Bruxelles. Acum, de la riscul de a depăşi deficitul bugetar până la încercările de a bloca justiţia, noua guvernare pare mai degrabă nepăsătoare faţă de poziţia noastră europeană.

Începe prost. Ar trebui să ne repetăm în minte o întrebare valabilă pentru următorii patru ani: „mai vrem în UE? sau ieşim de tot?”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Tomescu Tom
11.01.2017, 19:26:02

Cand a fost ultima oara cand s-a intamplat ce am vrut " noi " ... ???? Caci de vrut ..tot vrem de 27 de ani ..!! E valabila doar vrerea celor " de sus " ... ce vrem noi mai putin conteaza ..!

+16 (20 voturi)
Paun Al
11.01.2017, 19:42:45

Puterea PSD ar dori doar banii de la UE , parte importanta a bugetului . Pe acei bani , la care spera , se intemeiaza si promisiuni din campanie . Asta poate fi si speranta . Ca poate aparent , vor respecta si din cerintele celor de la UE . In rest dupa cum vedeti , se continua si dupa campania electorala aversiunea fata de Bruxelles si ura sadita in populatie fata de "oamenii Bruxelului " , fata de UE.

+8 (14 voturi)
catalin toader
11.01.2017, 20:05:16

Domnul Mircea Vasilescu spune, pe buna dreptate, ca nu se poate sa ai oameni cu astfel de prestatii publice la Externe sau Educatie (desi eu spun ca si Transporturile tin aproape, urmand ca premiul cel mare sa fie adjudecat, cum altfel, de premier). Din pacate, realitatea ne-a aratat ca se poate. Vom avea un guvern in mod clar subordonat majoritatii parlamentare (de fapt, celor doi lideri ai ei). Spun ca asazisa "restauratie" va esua, asa cum au esuat si incercarile anterioare de monopolizare a puterii. Romanii au niste reactii ciudate cand e vorba de asemenea comportamente (Iliescu, Nastase sau Ponta pot depune marturie). Nu m-a surpins deloc absenta din discursul public al actualilor "stapan" a oricarei remarci despre apartenenta noastra la UE (altadata obligatie sacrosanta). Presupun ca au considerat asta un lucru prea evident ca sa mai merite a fi amintit. Sunt insa absolut sigur ca si ei presupun ca orice derapaj ii va costa zdravan.

+9 (11 voturi)
florin dutescu
12.01.2017, 11:58:00

Intrebarea se pune daca domnul Vasilescu a avut aceeasi reactie, de dragul impartialitatii, la instalarea guvernului Ciolos. Sau Lazar Comanescu de la Externe (fost consilier prezidential), Toba de la Interne, Guseth, dupa care Pruna de la Justitie, Dancu de la Dezvoltare Regionala erau intelectuali rafinati? :))) Guvernul raspunde in fata parlamentului, deci e subordonat, prin constitutie si lege, parlamentului. Dilema (veche sau noua) a domnului Vasilescu, privind viziunea PSD asupra apartenentei la UE e dezlegata foarte usor. PSD n-ar indrazni niciodata sa insinueze macar iesirea din UE, pentru simplul fapt ca in secunda doi dupa iesire, imensa majoritate din cei peste patru milioane de romani care muncesc acolo vor fi expulzati. Multi dintre ei nici macar nu au rezidenta in tara in care muncesc. Daca presa de opozitie va presta precum presteaza domnul Vasilescu, vorbesc de presa mainstream, pariez ca PSD va castiga si peste patru ani, indiferent de prestatia actualei majoritati parlamentare.

-4 (12 voturi)
Andrei Popa
12.01.2017, 12:01:21

Trebuie sa ne facem aici o Uniune Balcanica: Romania, Moldova, Ungaria, Bulgaria, Serbia,etc. si noi vom fi sefii, nu ne vor mai spune alte tari ce sa facem, ci noi o sa trasam altora directia in care sa o apuce.

-7 (17 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările