Manda, după vizita la Direcţia juridică a SRI: Parchetul a cerut SRI, în 2007 şi 2008, să modifice protocolul din 2005. În 2009 a fost semnată forma finală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Comisiei SRI, senatorul PSD Claudiu Manda.
Preşedintele Comisiei SRI, senatorul PSD Claudiu Manda.

Preşedintele Comisiei SRI, senatorul PSD Claudiu Manda, a declarat miercuri că, în cadrul vizitei de control efectuate la Direcţia juridică din cadrul SRI, a descoperit că Parchetul General a cerut în 2007 şi 2008 Serviciului Român de Informaţii să modifice protocolul din 2005, în 2009 fiind semnată forma finală. Manda a mai spus că există un protocol în vigoare şi între PICCJ, ICCJ şi SRI, dar că acesta este bazat pe transferul de date tehnice.

Preşedintele Comisiei SRI, senatorul PSD Claudiu Manda, a vorbit miercuri după vizita la Direcţia juridică din cadrul SRI, că a descoperit când a fost semnată forma finală a protocolului încheiat între SRI şi Parchet.

„Unul dintre lucrurile care ne-a interesat a fost geneza protocolului (dintre SRI şi Parchetul General – n.r.). A fost întrebat şi domnul Maior, şi domnul Coldea cum s-a ajuns la acel protocol din 2009. Ne-am uitat pe documentele de acolo şi am înţeles că, în anul 2007, la iniţiativa Parchetului a fost o adresă către SRI de a se modifica un protocol mai vechi din 2005 – protocol pe care îl avem la comisie şi pe care, în 2007, comisia l-a analizat. A existat o echipă de lucru formată din procurori şi ofiţeri ai SRI, am înţeles că în anul 2008 a mai fost un schimb de adrese între Serviciu şi Parchet pe diferite modificări, s-a agreat o formă finală şi în anul 2009 s-a semnat acest protocol”, a afirmat Claudiu Manda.

Senatorul a precizat că a solicitat informaţii pentru a aflat dacă persoana de la conducerea direcţiei juridice a fost în ultimul an şi jumătate în instanţă şi pentru a vedea “cum se implică ofiţerii” în procese, iar răspunsul a fost negativ.

„Am întrebat dacă persoana care este de un an şi jumătate la conducerea direcţiei juridice a mers vreodată în instanţă, sub motivul de a vedea ofiţerii cum se implică, de a vedea poate alte lucruri. Răspunsul a fost niciodată nu a fost în instanţă, există nişte norme interne care evaluează ofiţerii care merg în instanţă”, a continuat el.
Claudiu Manda a mai explicat şi că niciuna dintre notele care au plecat către Agenţia Naţională de Integritate de la Serviciu nu a trecut pe la Direcţia juridică, ci doar către unităţile de Parhet.

„Am întrebat şi am înţeles că majoritatea documentelor pleacă de la SRI către unităţile de Parchet, către beneficiari, ajung şi la direcţia juridică pentru un punct de vedere. Ce ne-a stârnit oarecum curiozitatea este că niciuna dintre notele care au plecat de la SRI către ANI nu a trecut pe la direcţia juridică niciodată”, a explicat Manda.

De asemenea, există un protocol între PICCJ, ICCJ şi SRI, dar este pe procedură de transfer a informaţiilor tehnice.

„Mai există un protocol pe care l-am văzut între PICCJ, ICCJ şi SRI, ne-am uitat cu atenţie pe acest protocol care este încă în vigoare, nu are niciun fel de procedură legată de infracţiuni, ci are mai degrabă chestiunea de transfer de informaţii tehnice, securizate, atunci când se vorbea despre solicitarea de mandat de securitate pe un sistem informatizat”, a conchis preşedintele comisiei SRI.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite