Politică

articolul anterior articolul urmator

Mamele vor putea alăpta în spaţiile publice. Parlamentul a făcut primul pas. Ce amenzi sunt prevăzute în proiect

4
27 Feb 2018 15:34:07
Autor: Radu Eremia
Mamele ar putea să-şi alăpteze copiii fără probleme în spaţiul public. FOTO Arhivă Adevărul
Mamele ar putea să-şi alăpteze copiii fără probleme în spaţiul public. FOTO Arhivă Adevărul

Senatorii jurişti au dat un raport pozitiv în unanimitate pe proiectul de lege privind alăptarea în spaţiile publice. Iniţiativa urmează să meargă în plenul Senatului, acesta fiind primul for care se va pronunţa.

„Proiectul de lege a primit raport pozitiv, votul fiind unul în unanimitate“, a precizat senatoarea Alina Gorghiu pentru „Adevărul“. De altfel, la toate comisiile la care a ajuns proiectul de lege, acesta a primit avize favorabile. 
 
17 deputaţi şi senatori din PNL, USR şi PSD au depus, în luna noiembrie, un proiect de lege privind alăptarea în spaţiul public, iniţiativă urmărind prevenirea discriminării mamelor care aleg să-şi hrănească copiii pe stradă sau în instituţii publice.
 
„Prezenta lege stabileşte unele măsuri privind prevenirea discriminării mamelor care alăptează precum şi combaterea încălcării dreptului la hrană al copiilor“, este precizat în proiectul de lege înregistrat la Senat şi semnat de 17 deputaţi şi senatori din PNL, USR şi PSD.
 
„În ultima vreme au fost relatate cazuri în care mame au fost date afară din hoteluri sau restaurant sau li s-a refuzat acordarea unor servicii în spaţii publice pentru că îşi alăptau copilul. Deşi un astfel de comportament este în mod clar discriminatoriu, iar legea permite alăptarea în spaţii publice, cadrul legislative actual nu sancţionează aceste reacţii disciminatorii şi nu le proteajează pe mamele care îşi alătează copiii“, explică deputatul PNL, Ovidiu Raeţchi, în expunerea de motive.
 
Potrivit iniţiativei legislative, constituie contravenţie şi se sancţionează faptele săvârşite în oricare din următoarele forme: „a) evacuarea dintr-un spaţiu public a unei mame care are dreptul de a se afla în acel spaţiu şi care alăptează un copil de până la 24 de luni; b) interzicerea în orice mod a alăptării în spaţii publice a unui copil de până la 24 de luni; c) refuzul furnizării de servicii unei persoane pentru că alăptează un copil de până la 24 de luni, în condiţiile în care persoana are dreptul de a beneficia de serviciul respectiv“.
 
Amenzi de până la 2.000 de lei
 
În cazul în care s-ar s-ar întâmpla una din situaţiile menţionate anterior, sancţiuniile ar fi amendă cuprinsă între 100 şi 500 de lei pentru persoanele fizice sau amendă cuprinsă între 1.000 şi 2000 de lei pentru persoanele juridice.
 
„Legi similare există deja de ani de zile în state europene precum Marea Britanie, Franţa, Spania sau Islanda. Peridiocitatea alăptării zilnice a unui copil mic, precum şi durata zilnică nu permit hrănirea exclusive acasă, iar o astfel de abordare reprezintă un abuz şi o discrimare şi ar izola social şi profesional mama“, se mai arată în expunerea de motive. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Stefan din nord
27.02.2018, 15:58:54

Se poate alapta in public in mod discret si decent nu cum procedeaza unele brunete cu fuste colorate ce-si afiseaza laptariile pe strada sau oriunde in public provocand greata trecatorilor Unele se toarna jos pe strada cu puradelul la pieptul dezgolt si cersesc de la trecatori

+1 (1 vot)
Dab Lia
27.02.2018, 16:50:27

E un spectacol grotesc.Asta ne mai lipsea.

+1 (3 voturi)
Namalas Salaman
27.02.2018, 19:41:59

Grotesc pe naiba. E ceva natural. Și frumos. Și nobil. Și omenesc. Până și în icoanele vechi, Maica Domnului era reprezentată cu sânul dezgolit, alăptându-și pruncul. Când am devenit așa bigoți?

Stan Toma
27.02.2018, 19:46:56

Europenii sunt obisnuiti ca romancele sa alapteze in public asa ca nu-i nimic nou . Eternul copil cu țâța-n gura trebuie sa devina brand de tara in locul frunzei.

Modifică Setările