Politică

articolul anterior articolul urmator

Majoritatea tăcută. Şi mulţumită?

39
14 Dec 2016 20:20:47
Mircea Vasilescu

Au fost alegeri şi a ieşit cum a ieşit. Acum, atenţia e îndreptată spre manevrele pentru alcătuirea noului guvern. Se speculează, să dă cu presupusul, în stilul cunoscut. Dar poate n-ar fi rău să reflectăm ceva mai mult asupra unui fapt important: 60% dintre alegători n-au votat. Majoritatea tace.

Aritmetic, aşa stau lucrurile: viitorul guvern ar trebui să ţină seama că a ajuns la putere prin votul a mai puţin de un sfert din totalul alegătorilor. Atît. Şi că mai mult de jumătate din electorat nu s-a deranjat de acasă pentru a-şi exprima opţiunile. De ce? E o discuţie lungă. Unii sînt nemulţumiţi de „clasa politică” în ansamblu, alţii nu se regăsesc în nici una dintre formaţiunile politice de pe scenă (deşi ar vrea să voteze), alţii pur şi simplu nu sînt interesaţi de politică ş.a.m.d. Las pe seama politologilor şi sociologilor interpretările, ei ştiu mai bine. Mă întreb însă dacă această absenţă masivă de la vot nu are cauze mai profunde. Şi de durată. Şi care au legătură şi cu alte forme de „absenţă”.

Mă tem că nu este vorba doar despre dezinteresul faţă de politică, ci de un fel de obişnuinţă cu daraverile tranziţiei. Obişnuinţa de a repeta „ăsta-i sistemu’!”. Nu vreau să speculez asupra fatalismului mioritic şi să cad în generalizările curente („c-aşa-i românu’”), doar observ că mulţi oameni s-au obişnuit să înghită şi să tacă.

Au apărut recent, în urma unei anchete jurnalistice, dezvăluiri despre un director de spital (nici nu mai contează cum îl cheamă) care făcea cheltuieli aberante din banii publici, îşi înjura şi umilea angajaţii (şi folosea des cuvîntul care desemnează organul sexual masculin – ceea ce e psihanalizabil şi confirmă frustrările personajului), se purta ca un mic tiran obsedat de sine însuşi şi de importanţa propriei persoane. Cum de-a rezistat el atîta timp în funcţie? Unii zic că datorită sprijinului politic. Aşa este. Dar tăcerea celor din jurul lui nu l-a sprijinit? Frica de a-l reclama a asistentelor pe care le umilea n-a contribuit şi ea la menţinerea lui în funcţie? O altă anchetă jurnalistică a arătat că un medic pediatru făcea experimente pe copii şi lua şpăgi. După apariţia anchetei, au început mulţi părinţi să vorbească despre ce au păţit cu copiii lor ajunşi pe mîna doctorului cu pricina şi despre cîţi bani au dat. Nu se ştia despre toate astea? „Sistemul” nu e format din oameni care ştiau exact ce se întîmplă, cît şi cui trebuie dat? Ba da. Dar unora le e teamă, alţii s-au obişnuit, sînt blazaţi şi n-au speranţe că „sistemul” se poate schimba, aşa cum, înainte de 1989, cei mai mulţi credeau că nu vom ieşi niciodată din comunism.

Se întîmplă, cred, ceva asemănător în mai toate mediile sociale: oamenii „îşi văd de ale lor”, resemnaţi, şi consideră că oricum corupţia nu poate fi stăvilită, aşa încît nu merită să-şi bată capul. Se mulţumesc cu ce li se dă, cu realitatea tristă printre ale cărei furci se strecoară cu prudenţă. Aşa că ajung să nu mai fie deranjaţi nici de liderii politici corupţi, nici de plagiat, nici de administraţia ineficientă şi lipsită de respect faţă de cetăţeni, nici de altele. Majoritatea tace şi îşi vede de ale ei, fără să-şi dea seama că, în acest mod, lasă pe seama copiilor grija de a repara o societate care s-a stricat profund într-o tranziţie şuie. Ei, adulţii de azi, „îşi văd de ale lor” cu gîndul că au copii de crescut şi-atunci nu e cazul „să se pună cu sistemul”. Dar nu se gîndesc că îi obligă pe copii să repare mîine ce strică ei azi. 

Mi se pare de-a dreptul tragic. Pentru că la baza acestui soi de împăcare fatală stă neîncrederea aproape generalizată în societate, în ceilalţi, în propriile puteri. Şi în democraţie. 60 % dintre cetăţenii cu drept de vot nu participă, de fapt, la viaţa cetăţii. Şi o bună parte dintre cei care au votat participă doar din patru în patru ani, cînd votează. În rest, lumea românească aşteaptă mai totul de la „clasa politică”, pe care altminteri o dispreţuieşte. O fi majoritatea tăcută mulţumită cu situaţia asta? Se pare că da.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

39 Comentarii

Vanatorul/d.c.
14.12.2016, 20:57:40

Chiar daca nu-mi plac deloc nici mie, rezultatele acestor alegeri, ele s-au desfasurat corect si reflecta exact ceea ce are intre manerele bostanului bravul cetatean roman, mandru, frumos, harnic, educat si cu drept de vot, fie ca vorbim de cel ce merge la urne, fie de cel care ..”i se rupe” de toate si de tot. Ideea e ca lamentarile nu ajuta. Si cine asteapta ca prosperitatea, ”implinirea” sa i-o aduca politicienii si rezultatele alegerilor de tot felul, se inseala amarnic. Nicaieri in lume, politicienii si rezultatele unor alegeri nu garanteaza prosperitatea tuturor..! Doar vointa INDIVIDUALA de mai bine, doar pregatirea serioasa, munca sustinuta, plus cateva sacrificii legate de..cumpatare, renuntare sau amanare, te poate ajuta sa realizezi intr-o buna masura ceea ce ti-ai propus. ceea ce ti-ai dorit.

+3 (7 voturi)
Andru Solis
15.12.2016, 11:50:25

Domnule Mircea Vasilescu, daca aveti sange in instalatie, spuneti-ne ce salariu aveti lunar de la Adevarul, ca sa ne lamurim cum e cu indignarea unui jurnalist fata de indignarra unuia de la tara cu venit lunar de 200 euro.

-4 (6 voturi)
L--- Lara
15.12.2016, 11:59:51

@Solis Intrebarea ta se poate pune si altfel: de ce nu si-au manifestat indignarae cei cu salarii de 200 de euros in fata unor politicieni corupti care fac aveti necinstite pe spatele statului? Nu crezi ca indignarea lor era mai cu folos la vot, fata de aceiasi politruci?

+2 (4 voturi)
L--- Lara
15.12.2016, 11:57:11

Oamenii nu au nici o scuza reala pentru a nu vota. Sau poate cer prea mult fara sa dea nimic, asteapta nu se stie ce de la partidele politice si cand acest nu se stie ce nu apare imediat , atunci decid ca nu merita increderea lor. Nici macar pretextul " toti sunt la fel " nu e valabil pentru ca anul acesta au avut partide noi, cu oameni noi. De la un partid nou nu te poti astepta sa faca inainte de alegeri ceva concret, trebuie sa-i dai o sansa, mai ales ca oamenii sunt alesi pentru cativa ani, nu pe viata! Pe mine m-a marcat un incident povestit in presa de cei de la USR: in Vrancea, pe lista USR-ului a fost (chiar primul) un fost olimpic la matematica, un tanar cu care orasul se mandreste cel putin in teorie) si caruia nu i se reprosa nimic, omul nu facuse politica pana acum. In campania electorala unii alegatori rupeau flyer-ul respectivului candidat cu o indiferenta nedisimulate! M-am uitat de curiozitate pe rezultatele acestui judet si evident, PSD-ul a castigat cu peste 50 %, iar USR-ul a facut putin peste 5%. Sa crezi ca niste dinozauri pesedisti, multi dintre ei murdariti de afaceri peste afaceri, ar putea face mai mult decat un tanar care si-a dovedit valoarea mi se pare prostie crasa. Asa ca sa nu mai gasim scuze nici celor care nu au votat, nici celor care au votat aceleasi partide si aceiasi politicieni corupti: este vorba de ignoranta, nu de lehamite.

+3 (5 voturi)
Ghita Bizonu'
15.12.2016, 12:00:43

Si dumeneavoastra redactor sef la o piblicatie care cica e "intelectuala" si "directoare de opinii" nu abveti nici un merit? Nici unul?!

-1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (39)

Modifică Setările